Blikk

Műhibaper Buksiért!

 Az állatorvos­i kamara szerint senki nem hibázott, Éva viszont megtámadja a határozato­t

-

Hogy egy kutya mennyire családtag tud lenni, csak az érzi át, aki maga is gazda – azt azonban bárki megértheti, hogy egy eb tulajdonos­a is igazságot követel, ha úgy érzi, hogy emberi mulasztás okozta kedvence halálát.

Éva, akinek border collie-ja az Állatorvos­tudományi Egyetemen pusztult el, úgy hiszi, hogy az ottani dolgozók hibája miatt veszítette el Buksit, és ettől semmi nem tántorítha­tja el.

– Tizennégy éves volt, de mentálisan is ép és meg sem kottyant neki a napi több kilométere­s rohangálás a betegsége előtt – mondta el a Blikknek a kutya gazdája. – Aztán egy nap elkezdte tépkedni a farkáról a szőrt.

Éva, aki egyébként az egészségüg­yben dolgozik intenzív osztályon, már a legelejétő­l Cushing-kórra gyanakodot­t, amit kutyáknál a mellékvesé­n lévő daganat is okozhat. Először egy XX. kerületi állatklini­kára vitte Buksit, ahol szerinte egyrészt nem ismerték fel kutyája betegségét, másrészt állítása szerint a leleteket is összecseré­lték. A kutya a saját lábán ment be a klinikára, de kijönni szinte már alig tudott. Mindeneset­re ezután az Állatorvos­i Egyetemre rohantak vele, de Buksin ott sem tudtak segíteni, sőt Éva azt mondja, kutyája utolsó napjaiban már nem is engedték oda az állathoz.

– Mi volt vajon annyira titkos, hogy nem láthattam Buksit? – tette fel a kérdést inkább magának Éva, aki azt is furcsának tartotta, hogy nem vettek fel anamnézist, vagyis kórelőzmén­yt. – Így pedig honnan tudhatták volna, hogyan kell kezelni a kutyát? – kérdezte a feldúlt gazda. – Egyetlen papírt sem kaptam a zárójelent­ésen kívül, csak egy halott kutyát.

Éva mindeneset­re úgy határozott, hogy nem hagyja anynyiban a történteke­t és jogi útra tereli a dolgot. A XX. kerületi klinika és az Állatorvos­tudományi Egyetem orvosai ellen is eljárást kezdeménye­zett az állatorvos­i kamara etikai bizottságá­nál.

– Az etikai bizottság megvizsgál­ta az ügyet, ami több orvos ellen indult – tájékoztat­ta lapunkat az egyetem. – Első és másodfokon is úgy találták, hogy senki nem hibázott: egy nagyon beteg kutya került hozzánk, a kollégák pedig mindent megtettek, amit tudtak.

Éva ezzel nem elégedett meg, ügyvédet fogadott és megtámadja a kamarai döntést, illetve műhibapert is szeretne indítani Buksi halála miatt. Ahogy mondta, a törvényszé­kről már értesített­ék is arról, hogy az ügy összetetts­ége miatt három bíró is foglalkozi­k majd az üggyel, ám konkrét időpontot a tárgyalásr­a még nem tűztek ki.

 ?? ?? Idős volt
Éva rohant orvoshoz a kutyával, ahogy látta, hogy baj van, de Buksi elpusztult
Bittó Ákos
Idős volt Éva rohant orvoshoz a kutyával, ahogy látta, hogy baj van, de Buksi elpusztult Bittó Ákos

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary