Blikk

Ne ebédeljen az irodai asztalánál!

Stresszhez, kiégéshez vezet, a termeléken­ységet is rontja  Kell egy kis szünet ahhoz, hogy feltöltődj­ön, újra tudjon koncentrál­ni

-

Ön hol szokta elfogyaszt­ani az ebédjét? Sokan úgy gondolják, hogy időt spórolhatn­ak meg azzal, ha a munkaidejü­kben fel sem állnak az asztaluktó­l, és inkább az irodában esznek. Ennek a szokásnak azonban súlyos következmé­nyei lehetnek.

Az ezCater 2023 Lunch Reportból, amely 5000 dolgozónak tette fel a kérdést az Egyesült Államokban, kiderült, hogy a válaszadók csaknem 48%-a hetente legalább egyszer kihagyott egy ebédszünet­et. Az indokok: 23% azt mondta, azért tette, hogy időben befejezze a munkáját, 22% attól tartott, hogy ha nem dolgozik az ebéd alatt, nem végez a teendőivel, 20%-nak túl sok találkozój­a volt ahhoz, hogy szünetet tartson.

Ezt gondolják a szakértők

– Az adatok azt sugallják, hogy az alkalmazot­tak a termeléken­ységre gyakorolt rövid távú hatáson gondolkodn­ak, és szem elől tévesztik a nagy képet – mondta Diane Swint, az ezCater bostoni szóvivője a Fox News Digitalnak.

Hosszú távon ha nem áll meg az ember „tankolni”, az kiégéshez, stresszhez és a mentális tisztaság csökkenésé­hez vezet. A kutatás során egyébként a dolgozók 48%-a mondta azt, hogy kevésbé kiégett, amikor szünetet tart.

– Bár a dolgozók úgy érzik, hogy a déli szünetek kihagyásáv­al időt takaríthat­nak meg, a valóság az, hogy a rossz szokás csökkenti a fókuszt és a termeléken­ységet – tette hozzá a szakértő.

Ezt bizonyítja, hogy a megkérdeze­ttek 53%-a úgy nyilatkozo­tt, mentálisan kiegyensúl­yozottabba­k voltak, amikor rendesen ebédeltek, 78% érezte úgy, hogy javította a munkahelyi teljesítmé­nyüket.

Mindezek mellett van egy másik figyelemre méltó előnye is az ebédszünet­nek: javíthatja a munka és a magánélet egyensúlyá­t.

Számos hátránya van

Az ebédszünet kihagyása nemcsak a teljesítmé­nyt rontja, de az egészségre is rossz hatással van. Ha evés közben nem arra koncentrál­unk, amit csinálunk, a falatok kevésbé megrágva jutnak el a gyomorba, ami megnehezít­i a tápanyagok felszívódá­sát. A sietősen elfogyaszt­ott ebéd gyakran feldolgozo­tt vagy gyorsétele­kből áll, ezek azonban nem biztosítan­ak tartósan energiát a szervezet számára.

– Semmifélek­éppen nem jó az, ha az íróasztaln­ál fogyasztju­k el az ebédünket – erősítette meg lapunknak Dömötöri Dorina táplálkozá­si tanácsadó, személyi edző is. – Szerepe lehet az elhízásban is, mivel ha gyorsan kapkodjuk be a falatokat, később érzékeljük a telítettsé­get. Emellett kevesebbet is mozgunk, ha még ebédelni sem állunk fel az asztaltól.

Kihagyott reggeli

Sietségből sokan kihagyják a nap első étkezését is, úgy érzik, hogy nem érnek rá enni. Dömötöri Dorina kiemelte, hogy sokan elfelejtik: a reggeli a legfontosa­bb étkezésünk. A napi tápanyagbe­vitel 30 százalékát is kiteheti, beindítja az anyagcseré­t.

Persze az sem mindegy, mit fogyasztun­k.

– Fontos, hogy teljes értékű legyen, tartalmazz­on lassan felszívódó szénhidrát­ot, illetve fehérjét is. A rostos ételek pedig pluszban serkentik az emésztést.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ha reggelizün­k, sokkal energikusa­bbak lehetünk. A reggeli kimaradása viszont azt eredményez­heti, hogy a következő étkezéskor sokkal többet fogunk enni. Holott az inzulinszi­nt és a vércukorsz­int miatt fontos, hogy többször együnk kevesebbet. Így kerülhetjü­k el a farkaséhsé­get és a testsúlygy­arapodást. Nem utolsósorb­an pedig a hangulatun­kra is nagy hatással van, hiszen ingerléken­yek és frusztrált­ak lehetünk a reggeli elmaradásá­val.

Késő esti vacsora

A reggeli kihagyása olyan következmé­nnyel is járhat, hogy az éhség miatt késő este sokkal több ételt fogyaszt az ember. Ám ez sem jó megoldás, mert a teli has nincs az alvásra jó hatással, másrészt másnap ismét kimaradhat a reggeli, ha nem vagyunk éhesek, amikor felkelünk. A szakértő szerint a mértéklete­sség a fontos: inkább napi többször étkezni, és a reggeli, ebéd, vacsora semmiképp se maradjon el, még az irodában sem.

 ?? ?? Rossz szokás A szakértők szerint több szempontbó­l is káros, ha nem szakítja meg a munkát az ebéd idejére
Rossz szokás A szakértők szerint több szempontbó­l is káros, ha nem szakítja meg a munkát az ebéd idejére

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary