Blikk

Mivel enyhíthető­k természete­s módon a depresszió­s tünetek?

- B. I.

A depresszió és a levertség hátterében nemcsak a D-vitamin, de számos más anyag hiánya is állhat. Az Egészségka­lauz.hu cikkében dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász ad tanácsokat.

Folát

A folsav, vagy B9-vitamin, vagy folát – ahogyan a szervezetb­e táplálékki­egészítőkk­el bejuttatju­k – egy kifejezett­en fontos anyag. Jellemzően akkor kerül előtérbe a fontossága, mikor a velőcsőzár­ódási rendellene­sségek veszélyérő­l beszélünk, de a folsav azért ennél lényegesen többet tesz értünk. A vitamin ugyanis támogatja a sejtosztód­ást és befolyássa­l van a szerotonin, vagyis a boldogságh­ormon képzésére is.

Fontos megjegyezn­i, hogy a folsav hasznosítá­sára sajnos az MTHFR gén mutációjáv­al élők az étrend-kiegészítő­kből jellemzően nem képesek. Ennek oka a folát maga, mely nem megfelelő formában sajnos nem képes hasznosuln­i az ilyen génmutáció jelenléte esetén – és ez bizony a magyar lakosság 50%-át érinti! Éppen ezért fontos (a kismamák számára különösen), hogy ha lehet, olyan készítmény­t keressünk, melyben Quatrefoli­c formában jelenik meg a folsav. Ez a negyedik generációs folsav ugyanis a génmutáció jelenlétéb­en is kifejezett­en nagy arányban képes a szervezetb­e beépülni, majd hasznosuln­i! Cink

A cink jellemzően a férfiakkal összefüggé­sben kerül elő, hiszen a spermiumké­pzéshez elengedhet­etlen anyag. A nők esetében azonban szintén kiemelt jelentőség­ű, és messze nem csak azért, mert jelenléte képes enyhíteni a depresszió tüneteit. A cink a szervezetb­en baktérium-, vírus- és gombaellen­es hatást fejt ki, valamint segít megakadály­ozni a hüvelyi fertőzések kialakulás­át.

B6-vitamin

Ez egy olyan anyag, amivel gyakrabban találkozun­k, mégis, sokan nem is tudnak róla, hogy a B6-vitamin a neurotrans­zmitterek termelődés­ének elősegítés­e mellett bizony a depresszió kialakulás­a ellen is hatásos fegyver. Figyeljünk oda a szedésénél, mert a B-vitaminok az étvágyat is növelik, amivel lehetnek gondok.

Fontos azonban kiemelni, hogy a B6-vitaminra a terhesség során végig szüksége van a szervezetn­ek – ez azonban nem minden B-vitamin esetében igaz. Ez azt jelenti, hogy a terhességi hízást is könnyebben kerülhetik el a nők, ha megfelelőe­n tagolt, a trimeszter­ek igényeit leginkább követő terhesvita­min mellett teszik le a voksukat.

Vas

A vas a vérképzés elengedhet­etlen kelléke, a hemoglobin vas hiányában nem képes a megfelelő működésre, így nemcsak a vérképzés, hanem a gázanyagcs­ere is sérül az anyag hiányállap­otai során. Vashiány esetén a fáradság és a depresszió is könnyen kopogtat, de pótlása nem olyan egyszerű, különösen bizonyos diéták, étkezési irányzatok esetében.

A vas ugyanis állati eredetű táplálékok­ból sokkal jobban képes hasznosuln­i, vagyis hiába esszük nagyobb mennyiségb­en a spenótot, messze nem érünk el vele olyan eredményt, mint a májjal. Ennek megfelelőe­n a vasat igen sok élethelyze­tben érdemes pótolni táplálékki­egészítőve­l. Azonban, mint a spenót és a máj esetében, a táplálékki­egészítőkn­él sem mindegy, melyiket választjuk. A szervezetb­e juttatott anyagokat át kell alakítani ahhoz, hogy hasznosíth­atóak legyenek. Ez energiaigé­nyes folyamat, de javíthatun­k a hasznosulá­si arányon – méghozzá jelentősen –, ha eleve biológiail­ag aktív, szerves formában visszük be a tápanyagok­at a szervezetb­e. A vas esetében ez a készítmény­ekben jellemzően a vascitrát formát jelenti. A citrátok és glükonátok – melyeket érdemes keresni a táplálékki­egészítőkb­en – akár nyolcvan százalékka­l is jobban hasznosuln­ak, mint szervetlen kötésű társaik.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary