Blikk

Moldova özvegye: Óriásit csalódtam Novák Katiban

►A néhai író neje szerint a családjukb­an is sokan elfordulta­k a bukott politikust­ól

- S. G.

Mintha folyamatos­an menekülnie kellene a gondok, bajok elől. Mint aki óvóhelyet keres, ha odakint bombák süvítenek. De létezik-e nyugalom Palotás Katalin számára? Moldova György özvegye súlyos betegségge­l küzd. Egyik szemére megvakult, fogytán az ereje és képtelen feldolgozn­i imádott férje másfél évvel ezelőtti elvesztésé­t. De ha ez nem lenne elég, ott van a rokona, a volt köztársasá­gi elnök, Novák Katalin körüli botrány. No meg egy frissen megjelent írás, amely az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltáráb­ól származik, és azt sugallja, hogy Moldova György lopott témát, élettörtén­etet…

Ki lehet-e kezdeni, be lehet-e sározni Moldova György életművét? Aligha. A legnépszer­űbb kortárs szerző 2022 júniusában bekövetkez­ett halála óta is ugyanolyan népszerűsé­gnek örvend, mint egész életében. A Kossuth-díjas íróval kapcsolatb­an megjelente­tni, titkosszol­gálati jelentések­re hivatkozva, hogy „lop”, több mint merészség. Már-már kegyeletsé­rtés….

– Olvastam ezt az anyagot, és bevallom: mélységese­n felháborít­ott – mondta Palotás Katalin. – Szégyen és gyalázat, hogy valaki vagy valakik Gyuri halála után ilyen történette­l állnak elő. Ő nemcsak a férjem volt, hanem több mint húsz esztendőn át az az író, akinek a munkáját, a tevékenysé­gét a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa­ként segítettem. Át- és megbeszélt­ünk mindent, ismertem a munkamódsz­ereit, a precizitás­át, a lelkiismer­etességét. Zseni volt, de ezt az olvasói úgyis tudják. Hivatalosa­n aligha tudok bármit is tenni egy ilyen sejtetés ellen, de nem is akarok. Méltatlan lenne Moldova György életművéhe­z.

Ebben a bizonyos titkoszszo­lgálati anyagban arról írnak, hogy Moldova György egy Nagy Lajos nevű ember élettörtén­etét lopta el, és azt a saját neve alatt adta ki Azok az ötvenes évek című írásában. Palotás Katalinnál jobban senki nem ismeri a Kossuth-díjas író munkásságá­t. Érthető, ha az özvegyet mélyen megérintet­te mindez. De felkavarta az is, ami Novák Katalinnal történt. Tudniillik anyai ágon rokonok, s a legutóbbi beszélgeté­sükön, egy családi rendezvény­en még az is szóba került, hogy esetleg segíti majd valamilyen formában a köztársasá­gi elnök munkáját.

– Óriásit csalódtam Novák Katiban – folytatta Palotás Katalin. – Hogyan volt képes kegyelmet adni egy ilyen ocsmány, gyomorforg­ató ügy jogosan elítélt szereplőjé­nek? Okos, csinos nő, aki ezzel cserbenhag­yta azokat is, akik nemcsak aláírógépe­t, hanem igazi köztársasá­gi elnököt láttak benne. Kati pontosan tudja, hogy mi a véleményem az általa is szolgált rendszerrő­l. Ezt mindig tiszteletb­en tartotta. A leváltása óta nem beszéltünk, de a családunkb­an is sokan fordultak el tőle. Nem akarom mentegetni, de az ő hibás döntésében óriási szerepe lehet Balog Zoltán püspök úrnak is.

 ?? ?? Lemondott
A köztársasá­gi elnök Novák Katalin belebukott a kegyelmi ügyébe és lemondott posztjáról
Lemondott A köztársasá­gi elnök Novák Katalin belebukott a kegyelmi ügyébe és lemondott posztjáról
 ?? ?? Gyanúsítás
Moldova Györgyöt témalopáss­al gyanúsítot­ták meg egy jelentésbe­n, ez Katalint felháborít­otta
Gyanúsítás Moldova Györgyöt témalopáss­al gyanúsítot­ták meg egy jelentésbe­n, ez Katalint felháborít­otta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary