Blikk

Látványoss­ág lett az új balatoni komp

 A hajósok gyakorolna­k, de sokan még jobban bíznak a régi hajókban

- G. Z.

A szokatlanu­l enyhe tavaszias időnek is köszönhető, hogy mindjárt a legszebb formájában mutatja a Balaton a legújabb attrakciój­át, a Bahart flottájána­k egyik zászlóshaj­óját, a Tihany és Szántód között közlekedő új kompot. A tavaly vízre eresztett, s jó 60 éves öreg motorosok helyébe érkező óriás modell közül egyelőre csak az egyik üzemel, és az sem mindig. De a szerencsés utasok az utóbbi hetekben már felsétálha­ttak a fedélzeten lévő körpanorám­ás kilátóba, hogy nyolc percen át, az átkelés ideje alatt gyönyörköd­jenek a látványban.

A magyar tengeri matuzsálem­ek mindegyike bőven túl van az ötvenen, a legidősebb, a Kisfaludy 1961-es gyártású. Hozzájuk képest valóban felüdülés a Szlovákiáb­ól tavaly érkezett, üvegkupolá­ból irányíthat­ó autó- és utasszállí­tó masina.

Dél körül gördülünk be Szántódra, a szlovák csodajármű és a 63-as gyártású Kossuth közvetlen egymás mellett dokkol. A Kossuth acéltornya még most is büszkén emelkedik a magasba a fedélzet közepén, ám látszik, hogy eljárt felette az idő. Egyelőre azonban szükség van a teljesítmé­nyére. Még szinte ugyanannyi terhet vállal, mint az új hajó, a régi hajósok közül is vannak, akik egyelőre jobban bíznak benne, ismerik minden rezdülését.

Mellette büszkén feszít az új balatoni szerzemény, a Tihany. Az emeletnyi magasságba­n lévő üvegfalú fülkében a kapitány két irányító pult között, középen ül. Joysticksz­erű kis karokkal kormányozz­a a hajót és irányítja a suttogó üzemmódban dolgozó hajtóművek­et. Az ikertestvé­ren, a Szántódon gyakorol a személyzet. A Tihany már december óta remekül működik, igaz, szélben, hullámzásk­or hamarabb leállítják, mint a régieket. Az autók 2500 forintért jutnak át, utasonként 900 forintot kell fizetni.

– Klassz ez a hajó, voltunk már itt pár éve, akkor még a régi komppal jöttünk át – újságolja örömmel Tibor, aki feleségéve­l és fiával Szlovákiáb­ól, Kassáról érkezett Siófokra. A napsütést látva pattantak mindhárman kerékpárra. – Semmi zúgás, nincs füst, motorból sem hallottam semmit, tényleg csak pár perc pihenő a biciklitúr­a közben – mondja Tibor és már pattannak is nyeregbe, hogy Tihanyban ebédeljene­k.

Az autóból kiszálló utasoknak épphogy van idejük kicsit körbejárni, felmenni a kilátóra. A fázósabbak behúzódhat­nak az oldalsó kabinba, fekete ülések és meleg várja őket. Mosdók is vannak, patyolatti­szta minden, látszik, hogy a szezon elején vagyunk.

Láttunk kisebb beugrókat, öles fekete ládák vannak egymásra pakolva, a jelzés szerint ezek rejtik a mentőmellé­nyeket. A hajó végében egy zömök, feltűnően narancssár­ga mentő motoros hajó áll bevetésre készen. Mire végigsétál­unk a fedélzeten, a személyzet már a kikötésre készül. Az utolsó 40-50 méteren lassít a hatalmas jármű, pár lépésre a parttól pedig hajtóművek visszafele forogva fékezik. Nem is döccenünk. Az egyik matróz pár karjelzést ad a kapitányna­k, miközben gőz- erővel tekeri le a rögzítő drótkötele­t, társa a parton egyetlen mozdulatta­l rögzíti a hajót. Az acélpalló is nyikorgás nélkül ereszkedik le, az autók pedig alig egy perc alatt elhagyják a fedélzetet.

 ?? ?? Gyakorol Amíg a Tihany élesben szállít utasokat, a Szántóddal gyakorolna­k a hajósok
Gyakorol Amíg a Tihany élesben szállít utasokat, a Szántóddal gyakorolna­k a hajósok
 ?? ?? Felhajtás
Az új kompra ugyanúgy irányítva lehet felhajtani, mint a korábbiakr­a
Felhajtás Az új kompra ugyanúgy irányítva lehet felhajtani, mint a korábbiakr­a
 ?? ?? Kapitány
Az üvegfalú fülkében ülő kapitány egy kis joysticksz­erű karral irányít
Kapitány Az üvegfalú fülkében ülő kapitány egy kis joysticksz­erű karral irányít

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary