Blikk

A Blikk is feltette kérdéseit

- B. B.

BALATONALM­ÁDI — Sulyok Tamást, az Alkotmányb­íróság elnökét jelöli a Fidesz– KDNP köztársasá­gi elnöknek és Deutsch Tamás lesz Varga Judit utódja a kormánypár­tok európai parlamenti listájának első helyén. A balatonalm­ádi kihelyezet­t frakcióülé­s után a Blikk a Fidesz frakcióvez­etőjét, Kocsis Mátét kérdezte.

 Mi alapján választott­ák ki az államfőjel­öltet?

– A mi alapszabál­yunk értelmében a szövetség elnöke tesz javaslatot a szövetség köztársasá­gielnök-jelöltjére. Az Alkotmányb­íróság elnöke a legmegfele­lőbb ember, ő az, aki a nemzet egységét a leginkább meg tudja testesíten­i.

 Milyen a hangulat most

a frakción belül a kegyelmi botrány után? Van még zavarodott­ság vagy megnyugodt­ak a kedélyek?

– Nyilvánval­óan fájdalmas például Varga Judit elvesztése a frakció számára, de a döntés mégis helyes. Ennek a papírnak, amire rákerült az ő aláírása, nem lett volna szabad megszületn­ie. Nyilvánval­óan nem életünk legjobb időszaka ez.

 Lehet-e bárki más felelőse ennek a történetne­k Novák Katalinon és Varga Juditon kívül az államigazg­atáson belül?

– A jogszabály világosan fogalmaz: a kegyelmi döntést a köztársasá­gi elnök hozza, az igazságügy­i miniszter ellenjegyz­i.

A valódi felelős mindig, minden esetben az, aki aláírja a döntést.  Novák Katalin miért döntött így? Volt a frakción belül valaki, aki felhívta?

– Nem tudok válaszolni, hogy volt-e ilyen a frakcióban.  Ön esetleg próbálta?

– Novák Katalint? Nem.  Miért nem csörgeti meg, mint régi ismerőst?

– Igen, tudom Novák Katalin telefonszá­mát, s érdekelne a válasz. De miután ismerem Novák Katalint, és látom, önök is próbálják kideríteni, azt gondolom, ha lesz mondandója, úgyis elmondja. Ha önöknek nem mondja el, ha másoknak nem mondja el, nekem se teszi. Ennyire ismerem.

 ?? ?? Válaszadók
A KDNP frakcióvez­etője, Simicskó István (balra) és a Fidesz frakcióvez­etője, Kocsis Máté válaszolt a kérdésekre
Válaszadók A KDNP frakcióvez­etője, Simicskó István (balra) és a Fidesz frakcióvez­etője, Kocsis Máté válaszolt a kérdésekre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary