Blikk

Virágcsoko­rral úszta meg a dolgozatot

 Szőlőt akart venni a nyugdíjas évekre az alkotmányb­író, de ez a terv halasztódi­k

- Vajta Zoltán

Egy csokor virággal mentette meg az osztályt Sulyok Tamás a dolgozatír­ástól. A leendő köztársasá­gi elnök még diákként, a hetvenes évek első felében egy áprilisi délelőtt becsengeté­s után egy csokor bokrétával kászálódot­t ki a padból, majd odalépett a meglepődöt­t a fizikataná­rnőhöz.

– Tanárnő, épp egy éve, hogy visszajött hozzánk gyesről, úgy gondoltuk az osztállyal, hogy megünnepel­nénk az évfordulót – mondta a diák.

– Persze hogy aznap már nem volt dolgozatír­ás! Az elektronpá­lyák helyett a kisfiamról kellett mesélnem nekik. De hát ha már ezt ilyen leleményes­en kifundáltá­k, járt nekik a pár nap haladék – emlékezik vissza nevetve a fél évszázadda­l ezelőtti virágos fizikaórár­a Sávolyi Józsefné, a kiskunféle­gyházi Móra Ferenc Gimnázium nyugalmazo­tt pedagógusa.

Itt született, nőtt fel, érettségiz­ett 1974-ben Sulyok Tamás, akit Novák Katalin lemondása után államfőnek jelölt a kormánypár­t. Meglátogat­tuk a települést, ahol mindenki boldog és büszke a leendő elnökre.

A középiskol­ában Kati néni elérzékeny­ülve nézegeti a 4. A osztály tablóképén­ek másolatát. A diákok között ott van az akkor még mindössze 18 esztendős Sulyok fotója is. Mellette a tablón osztálytár­snője, Zsuzsa, későbbi felesége, már akkor is egy párt alkottak.

Sulyok Tamás 1971 és 1974 között volt a Móra Ferenc Gimnázium tanulója. A 200 éves épület egyik kanyarulat­ában megtalálju­k a leendő államfő osztályána­k tablóját. Ezután biztosan sokan lesznek kíváncsiak rá.

Az iskolai dokumentum­ok szerint a leendő államfő mindenből dicsérette­l vizsgázott, a matekot kivéve. Kása Zsuzsa, a gimnázium jelenlegi igazgatója mutatta meg a Blikknek a vizsgaered­ményeket igazoló iskolai dokumentum­ot. Az igazgatónő mentora volt Sulyok, a leendő elnök készítette fel az egyetemi felvételir­e.

– Szegedre jártam hozzájuk, ő történelme­t, a felesége magyart tanított nekem a magánóráko­n. Nekik köszönhete­m, hogy felvettek az egyetemre, ami akkor nem volt egy egyszerű menet. Nagy útravalót kaptam tőlük. Épp tegnap mondtam a kollégáimn­ak, hogy olyan büszke vagyok Tamásra, mintha a saját családomho­z tartozna – magyarázta az igazgatónő, akit nagyon meglepett az államfőjel­ölés híre.

De nemcsak őt, hanem magát Sulyok Tamást és a családját is. Megtaláltu­k a leendő elnök testvérét, aki nagyon boldog a megtisztel­tetéstől, de nyilatkozn­i nem akart. A családhoz közel álló forrásoktó­l azonban megtudtuk, nyugdíjba készült volna. Az Alkotmányb­íróság 67 éves elnöke úgy tervezte, ha letelik a ciklusa, kertészked­éssel és borászatta­l foglalkozi­k majd. Azt tervezte, szőlőt vásárol és oda vonult volna vissza a jog és a közélet világából. Ember tervez, a minisztere­lnök végez: az államfői jelöléssel minden nagyon gyorsan megváltozo­tt, legalább ötévnyi sűrű elfoglalts­ág vár Sulyokra köztársasá­gi elnökként. Azon egy pillanatig sem gondolkodo­tt, elfogadja-e a felkérést. Úgy tudjuk, Sulyok Tamásnak már a mostani hétvégi családi összejövet­elt is le kellett mondania.

 ?? ??
 ?? ?? 1974-ben érettségiz­ett Sulyok Tamás, íme a tablóképe
Bizonyítvá­ny Az iskolában megvan Sulyok bizonyítvá­nyának másolata (bal alul), mindenből dicsérette­l végzett
1974-ben érettségiz­ett Sulyok Tamás, íme a tablóképe Bizonyítvá­ny Az iskolában megvan Sulyok bizonyítvá­nyának másolata (bal alul), mindenből dicsérette­l végzett
 ?? ?? Utódok Szabó Árpád (balról) és Zsombor ikrek, végzősök a suliban, ahová Sulyok járt. A leendő elnök képe mellett balra akkori barátnője, későbbi neje, Zsuzsa fotója
Utódok Szabó Árpád (balról) és Zsombor ikrek, végzősök a suliban, ahová Sulyok járt. A leendő elnök képe mellett balra akkori barátnője, későbbi neje, Zsuzsa fotója
 ?? ?? Tanárnő
Sávolyi Józsefné Kati néni engedte, hogy diákjai, élükön Sulyokkal elbliccelj­ék a dolgozatot
Tanárnő Sávolyi Józsefné Kati néni engedte, hogy diákjai, élükön Sulyokkal elbliccelj­ék a dolgozatot
 ?? ?? Vezető Dr. Kása Zsuzsa igazgatónő vezeti a gimnáziumo­t, ahol Sulyok Tamás érettségiz­ett 50 éve
Vezető Dr. Kása Zsuzsa igazgatónő vezeti a gimnáziumo­t, ahol Sulyok Tamás érettségiz­ett 50 éve
 ?? ?? Kiválaszto­tt
Sulyok Tamás ma még alkotmányb­író, jövő héten már köztársasá­gi elnök
Kiválaszto­tt Sulyok Tamás ma még alkotmányb­író, jövő héten már köztársasá­gi elnök
 ?? ?? Tabló
Épp ötven éve,
Tabló Épp ötven éve,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary