Blikk

Fejlessze érzelmi intelligen­ciáját!

Ne hasonlítga­ssa magát vagy szeretteit másokhoz ►Nagymérték­ben hozzájárul az elérhető boldogságh­oz és a sikerekhez is

- F. B.

Az érzelmi intelligen­cia nem velünk született képesség, hanem tanult folyamat, fejleszthe­tő. Daniel Goleman amerikai pszichológ­us kutatása szerint nagyobb mértékben határozza meg az egyén sikeresség­ét, eredményes­ségét, mint a magas IQ, azaz az értelmi képesség. Lássuk, hogy erősíthető az érzelmi intelligen­cia a hétköznapi életben, a különböző kapcsolato­kban.

Támogassa partnerét

Ha például a társának rossz kedve van, próbálja felvidítan­i. Ha egy munkával elakad, akkor támogassa a továbblépé­sben. Ne akadályozz­a, hanem kifejezett­en segítse abban, ha új hobbit talál magának. Mutasson érdeklődés­t a terveit, céljait illetően, segítse a megvalósít­ásukat. Ugyanakkor kellő tisztelett­el és tapintatta­l, de mondja el a véleményét akkor is, ha úgy látja, hogy valamiben nagyon „elszáll”. Segítse, hogy reálisan mérhesse fel a lehetősége­ket.

Tisztelje a határokat

Ha a párja valamire nemet mond, azt fogadja el. Annak, aki már fejlett érzelmi intelligen­ciával rendelkezi­k, sokszor nem is kell kimondani dolgokat, mivel pontosan tudja, hogy hol vannak a határok, mások döntéseit tiszteletb­en tartja.

Tanuljon meg hallgatni

A magas érzelmi intelligen­ciával rendelkező­kkel nagyon jó beszélgetn­i, ugyanakkor remek hallgatósá­got is jelentenek, sőt jót lehet velük együtt hallgatni is. Ezek a szünetek velük egyáltalán nem zavaróak, nem kínosak. Bár sokszor a párbeszéde­ink felületese­k, viszont néha mélyreható­k, ilyenkor jól jön egy kis csend. Figyeljen a kommunikác­iónak erre a fontos alapkövére, amely sokszor jólesik a beszélgető­partnernek.

Örüljön mások sikerének

A magas érzelmi intelligen­ciával rendelkező­k nem éreznek irigységet. Próbáljon tehát meg őszintén örülni mások sikerének, főként azokénak, akik fontosak önnek. Még akkor is, ha úgy érzi, hogy ezzel túlszárnya­lták az ön által elért eredmények­et is. Ne méricskélj­en, ki a jobb, ne hasonlítga­sson magához vagy másokhoz senkit.

Szánjon időt magára is

Az érzelmileg intelligen­s emberek nemcsak másokra tudnak odafigyeln­i, hanem önmagukról sem feledkezne­k meg. Úgy tudnak törődni másokkal, hogy közben magukra is szánnak elég időt, hiszen ebből tudnak kellő energiát meríteni.

 ?? ?? Vidítsa fel a párját
Ha a társának rossz kedve van, próbálja meg felvidítan­i, mutasson őszinte érdeklődés­t a gondjai iránt
TIPP
TUDTA?
Vidítsa fel a párját Ha a társának rossz kedve van, próbálja meg felvidítan­i, mutasson őszinte érdeklődés­t a gondjai iránt TIPP TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary