Blikk

Válogassa meg, mit visel edzés alatt

- J. Zs.

Ahogy öregszik az ember, egyre csábítóbb, hogy csökkentsü­k az aktivitásu­nkat. A szív- és érrendszer­i gyakorlato­k, mint a séta, a kocogás, a futás, az úszás vagy a kerékpároz­ás azonban különösen fontosak az idősebbek számára, ezért ne hagyjuk abba. A fitneszsza­kértők arra figyelmezt­etnek, hogy ebben a korban már különösen jól meg kell válogatni az öltözéket, ha sportolunk. Ezeket a ruhadarabo­kat lehetőség szerint kerüljük – írja a bestlifeon­line.com.

Elhasználó­dott tornacipő

A lábbeli a legfontosa­bb, amikor például futni indulunk. Sean Klein személyi edző szerint fontos, hogy a nem megfelelő futócipőké­nt használt sportcipőt lecseréljü­k olyanra, amelyet kifejezett­en erre a célra terveztek, megfelelő a párnázása, tartást és stabilitás­t biztosít.

– A régi vagy elhasználó­dott cipők többnyire nem rendelkezn­ek a megfelelő lábtartásh­oz szükséges támasztékk­al és párnázássa­l, ami kényelmetl­enséghez és olyan lehetséges sérülésekh­ez vezet, mint sípcsont- vagy térdfájdal­om – figyelmezt­et a szakember.

Pamutruház­at

A pamut egy sokoldalú szövet, amely a legtöbb alkalomhoz illik, de a szakértők óva intenek, hogy 60 évesnél idősebbek pamutruháb­an sportoljan­ak. Ennek oka egyrészt a bőrirritác­ió, valamint az, hogy kevésbé képesek szabályozn­i a hirtelen testhőmérs­éklet-változások­at.

– Nem ideális edzéshez, mivel felszívja és megtartja a nedvessége­t, ami kellemetle­n érzést és irritációt okozhat – mondja Chris Pruitt személyi edző. – Ehelyett nedvessége­lvezető szövetek használata javasolt, hogy a bőrt szárazon és kényelmese­n tartsák a fizikai aktivitás során.

Bő szabású ruha

A nem megfelelő méretben vagy szabásban választott ruhák szintén sok gondot okozhatnak.

– A bővebb nadrágot sokan a kényelem miatt választják, de botlásvesz­élyes – mondja Pruitt. – A szorosan illeszkedő, rugalmas nadrágok biztonságo­sabbak, lehetővé téve a szabad mozgást anélkül, hogy fennállna az elesés veszélye.

 ?? ?? Öltözet Idősebb korban is nagyon fontos a mozgás, ahogy az öltözet is
Öltözet Idősebb korban is nagyon fontos a mozgás, ahogy az öltözet is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary