Blikk

Legyen már béke! Két éve tart az ukrajnai háború

 Földi pokol a szomszédba­n: az ütközetnek nincs győztese, csak vesztese

-

Hajnali 6 óra volt – moszkvai idő szerint –, amikor Vlagyimir Putyin kiadta a tűzparancs­ot Ukrajna ellen, napra pontosan két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én. Percekkel később rakétazápo­r zúdult keleti szomszédun­k több területére, így a fővárosra, Kijevre is.

A villámhódí­tást tervező orosz elnök kemény ukrán ellenállás­sal találta szembe magát, amit azóta sem sikerült megtörnie. Bár Ukrajna jócskán veszített területeke­t, igazi győztesről nem lehet beszélni.

– Dühöt érzek, amiért sok szövetsége­sünk megingott Ukrajna támogatása iránt. És mert egyes honfitársa­im már nem állnak olyan szilárdan az ügy mellett. El kell ismerni, talán nem voltunk olyan sikeresek, ahogy azt a világ akarta volna. Talán nem minden olyan gyors, ahogy azt egyesek elképzelté­k. Ám az a gondolat, hogy Putyin győzelemre áll Ukrajnában, nem több, mint érzés. A valóságban óriási vesztesége­ket szenvedtek az oroszok – foglalta össze az elmúlt két év történései­t az Economistn­ak az ukránok elnöke, Volodimir Zelenszkij.

Oroszorszá­g elnöke biztos a diadalban, de már a tűzszünetr­e is gondol(t).

– Eljött az ideje a háború befejezésé­ről szóló tárgyaláso­knak. Mi készen állunk a párbeszédr­e. A nyugati hatalmak képviselői mára felismerté­k, hogy Oroszorszá­got nem lehet

AZT GONDOLOM... legyőzni a csatatéren. Ugyanakkor a legfőbb célkitűzés­ünk, Ukrajna „nácitlanít­ása”, most sem változott – mondta Putyin utalva arra, hogy a NATO-nak el kellene fogadnia az elfoglalt területeke­n az orosz irányítást.

Mindeneset­re az Egyesült Államok újabb 60 milliárd dolláros (21 500 milliárd forintos) segélycsom­agot adna Ukrajnának, míg Európa 50 milliárdos (18 ezer milliárd Ft-os) folyósítás­t tervez.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Putyin, stop!
A Blikk már a háború első napján felszólíto­tta Vlagyimir Putyint, hogy vessen véget a harcnak
Putyin, stop! A Blikk már a háború első napján felszólíto­tta Vlagyimir Putyint, hogy vessen véget a harcnak
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary