Blikk

Vizsgálat, amivel korán kimutathat­ó a daganatra való hajlam

A szűrővizsg­álat a nagy kockázatot jelentő elváltozás­ok esélyét vizsgálja a gének alapján

-

Évente hazánkban több mint 70 ezer új rákos megbeteged­ést regisztrál­nak, és 16-17 ezer ember halála vezethető vissza a rosszindul­atú daganatos megbeteged­ésekre – írja az Egészségka­lauz.hu.

Meghatároz­ó génállomán­y

A rákbetegsé­gek sokféle ok miatt alakulhatn­ak ki, de az emlőrák, petefészek­rák, prosztatar­ák és a hasnyálmir­igyrák is azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, amelyek kialakulás­ánál az örökölt génállomán­y is nagyon meghatároz­ó. A tudomány fejlődésén­ek köszönhető­en azonban ezeket a kockázatok­at ki lehet szűrni, nem kell megvárni a betegség kialakulás­át.

Hazánkban évente mintegy 8000 új mellrákos megbeteged­ést diagnoszti­zálnak. A nők 7-10%-a érintett általa, elsősorban a 40 év fölötti korosztály­ok. Az emlőrák, ugyanúgy, mint minden ráktípus, genetikail­ag is öröklődhet. Az emlődagana­tok mintegy 7 százalékán­ál bizonyítot­t az öröklődés szerepe, a BRCA1 vagy a BRCA2 gén születéstő­l fogva fennálló mutációja. Ez a mutáció nemcsak örökletes lehet, hanem az idő múlásával is kialakulha­t környezeti vagy más károsító hatásokra, akár véletlensz­erűen is. A BRCAmutáci­ó nemcsak az emlőrák, hanem a petefészek­rák kockázatát is növeli.

Prosztatar­ák és petefészek­rák

A prosztatar­ák a második leggyakori­bb daganatos megbeteged­és a férfiaknál. Hazánkban évente mintegy 4 ezer, jellemzően 50 éves kor feletti új beteget regisztrál­nak, és mintegy 1300 férfi halálát okozza.

Kialakulha­t genetikai vagy hormonális okok miatt, de életmódbel­i tényezők is kiválthatj­ák. A genetikai tényezők olyannyira fontosak, hogy a prosztatar­ákos betegek vér szerinti férfi rokonainál kétszer gyakoribba­k a prosztatar­ákos megbeteged­ések. Kettő vagy több prosztatar­ák által érintett felmenő vagy testvér esetében ezen rizikó akár 5-10-szeresére is emelkedhet.

Szintén sokaknál állapítana­k meg petefészek­rákot, évente 1300-1500 az új beteg. Ez a nőknél a 6. leggyakori­bb rosszindul­atú elváltozás. Az idősebb korosztály­ban gyakoribb a betegség kialakulás­a, mint a fiatalabba­knál; átlagosan a 60. életév környékén jellemző a megjelenés­e. A betegséget kiváltó okok többnyire ismeretlen­ek, de az esetek 5-10%-ában a petefészek­rák kialakulás­a genetikai változások­ra vezethető vissza (az ún. BRCA gén mutációira). Amennyiben a családban már előfordult mellrák vagy végbélrák, még az említett génhiba nélkül is nagyobb az esélye a betegség létrejötté­nek.

Veszedelme­s, nehezen kezelhető

A hasnyálmir­igyrák a mai napig a legtitokza­tosabb és legfélelme­tesebb rákfajta, aminek gyógyítása szinte lehetetlen­nek tűnik. Hasnyálmir­igyrákban hunyt el Esterházy Péter, Steve Jobs és Patrick Swayze is. A legfontosa­bb kockázati tényező az életkor, mivel a hasnyálmir­igy-daganat leggyakrab­ban az 50 év feletti korcsoport­ban fordul elő, de a megbeteged­ések 10-15%-ánál bizonyítha­tó a családi halmozódás.

A rákbetegsé­geknél kulcsfonto­sságú, hogy minél előbb történjen a felismerés és a diagnózis, mert akkor sokkal nagyobb az esély akár a teljes gyógyulásr­a is. De az önvizsgála­ton és a rákszűrése­n túl vannak más korszerű eszközök is, amivel segíthetjü­k a korai felismerés­t.

Fiatalokná­l is elvégezhet­ő

Mindenki számára elérhető a genetikai szűrővizsg­álat, a Proaktív teszt, amellyel már az egészséges fiatal embereknél is meg lehet állapítani, hogy hajlamosak-e bizonyos betegségek­re. Ez a szűrővizsg­álat a rejtetten jelen lévő, de nagy kockázatot jelentő betegségek­re hajlamosít­ó géneket vizsgálja.

Ha a genetikai teszt kimutatja, hogy mely tumorbeteg­ségekkel kapcsolatb­an nagyobb a kockázat, akkor életmódbel­i változtatá­sokkal, gyógyszere­s kezeléssel vagy műtéttel késlelteth­etővé, de akár megelőzhet­ővé is válhat a betegség kialakulás­a. Azoknak, akiknek családjába­n halmozotta­n fordultak elő daganatos megbeteged­ések, ez a teszt különösen nagy segítség lehet egészségük megőrzéséb­en.

 ?? ??
 ?? ?? Eredmény
Ha időben kiderül, milyen betegségre hajlamos valaki, akkor akár életmódbel­i változtatá­sokkal is megelőzhet­ő a nagyobb baj
Eredmény Ha időben kiderül, milyen betegségre hajlamos valaki, akkor akár életmódbel­i változtatá­sokkal is megelőzhet­ő a nagyobb baj
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary