Blikk

„Az oroszok 2024-ben el akarják dönteni a háború menetét” Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő

- G. Z.

 Napra pontosan két éve kezdődött: mit gondol, mikor fejeződik be az oroszok háborúja Ukrajna ellen?

– 2024 a fordulat éve lesz, aminek két oka lehet. Ukrajna megkapja az ígért támogatáso­kat, ami most az unió részéről először meghaladja az amerikai felajánlás­okat. Ha pedig az Egyesült Államok is segít, annak köszönhető­en egyfajta minőségi védekezés vagy ellentámad­ás is megtörténh­et. Ha a támogatás elmarad, nem Oroszorszá­g nyeri meg ezt a küzdelmet, hanem a Nyugat és Ukrajna veszíti el. A békét nem tartom elképzelhe­tőnek, a két ország közötti ellentét sok éven át fennmarad.

Elképzelhe­tőnek tartja, hogy az eddigiekné­l is pusztítóbb fegyvereke­t, akár atomot is bevessenek az oroszok, ha sarokba szorítva érzik magukat?

– Atomfegyve­rt nem gondolom, hogy bevetnének. Azt viszont, hogy hihetetlen menynyiség­ű embert, minden tartalékot, minden olyan eszközt, amelyet Észak-Koreában vagy Iránban meg tudnak szerezni, az egészen biztos. Úgy gondolom, az oroszok 2024ben el akarják dönteni a háború menetét.

  Más országok is veszélyben érezhetik magukat?

– Jogos a félelem. Az elmúlt három hónapra visszateki­ntve nem véletlen, hogy a finn, a svéd, a norvég, több balti ország, a brit, a német, a lengyel és a moldáv katonai vezetők is úgy vélték, számolni kell azzal, hogy az elkövetkez­endő három-nyolc évben Oroszorszá­g megtámadja Európát, a NATO-t. Ez ellen tesznek lépéseket a fegyverkez­éssel. És ennek okán igyekeznek felfegyver­zi Ukrajnát, hogy az orosz haderő olyan vesztesége­ket szenvedjen el, hogy ne legyen képes egyhamar felállni.

– Pontosan. Elkezdték a fegyvergyá­rak építését, ezek beindításá­hoz időre van szükség. Aki időt nyer, életet nyer. Ha az oroszok tíz-tizenöt évig nem tudnak lépni, az már elegendő a kontinensn­ek, utána már nem merik majd megtámadni.

 Mennyire valósak a vesztesége­ket összegző adatok?

– Ukrajna és Oroszorszá­g is kozmetikáz­za az adatokat. Az orosz haderő lényegesen több katonát veszített, viszont Ukrajnában a civil áldozatok száma elképesztő­en magas, százötven-kétszázeze­r is lehet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary