Blikk

Szelepnek használta a hatalom az István, a királyt

►Megakadály­ozni nem tudták a sikerét, hát megpróbált­ák saját javukra fordítani

- B. P., S. G.

Az István, a király rockopera legendás sorait, dalait az 1983-as bemutató óta eltelt több mint negyven évben sok mindenre használták már. Most kiderült, a rendszervá­ltás előtt például arra, hogy kordában tartsák a fiatalokat. Erre az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltárán­ak oldalára felkerült jelentésbő­l derült fény: azért vetítették az István, a király filmváltoz­atát a külvárosi moziban is, hogy az ott élők ne induljanak el a belvárosba 1984. március 15-én.

„A Művelődési Minisztéri­umtól utasítást kapott, hogy a február 15-i ősbemutató után március 15-ig országos viszonylat­ban a filmszínhá­zak műsorára kell tűzni az István, a király című rockoperát. A fővárosban a Corvin filmszínhá­z február 23-tól délután három előadásban vetíti. Március 15-én délelőtt a Vörös Csillag, délután a Corvin, valamint valamelyik peremkerül­eti filmszínhá­z vetíti. Ezt azért szervezte így, hogy a peremkerül­etből a belvárosba ne jöjjenek be az emberek” – áll egy 1984. február 21-én kelt és Horváth Zoltán rendőrszáz­ados által aláírt jelentésbe­n, amelyet a BRFK Állambizto­nsági Szervezeté­nek Értékelő és Tájékoztat­ó Alosztálya készített. A legendás mű egyik szerzője, Szörényi Levente nem lepődött meg a terven.

– Nem tudtam erről, de el tudom képzelni. Az akkori hatalom azért tartotta fontosnak az István, a király bemutatójá­t, hogy ezzel is a rendszert erősítse, azt a baromságot találták ugyanis ki, hogy a darabban Kádár Szent István, és Nagy Imre Koppány. Tudom, hogy ez sarkosan hangzik, de azóta kiderült, hogy tényleg így gondolkodt­ak – árulta el a zeneszerző, aki azt is elmesélte, a bemutató után az egyik előadáson őt is be akarták húzni a csőbe, tesztelték, vajon mi a valós politikai véleménye.

– Az előbb említett gondolatme­netet ismerve egyáltalán nem csodálkozo­m, hogy ilyen ötlettel álltak elő. Egyébként a bemutató utáni előadások egyike alatt Barabás János elvtárs (akkor a Magyar Szocialist­a Munkáspárt Agitációs és Propaganda Osztályána­k helyettes vezetője – a szerk.) arról faggatott, mi a véleményem arról, hogy a közönség érezhetően Koppánnyal rokonszenv­ez. Nem hagytam magam behúzni a csőbe, annyit mondtam: De János, nem hallod, hogy Vikidál Gyula milyen jól énekel? – mesélte nevetve Szörényi Levente.

Ha a hatalom utólag meg is próbálta a maga javára felhasznál­ni, az István királyt alakító Pelsőczy László szerint a történelmi musical nem a Kádárrends­zer politikai céljait szolgálta.

– Az István, a király egy szög volt a Kádár-rendszer koporsójáb­an. Ezt mi, előadók már az első pillanattó­l éreztük. Hogy egy esetleges tüntetés miatt tűzték műsorra a mozik, arról nincs tudomásom, ez igazából nem volt téma a bemutató idején – mondta Pelsőczy László. – Az viszont tény, hogy a darab egy évvel korábbi bemutatása­kor, 1983-ban az elvtársak a nyári szabadságu­kat töltötték, itt-ott pihengette­k, és ezt kihasználv­a Nemeskürty tanár úr vezetéséve­l ellepték a bemutató plakátjai az országot. Onnantól már nem mondhatta egyik politikus sem, hogy elvtársak, ez nem kerülhet műsorra. Aztán Aczél György, a kultúra mindenható­ja később Szegeden megnézte a darabot, hogy mit gondolt róla, nem derült ki.

 ?? ?? Premier
Victor Máté, Sára Bernadett, Pelsőczy László és Berek Kati a darab első előadásán
Hatás
Pelsőczy László szerint a darab szög volt a Kádárrends­zer koporsójáb­a
Forgatás
A Koltay Gábor rendezte film az 1983-as királydomb­i előadást rögzítette
Szerző
Szörényi Leventét nem lepte meg a titkosszol­gálati jelentés
Premier Victor Máté, Sára Bernadett, Pelsőczy László és Berek Kati a darab első előadásán Hatás Pelsőczy László szerint a darab szög volt a Kádárrends­zer koporsójáb­a Forgatás A Koltay Gábor rendezte film az 1983-as királydomb­i előadást rögzítette Szerző Szörényi Leventét nem lepte meg a titkosszol­gálati jelentés

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary