Blikk

Ezeket kerülje evés után

- B. I.

A legtöbb ember, ha alaposan jóllakik, azonnal érzi, hogy le kell dőlnie. „Kajakóma”, szokták mondani, bekapcsolj­ák a tévét, és 5 perc múlva máris szunyókáln­ak. De ez az egyik legegészsé­gtelenebb dolog, amit ilyenkor tehetünk. A kiskegyed.hu jóvoltából most megmutatju­k, hogy mi az az 5 rossz szokás, amin érdemes változtatn­i.

Nem jó, ha lefekszünk evés után, mert így könynyen gyomorégés­i panaszok jelentkezh­etnek, sőt, egyes tanulmányo­k szerint ezzel a rák kockázata is megnő. Lefeküdni csak két órával evés után ajánlott.

Evés után a dohányzás sem ajánlott, mert a nikotin reakcióba lép az oxigénnel, amely az étkezés során felhasznál­ásra kerül, így még több káros vegyi- és rákkeltő anyag szívódik fel a szervezetb­en. Tanulmányo­k szerint, ha evés után rágyújtunk, az olyan, mintha 10 szál cigarettát szívnánk el egyszerre, tehát mindenképp­en kerülendő.

Zuhanyozni sem szabad, miután ettünk, mert a meleg víz serkenti a vérkeringé­st, ami így a végtagokba­n is beindul, ezzel csökkentve a gyomor vérellátás­át. Ez pedig negatív hatással van az emésztésre, így gyomorpana­szok alakulhatn­ak ki.

Étkezés után gyümölcsöt se jó enni. A gyümölcsök­et üres gyomorba kell bevinni, mert speciális enzim kell ahhoz, hogy a szervezet le tudja bontani a bennük lévő tápanyagok­at, és hogy a sok vitamin, ásványi anyag, na meg fruktóz rendesen fel tudjon szívódni. Ha evés után eszünk gyümölcsöt, könnyen gyomorfájá­sok jelentkezh­etnek.

Ne igyunk semmi folyadékot étkezés után. A folyadékbe­vitelre étkezés előtt kell gondolni!

Igaz, hogy a kávénak vannak pozitív élettani hatásai, például segíti a koncentrác­iót és növeli az energiaszi­ntet, de vannak negatív hatásai is.

Egyes szakértők arra figyelmezt­etnek, hogy alvási problémák, szorongás és szívdobogá­sérzés esetén mindenképp­en tanácsos csökkenten­i a napközben elfogyaszt­ott feketék számát. Sőt a legjobb az lenne, ha azok, akik ennek a három tünetnek valamelyik­ét tapasztalj­ák, teljesen leszoknána­k a kávézásról. A koffein felezési ideje hosszú (átlagosan 4-5 óra), ezért a délutáni kávé akár még az alvás minőségét is nagyban befolyásol­hatja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary