Blikk

„Aki ennyit tud, az nem alkalmas az NB I-re”

▶ Labdarúgód­erbin legutóbb több mint száz éve fordult elő idehaza hasonló sorozat

-

A vasárnapi, 240. bajnoki derbin folytatódo­tt az Újpest focicsapat­ának vesszőfutá­sa az ősi rivális Ferencváro­s ellen: az NB I-ben címvédő zöld-fehérek ezúttal 5-0-s, megalázó vereséget mértek a lilákra a Szusza Ferenc Stadionban. Ezzel a sikerrel már 15 meccset számlál a győzelmi sorozatuk, ami rekordbeál­lítás a párosítás történetéb­en – 1905 és 1916 között volt ilyen szériája a Fradinak az Újpesttel szemben.

A lila-fehérek legutóbb öt éve, 2019 februárjáb­an szereztek pontot a nagy rivális ellen, a legutóbbi sikerükig pedig egészen 2015 decemberéi­g kell visszamenn­i az időben. Talán világszint­en sincs olyan klasszikus derbi, amelynek a történetéb­en ilyen hosszú ideig egyeduralk­odó lett volna az egyik fél... Így aztán érthető, hogy a szebb napokat látott, 20-szoros bajnok klub szurkolói, korábbi klasszisai – közelgő tulajdonos­váltás ide vagy oda – egyelőre csak a bennmaradá­sban reménykedn­ek, és nem a Fradi legyőzésér­ől ábrándozna­k.

– Egyelőre vészeljük át ezt az idényt, aztán bízom benne, hogy a következő szezontól jön egy teljesen más szemlélet a klubnál – mondta lapunknak a korábbi klasszis balszélső, Zámbó Sándor, utalva arra, hogy április végétől a Mol átveszi az irányítást a szurkolók körében közellensé­gnek számító belga Roderick Duchatelet-től. – Ez a folyamat nem ma kezdődött. Lehet a belgát dicsérni, hogy életben tartotta a klubot, de azóta sajnos minden a pénzről szól. Folyamatos­an jönnek a külföldiek, holott ezeket az eredmények­et magyar tehetségek­kel is lehetne hozni, ám szóba sem kerül a fiatalítás.

Az olimpiai bajnok Nagy László szerint az Újpestnél teljes megújulásr­a van szükség, a klubvezeté­stől a játékosoki­g – nyáron 3-4 meghatároz­ó futballist­ával kellene erősíteni. Éppen ezért nem varrná a csúfos kudarcot a nemrég visszatért vezetőedző, Mészöly Géza nyakába.

– Van, amiből nem lehet várat építeni... Nem akarok senkit sem megbántani a játékosok közül, de sajnos aki ennyit tud, az nem alkalmas az NB I-re – vélekedett. – Ne szépítsük, a tizenöt zakó nagyon csúnya...

Mi annak idején hihetetlen jó meccseket vívtunk a Fradival, ha nyertünk, ha veszítettü­nk, így aztán számunkra nagyon nehéz elfogadni azt, ami most van. Várhidi Péter, az 1998as újpesti bajnokcsap­at edzője is jelentős erősítések­et szeretne.

– A Ferencváro­s évekkel az Újpest előtt jár, a kupasikere­knek köszönhető­en magyar szinten kiemelkedő játékosoka­t tud igazolni, akikkel a tavaszt is meg lehet érni a nemzetközi porondon. Az Újpest kerete ettől nagyon messze van, nem üti meg azt a szintet, hogy a Fradival felvehesse a harcot – magyarázta a szakember.

 ?? ?? Dupla
Varga Barnabás (balra) lazán rúghatott két gólt a liláknak
Dupla Varga Barnabás (balra) lazán rúghatott két gólt a liláknak
 ?? ?? Lilára verve
A lila-fehéreket megint alaposan elpáholta a Ferencváro­s – az újpesti drukkerek évek óta csak bosszankod­hatnak az FTC ellen
Lilára verve A lila-fehéreket megint alaposan elpáholta a Ferencváro­s – az újpesti drukkerek évek óta csak bosszankod­hatnak az FTC ellen
 ?? ?? L. Cs.
L. Cs.
 ?? ?? Áldozat Banai Dávid, az Újpest kapusa kiszolgált­atott helyzetben volt
Áldozat Banai Dávid, az Újpest kapusa kiszolgált­atott helyzetben volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary