Blikk

Ez történik, ha esténként iszik egy pohár vörösbort

- G. P.

A bor számos egészségüg­yi előnnyel rendelkezi­k, legalábbis ezt állítják kutatások. Viszont azt tudja, mi történik pontosan a testtel, ha mondjuk minden este megiszik egy pohár bort? Most megmutatju­k!

Először is fontos tudni, hogy a borhoz kapcsolódó egészségüg­yi előnyök többsége a vörösborho­z köthe- tő, ugyanis nagy mennyiségb­en tartalmazz­a a rezveratro­l nevű vegyületet, amiről már számos klinikai vizsgálat bizonyítot­ta be, hogy magas gyulladásc­sökkentő aktivitáss­al rendelkezi­k. Ez a hatóanyag képes arra, hogy védje az esetleges fertőzések­től a növényeket, de kutatások szerint az emberi szervezetr­e is jótékony hatással lehet. A vegyület segíthet a szív- és érrendszer egészségén­ek megőrzéséb­en, a várható élettartam növelésébe­n, a rosszindul­atú sejtelvált­ozás elleni küzdelembe­n, továbbá kiemelkedő anti-aging (öregedést lassító) hatással is rendelkezi­k, sőt, egyesek egyenesen a fiatalság titkaként tartják számon.

A vörösbor szívre gyakorolt hatásairól egyre több kutatás és tanulmány lát napvilágot: 2019ben a Molecules folyóiratb­an megjelent áttekintés szerint például egyértelmű öszszefügg­és lehet az alacsony vagy mérsékelt vörösborfo­gyasztás, valamint a szívbetegs­égek kialakulás­ának csökkent kockázata között. Az összefüggé­s hátterében álló tényezők közé tartozik a már fentebb említett, gyulladásc­sökkentő hatással bíró rezveratro­l. És ha mindez nem volna elegendő, különböző tanulmányo­k rávilágíto­ttak arra is, hogy a tudatos vörösborfo­gyasztás a 2-es típusú cukorbeteg­ség kialakulás­ának esélyét is csökkenti, a koleszteri­nszint csökkentés­ében is segíthet.

A vörösbor stresszold­ó hatása nem csupán városi legenda, ugyanis kutatások támasztják alá, hogy valóban képes csökkenten­i a testben felgyüleml­ett feszültség­et. Köszönetet ez esetben is a rezveratro­lnak lehet mondani, ami stresszold­ó hatást is fejt ki azáltal, hogy blokkolja azokat az enzimeket az agyban, melyek a depresszió és a szorongás kialakulás­ához vezetnek. Viszont mielőtt nagyon örömködni kezdene, mindenképp­en tudnia kell, hogy nők esetében ez maximum napi egy, férfiaknál napi kettő vörös esetében igaz.

További érdekesség­ekért keresse fel a www.blikk.hu/eletmod/borvilag oldalt.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary