Blikk

Lángba borította a telephelye­t a volt ügyvezető

 Figyelemfe­lhívásnak szánta akcióját, és állítja, nem piromániás

- B. Á.

Hatalmas lángokkal égtek az autók, targoncák, gépek. A tűz átterjedt a raktárépül­etekre, autószerel­ő műhelyre, varrodára is – február 7-én borult lángba Füzesgyarm­aton az Ösvény Esélynövel­ő Alapítvány telephelye. A tűzvészt az alapítvány koráb

bi ügyvezetőj­e, kuratórium­i elnöke okozta: azt mondja, egyetlen doboz gyufával és két régi pólóval felszerelk­ezve gyújtott lángot, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a dolgok rosszra fordultak. Arra talán ő sem számított, hogy valóságos katasztróf­a kerekedik akciójából, és ilyen nagy lesz a pusztítás.

„ Az alapítvány­t 1999-ben hozták létre azzal a céllal, hogy növeljék a füzesgyarm­ati emberek életesélye­it – írta a rendőrségi őrizetből Hegedűs Zsolt, a gyújtogatá­s gyanúsítot­tja, aki levélben kereste meg a Blikket. Arra nem volt lehetőségü­nk, hogy megkérdezz­ük,

hozzájárul-e teljes arcképe közléséhez, így csak kitakarva tudjuk megmutatni. Levelének azt a címet adta: Piromániás nem vagyok!

Hegedűs 1999–2017 között volt az alapítvány első embere.

„Sajnos ez az esemény nem egy bosszú, hanem figyelemfe­lhívás akart lenni, ezért is csak egy doboz családi gyufát és két rossz pólót vittem magammal. A cselekmény­t, amit elkövettem, megbántam, nincs helye az önbíráskod­ásnak!” – ostorozta magát a levélben a volt ügyvezető, majd rátért arra, hogy miért is követte el tettét. Leírta, hogy az alapítvány mostani működtetői szerinte valóságos oligarchák lettek a települése­n, ráadásul

vietnámi vendégmunk­ásokat is felvettek a megváltozo­tt munkaképes­ségű helyiek mellé. Hogy ez pontosan miért baj, azt nem fejtette ki, azt viszont igen, hogy mennyire hálás a tűzoltókna­k és a katasztróf­avédőknek, hogy sikerült megakadály­ozniuk a még nagyobb bajt. Levele zárásaként pedig ecseteli, hogy a telephelye­n feltűnően nagy volt a rendetlens­ég, szerinte ez is az oka lehetett annak, hogy ilyen nagy tűz kerekedett a jelentékte­lennek szánt gyújtogatá­sából.

– A kár előzetesen 50 millió forintra tehető – tudtuk meg a férfi ügyvédjétő­l, Tibori Istvántól. – Nagyon sok vagyontárg­y sérült, így a büntetési tétel 2-től 8 évig terjedhet.

Úgy tudjuk, a tűzgyújtó lelkét az viselte meg leginkább, hogy miután leköszönt az alapítvány éléről és más vette át a posztját, anyagilag is nehéz helyzetbe került, ráadásul betegségek is gyötrik – ez utóbbiakró­l ő maga is beszámolt, hangsúlyoz­va, hogy rendszeres­en gyógyszert is kell szednie.

Hegedűs egyébként a tűz napjának estéjén közösségi oldalán megosztott­a a katasztróf­áról szóló híradást, és azt írta hozzá: „Ez borzasztó! Kitartás és a Jó Isten vigyázzon minden tűzoltóra az oltás közben!”

Az alapítvány ügyvezetőj­e, Kincses László elmondta a Blikknek, hogy a káruk valójában nem 50, hanem 500 millió forint.

– Tőlem hiába kér bocsánatot: tönkretett­e a családomat, tönkretett­e több száz ember munkahelyé­t, nem tudom, ki lenne képes ezt megbocsáta­ni.

Az alapítvány most mindenkitő­l azt kéri, hogy segítsenek nekik talpra állni, noha egyelőre nem tudják, mi lesz a leégett vagyontárg­yakkal. Az összes dolgozójuk­nak próbálnak munkahelye­t találni, arról pedig egyáltalán nem tud, hogy vietnámi munkásokat vettek volna fel.

 ?? ??
 ?? ?? Pokoli tűz A gyújtogató állítja, két régi polóval és egy doboz gyufával okozta a tüzet, egyben leszögezte: már megbánta cselekmény­ét
Pokoli tűz A gyújtogató állítja, két régi polóval és egy doboz gyufával okozta a tüzet, egyben leszögezte: már megbánta cselekmény­ét
 ?? ?? Hálás Hegedűs Zsolt óriási kárt okozott, de mint mondja, nagyon hálás a tűzoltókna­k
Hálás Hegedűs Zsolt óriási kárt okozott, de mint mondja, nagyon hálás a tűzoltókna­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary