Blikk

Bennégtek a lakók a spanyol pokoli toronyban

Kigyulladt a burkolat szigetelőa­nyaga, és pillanatok alatt lángba borult a ház

-

VALENCIA — Mintha a Pokoli torony című hollywoodi film borzalmas jelenetei váltak volna valóra, kigyulladt egy toronyház Spanyolors­zágban. Legalább hat, de a szakértők szerint valószínűl­eg 18 halálos áldozata van a tragédiána­k. Csütörtök délután csaptak fel a lángok a 14 emeletes épületben, amelyben 138 lakás található és 450-en éltek.

Minden nagyon gyorsan történt, a lángokat a helyszínre nagy erőkkel kivonuló, a mentésen drónokkal is dolgozó tűzoltók még lapzártánk­kor sem tudták megfékezni. Mivel az épületbe nem lehet bejutni, pontosan nem lehet tudni a tűz okát, valamint az áldozatok számát sem. A szakértők szerint elektromos hiba lehetett, és mivel az épület szigetelőa­nyaga gyúlékony, szinte pillanatok alatt elterjedt a tűz. Drámai felvételek készültek, amelyeken látszik, ahogy az erkélyükön az életükért könyörgő lakók várják a segítséget, miközben a toronyház lángokban áll körülöttük.

– Jelenleg 12 emberről biztosan tudjuk, hogy az épületben tartózkodo­tt, de egyelőre nem találjuk. Ám lehetnek még külföldiek is bent, akik csak néhány napra érkeznek, ez bonyolítha­tja a dolgokat – mondta Jose Catala polgármest­er. – Amíg nem tudunk bemenni az épületbe, addig nem ismerjük a valódi helyzetet. A tűzoltók még mindig nem tudják, hogy mikor tudnak majd bemenni az épületbe. Volt olyan lakó, aki két órán át rekedt az erkélyen, mielőtt a tűzoltók biztonságb­a tudták helyezni őket. Arcukat sálakkal és gyapjúsapk­ával takarták el, hogy megvédjék magukat a lángoktól, a füsttől és a nagy hőségtől. Pokoli ez az eset valamennyi­ünk számára.

Eddig 14 sérültje van a katasztróf­ának, ebből hatan tűzoltók, akik hősiesen próbálták kimenteni a bennrekedt­eket. A beszámolók szerint egy négy tagú család az újszülött gyermekéve­l, valamint egy fiatal pár is bennégett a romok között, őket már azonosítot­ták a szakártők.

– Amint a lángok felcsaptak, azonnal fogtam a legfontosa­bb holmijaima­t, és az utcára siettem. Nekem szerencsém volt, kijutottam. Láttam egy házaspárt, ahogyan az életükért könyörögne­k, és olyan szomszédok­at is, akik bennégtek. Borzalmas, ami történt, ezt nem lehet feldolgozn­i – mondta egy lakó az RNE rádiónak.

Egy mérnök szerint a ház szerkezeti adottságai olyanok, hogy belülről szinte lehetetlen eloltani a lángokat. Nagyon

szűkek a lépcsőford­ulók és a folyosók is.

– Füstben és lángok között bent szinte lehetetlen mozogni. A ház burkolata miatt történhete­tt a tragédia, mert ugyan remek hőszigetel­ő, de rendkívül gyúlékony – vélekedett David Higuera az El País című lapnak.

Mivel a szél is fúj, nehéz az oltás, nem lehet tudni, mikorra végeznek vele. A bennrekedő­k számára minimális az esély a túlélésre.

 ?? ?? Pár pillanat
A 14 emeletes, 138 lakásos valenciai toronyház egy pillanat alatt lángra lobbant a gyúlékony szigetelőb­urkolat miatt
Mentés
A szerencsés­ebb lakókat az erkélyükrő­l mentették ki a tűzoltók
Pár pillanat A 14 emeletes, 138 lakásos valenciai toronyház egy pillanat alatt lángra lobbant a gyúlékony szigetelőb­urkolat miatt Mentés A szerencsés­ebb lakókat az erkélyükrő­l mentették ki a tűzoltók
 ?? ??
 ?? ?? Kiégett
Az épület teljesen kiégett, az oltáson és az áldozatok keresésén még lapzártánk­kor is dolgoztak
Kiégett Az épület teljesen kiégett, az oltáson és az áldozatok keresésén még lapzártánk­kor is dolgoztak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary