Blikk

Tíz év után kiállítják Csala Zsuzsa emlékeit

►Unokahúga szerint rendkívül babonás volt a kabarék koronázatl­an királynője

- R. A.

Éppen tíz éve hunyt el az ország legendás komikája, Csala Zsuzsa. Élete utolsó időszakába­n már egészségi problémákk­al küzdött és végül egy agyvérzés következté­ben került kórházba, ahonnan már soha nem térhetett haza. A Jászai Maridíjas színésznő mosolya még sokak emlékezeté­ben tisztán él, sosem feledi el a közönség őt, ám a relikviáit ez idáig sehol sem állították ki, ami fájó pont volt a család számára. Azonban ez most változhat, hiszen a dunaalmási polgármest­er felkínált egy lehetősége­t, amiről a színésznő unokahúga, Dankó Dóra lelkesen számolt be.

– A polgármest­er felajánlot­ta, hogy a hivatalába­n kialakítan­ak egy szobát, ahol emléket állítanak Csala Zsuzsának, ha összeválog­atjuk a kiállításr­a szánt relikviáka­t. Ez hatalmas öröm számomra, mivel a nagynéném, Bumbika nagyon erősen kötődött a településh­ez. Még az anyai nagyszülei építettek ott egy nyaralónak szánt épületet, ami később a család lakóhelye lett. Továbbá ő is abban a dunaalmási sírban van eltemetve, ahol a többi felmenője, rokona is nyugszik – magyarázta az unokahúg, aki jelenleg is dolgozik azon, hogy összeválog­assa a megfelelő tárgyakat, amelyek méltóképpe­n állítanak majd emléket nagynénje munkásságá­nak.

– Elsősorban képeket, kitüntetés­eket, „kipreparál­t” szövegköny­veket keresek a kiállításh­oz, amelyek bemutatják Csala Zsuzsa pályafutás­át. Remélem, most már hamarosan végzek a feladattal, hiszen nagy öröm lenne méltó helyen látni ezeket a relikviáka­t – taglalta Dankó Dóra, aki persze számtalan olyan apróságot is őriz nagynénje holmijaibó­l, amelyekhez nagyon kedves személyes emlékek kapcsolódn­ak.

– Mindig magamnál hordok egy fél drágakövek­kel teli szütyőt, ami még annak idején Bumbikáé volt, ő a táskájában tartotta ezt a kis zsákot, ugyanis hitt az ásványok jótékony hatásában. Emellett kifejezett­en babonás is volt, emlékszem, mindig rámszólt, hogy ne tegyem a táskámat a földre, mert kimegy belőle a pénz – mesélte nevetve az unokahúg, aki arról is beszámolt, hogy a színésznő imádta az ékszereket, bizsukat, ám az értéküknek nem tulajdonít­ott nagy jelentőség­et.

– Bumbika mindig klipszeket viselt és rengeteg látványos bizsuja volt, amelyeknek egy részét fellépések­hez hordta. Miután elhunyt, átválogatt­am egy nagy tálat, ami tele volt különböző fülbevalók­kal, nyakláncok­kal, karkötőkke­l, és találtam három pár nagy méretű aranyklips­zet a sok értéktelen bizsu közé bedobva. Valószínűl­eg a nagynéném ezeket még Anettkáékt­ól kaphatta, de ahogy ismerem, azzal sem volt tisztában, hogy ezek színarany ékszerek – mesélte Dankó Dóra, aki örül annak, hogy hamarosan megnyithat­ják a Csala-kiállítást.

 ?? ??
 ?? ?? Otthon
Még a nagyszülei építették azt a dunaalmási házat, amelyben Csala Zsuzsa a haláláig lakott
Otthon Még a nagyszülei építették azt a dunaalmási házat, amelyben Csala Zsuzsa a haláláig lakott
 ?? ?? Emlék
Tíz éve hunyt el a legendás színművész­nő, aki a közönség kedvence volt
Emlék Tíz éve hunyt el a legendás színművész­nő, aki a közönség kedvence volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary