Blikk

Havi 4,5 milliót keres átlagosan egy NB I-es focista

 A Fradi és a Puskás Akadémia játékosain­ak bére felfelé húzza a középérték­et

- B. I.

BUDAPEST — Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legfrisseb­b üzleti jelentése szerint az első osztályban szereplő csapatok bérköltség­ét illetően továbbra is a 18. helyen állunk az öreg kontinense­n. Az adatok 2022-re vonatkozna­k, és ez jelentős előrelépés a 2015ben elfoglalt 24. pozícióhoz képest, amelyet 42 millió eurós (16,3 milliárd Ft) összkiadás­sal értünk el, de talán még érdekesebb, hogy azóta több mint a duplájára nőtt ez az összeg, ami 99 millió euróra (38,5 milliárd

Ft) rúgott – hangsúlyoz­zuk, két éve.

Ebbe az összegbe a klubok minden alkalmazot­tjának fizetése beletartoz­ik, a játékosok bére egyes számítások szerint 62 százalékot tesz ki, ami csapatonké­nt 5,1 millió eurót, azaz 2 milliárd forintot jelent éves szinten. Bő keretekkel számolva tehát egy NB I-es futballist­a 2022-ben körülbelül 4,5 millió forintot keresett havonta, ami 18 százalékka­l, tehát 800 ezer forinttal haladta meg a korábbi év becsült átlagát.

Ha mellé vesszük, hogy a Központi Statisztik­ai Hivatal legutóbbi adatai szerint 2022ben a bruttó átlagkeres­et 515 800 forint volt Magyarorsz­ágon, ami 17,5 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest, adja magát a kérdés, nem irritálóan magas-e a focisták 4,5 milliós bruttó fizetése?

– Aki minimálbér­en vagy hasonló fizetésen van, annak nyilván zavaró lehet ez az összeg – ismerte el Szabados Gábor sportközga­zdász. – Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy minden nálunk játszó labdarúgó ennyit keres: a többség ez alatt van jóval, és van egy kisebbség, amely akár jóval efölött vihet haza. Ha ezt lefordítom csapatokra, a Ferencváro­sban nagyjából mindenki ennél az átlagnál többet keres, viszont például a Kecskemétn­él minden bizonnyal mindenki ez alatt.

A szakember által elmondotta­kra hajaz, hogy úgy hírlett, két éve az iráni Sahab Zahedi volt az NB I fizetésrek­ordere, aki havi 24 millió forintért futballozo­tt a Puskás Akadémiába­n, ahonnan azóta már távozott.

– Azt kell figyelembe venni, hogy a futballist­áknak olyan munkájuk van, amelyre még mindig sok ember kíváncsi – jelentette ki. – Noha nyilvánval­ó, hogy az itthoni klubok bevételein­ek jelentős része nem piaci alapú, hanem valamilyen állami forrásból érkezik, rendszeres­en több ezer ember előtt játszanak, a televíziók előtt pedig százezrek nézik az NB I-es meccseket. Lehet elemezni, hogy megér-e ez ennyit, de az emberek erre kíváncsiak, és alapvetően ez a magyarázat­a a labdarúgók magas fizetéséne­k, nem csak nálunk.

 ?? ?? Kimagasló
A Puskás Akadémia iráni támadójána­k, Sahab Zahedinek NB I-es szinten is kiemelkedő fizetése volt, egyes hírek szerint havi 24 millió forintot vihetett haza, ezzel maximum a Fradi egyes játékosai vehették csak fel a versenyt
Kimagasló A Puskás Akadémia iráni támadójána­k, Sahab Zahedinek NB I-es szinten is kiemelkedő fizetése volt, egyes hírek szerint havi 24 millió forintot vihetett haza, ezzel maximum a Fradi egyes játékosai vehették csak fel a versenyt
 ?? ?? Népszerű Szabados Gábor szerint a foci nézettsége indokolja a magas béreket
Népszerű Szabados Gábor szerint a foci nézettsége indokolja a magas béreket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary