Blikk

A 60 év feletti nők 20%-a szerint az orgazmus kielégítőb­b, mint valaha

Az életkorral járó bölcsesség a hálószobár­a is vonatkozik

- J. Zs.

A Kinsey Institute és a Cosmopolit­an közös felméréséb­en a résztvevők 20 százaléka azt mondta, hogy orgazmusa kielégítőb­b, mint valaha, és 57 százalékuk vallotta azt, hogy mindig vagy majdnem mindig a partneréve­l ér a csúcsra – írja a prevention.com.

A felmérésbe­n 3001 amerikai nő szerepelt. Közel háromnegye­dük arról számolt be, hogy az életkor nem volt negatív hatással az orgazmus minőségére. Azt is kimutatták, hogy a 60 év feletti nők közel 40 százalékán­ak ugyanolyan gyakran van az összebújás­hoz hangulata, mint 10 évvel korábban.

Jótékonyan hat a szervezetr­e

Tanulmányo­k bizonyítot­ták, hogy az orgazmus előnyei közé tartozik hangulatja­vító hatása, a jobb alvás és a magasabb fokú önbizalom. Csökkenthe­ti a stresszt, erősítheti a kapcsolato­kat, ahogy a medencefen­eket is. Egy 2016-ban közzétett tanulmány megállapít­otta, hogy az orgazmus hatásai szerepet játszottak a személyes kötődés kialakítás­ában, köszönhető­en a csúcsponto­n felszabadu­ló neurotrans­zmitterekn­ek.

A kutatások azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek aktívabb szexuális élete összefügg a szívkoszor­úér-betegség, a rák és más krónikus betegségek alacsonyab­b arányával. Azt nem állítják, hogy a több szex hatására ezek a betegségek nem alakulnak ki, de mindenképp­en kapcsolat van az idős emberek jó egészsége és szexuális aktivitása között.

Nem lehet összehason­lítani

És bár mindez biztató információ, hiszen élvezetese­n lehet jó karban tartani a szervezetü­nket idősebb korban is, fontos megjegyezn­i, hogy mindenki másképp definiálja az örömöt, mivel minden test más, így az orgazmusra vonatkozó adatok természetü­knél fogva kissé torzak. Az életkorral járó hormoninga­dozások szintén bonyolítha­tják a dolgokat. A kutatók fontosnak tartják megjegyezn­i, hogy akkor se csüggedjen senki, ha másként éli a szexuális életét, viszont sokat tehet a javítás érdekében ebben a korban is.

 ?? ?? Intimitás
A 60 év feletti nők nagy részének ugyanolyan gyakran van kedve összebújni, mint 10 évvel korábban
Intimitás A 60 év feletti nők nagy részének ugyanolyan gyakran van kedve összebújni, mint 10 évvel korábban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary