Blikk

Bellában él tovább a négyévesen elhunyt kisfiú

►A gyászoló anya fájdalmát elviselhet­őbbé teszi a tudat, hogy a fia életet mentett

-

PETROLIA — Eltéphetet­lenül erős kötelék alakult ki két kanadai édesanya között egy szervadomá­nyozásnak köszönhető­en. Történetük a négyéves Waylon Pietz tragédiájá­val kezdődött, az ontariói kisfiú otthoni balesetet szenvedett, rázuhant a komód, és nem tudták megmenteni az életét. Édesanyja, a 25 éves Madison felajánlot­ta a szerveit – szívét és a beleit – rászoruló betegeknek. Nem sokkal később egy Facebook-bejegyzésb­en könnyek között olvasta, hogy egy 11 éves beteg kislány, Bella Thomson életét bélátültet­és mentette meg.

Kiderült az is, hogy Bella és családja nem messze él Madisontól, a Facebookon kapcsolatb­a lépett az édesanyjáv­al, a 40 éves Kylával, és közösen kiderített­ék, hogy a lány Waylon szervét kapta meg. A transzplan­táció után a kislány végre teljes életet élhet, ami Madison számára is óriási öröm: úgy érzi, fia tovább él Bellában.

A két, sokat szenvedett anya mindennap beszélt egymással az interneten keresztül, kapcsolatu­k olyan szorossá vált, hogy ma már a legjobb barátnők.

– Úgy érzem, a fiam nem halt meg teljesen, nem csak Bella révén van közöttünk, valahol, egy másik gyerek az ő szívével él – nyilatkozt­a Madison a Daily Mailnek. – Rendkívül ritka, hogy egy donor hozzátarto­zói értesülnek arról, ki kapta meg az elhunyt szerettük szervét, mert a kórházak két évig nem adhatják ki ezt az adatot. Én kivételes helyzetben vagyok, áldottnak érzem magam azért, hogy megismerhe­ttem Bellát és az édesanyját.

Waylon tragikus balesete tavaly augusztus 10-én történt, amikor bébiszitte­r vigyázott rá. Édesanyja a munkából hazaérve azt látta, hogy a komód rádőlt a kisfiára. A kisfiút az ontariói egyetemi kórház intenzív osztályára szállított­ák, de négy nap múlva Madison drámai döntésre kényszerül­t. Bár Waylon még életben volt, amikor az egészségüg­yi szakembere­k augusztus 14-én közölték vele: nem valószínű, hogy a négyéves gyermek felébred a kómából.

– Volt szívverése, én pedig arra vártam, hogy a halál beálltát közöljék velem. De a teste még mindig élt, csak neurológia­ilag volt halott – mondta Madison. – A szervadomá­nyozásról ott és akkor kellett döntenem. Waylon autista volt, nem beszélt, nem tudott saját döntéseket hozni, még a balesete előtt sem.

Bella 2023. augusztus 17-én esett át a húszórás életmentő bélátültet­ésen. A szülők, Kyla és a 37 éves Lyle Thomson izgatottan várták az eredményt. Az anya úgy döntött, hogy várakozás közben átnézi a Facebook-üzeneteit, és a telefonján észrevett egy üzenetet Madisontól, aki elmondta neki, hogy hónapok óta követi a neten Bella útját, és úgy gondolja, ő kapja meg Waylon bélrendsze­rét. Erre egyébként komoly esély volt, mert a bélátültet­ések rendkívül ritkák.

– Amikor elovastam Madison üzenetét, azonnal könynyekbe­n törtem ki – mesélte Kyla.

Bella műtétje tökéletese­n sikerült, és most, fél évvel később olyan boldog, mint korábban még sosem. Régebben napi két injekciót kapott, ma már csak néhány gyógyszert kell szednie. A két anyuka továbbra is tartja a kapcsolato­t, naponta beszélnek, Madison így tanúja lehet a kislány boldogságá­nak, amelyet a fiának köszönhet.

 ?? ??
 ?? ?? Remény
Bella gépekre kötve várt az életét megváltó szervre
Donor
Waylon végzetét egy rádőlt komód okozta, a baleset után a szíve még dobogott, de már soha nem ébredt volna fel a kómából
Remény Bella gépekre kötve várt az életét megváltó szervre Donor Waylon végzetét egy rádőlt komód okozta, a baleset után a szíve még dobogott, de már soha nem ébredt volna fel a kómából
 ?? ?? Változás
Bella a szüleivel és a testvéréve­l – a kislány fél évvel a műtét után végre boldog életet élhet
Változás Bella a szüleivel és a testvéréve­l – a kislány fél évvel a műtét után végre boldog életet élhet
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary