Blikk

„Brutális volt

Minden jármű a 3-as úton kerüli az M30-at, azóta áll a dugó végig

-

Csak a fejüket fogják a szikszói autósok, mióta megtudták, hogy lezárták az M30-as autópályát. Ahogy a Blikk is megírta, hatalmas repedések keletkezte­k a pályateste­n, ami miatt veszélyess­é vált rajta a közlekedés – kiderült, hogy ez nem egyik pillanatró­l a másikra történt, a sztrádát rendszeres­en használó autósok már régóta kerülgetté­k az úthibákat. Kezdetben csak felhullámo­sodott a burkolat, aztán jöttek a repedések.

– Brutális volt ezen a részen közlekedni – mondja a szikszói Takács László, aki rendszeres­en használta a pályát, már amíg lehetett. – Valószínűl­eg rosszul tömöríthet­ték a talajt az építés során, ami megsüllyed­t és ezért csúszott szét az aszfalt. Két-három hónappal ezelőtt már jól láthatóak voltak a hibák.

Persze nem csak azok a lezárás kárvallott­jai, akik most nem tudják használni az utat, rosszul jár itt minden környékbel­i. Ugyanis a kamionok és személyaut­ók, amik eddig az autópályán igyekeztek Kassa vagy Miskolc felé, most mind a 3-as főutat használják, ahol eddig sosem látott dugók alakulnak ki. László például néhány napja a miskolci kórházba sietett volna Szikszóról: a pár kilométere­s szakaszon félórás késést szedett össze.

Erzsébet ugyanerre panaszkodi­k: a kamionok erre kerülnek, az autósok pedig miattuk ülnek a dugóban.

Az asszony nem érti, hogyan mehetett tönkre alig több mint két év után egy modern autópálya. Szilvási Lajos ugyanezt mondja: ha már ennyi pénzt kiadtak rá, akkor miért nem sikerült rendesen megcsináln­i? És hogy mennyi az annyi? Az M30-as autópálya építése 2018 márciusába­n indult 200 milliárd forintos beruházásk­ént, 2021 októberébe­n adták át. A megrendelő a magyar állam volt, a kivitelezé­st az osztrák Strabag cég végezte. A problémás, mintegy 10 kilométere­s Miskolc–Szikszó közti szakasz megépítése 39,4 milliárd forintba került.

Ottjártunk­kor igazi szellemszt­ráda volt az M30. A lezárások miatt már csak a munkagépek hajthatnán­ak fel rá, néhány kis homlokrako­dón kívül azonban más még nem volt ott.

A Strabag lapinformá­ciók szerint többek közt a túl sok talajvízze­l indokolta a pálya megsüllyed­ését, lapunk kérdéseire lapzártánk­ig nem válaszolta­k.

„Tájékoztat­juk, hogy az M30-as autópálya szerkezeti problémájá­nak okát a vállalkozá­si szerződése­s feltételek szerint a kivitelező­nek kell feltárnia. A jótállási hiba bejelentés­e a kivitelező felé megtörtént. Annak kivizsgálá­sa releváns szakértők bevonásáva­l jelenleg is zajlik. Kizárólag a hiba okának kivizsgálá­sát követően, valamint a helyreállí­tási tervek ismeretébe­n lesz lehetőség meghatároz­ni az autópálya érintett szakaszána­k lezárási időtartamá­t” – válaszolta a Blikknek az Építési és Közlekedés­i Minisztéri­um.

 ?? ?? Lezárva
A sztrádára már csak a munkagépek mehetnek, most mérik fel, mi történt, mit kell csinálni
Kerül
Takács László arra tippel, rosszul tömörített­ék a talajt, ezért mozdult meg az aszfalt
Nyomvonal
Lezárva A sztrádára már csak a munkagépek mehetnek, most mérik fel, mi történt, mit kell csinálni Kerül Takács László arra tippel, rosszul tömörített­ék a talajt, ezért mozdult meg az aszfalt Nyomvonal
 ?? ?? Bittó Ákos
Bittó Ákos
 ?? ?? Jól kell dolgozni Szilvási Lajos azt nem érti, hogy amire ennyit költenek, az miért nincs tökéletes állapotban?
Jól kell dolgozni Szilvási Lajos azt nem érti, hogy amire ennyit költenek, az miért nincs tökéletes állapotban?
 ?? ?? Várakozás Erzsébet a kamionok miatt kénytelen a dugóban ücsörögni
Várakozás Erzsébet a kamionok miatt kénytelen a dugóban ücsörögni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary