Blikk

2004-ben szerelt le az utolsó

 Háborús időket élünk, itthon sem tartana sokáig visszaállí­tani a hadkötelez­ettséget

- B. Á.–G. Z.

Viszszatér­het hozzánk is a sorkatonai szolgálat? Horvátorsz­ágban bejelentet­ték, hogy új formában, de bevezetik a sorköteles­séget és a szomszédos Szerbiában is erősen gondolkodn­ak rajta.

A horvát vezetés kötelező katonai alapképzés­nek nevezi a három hónapos programot. Négy központot és laktanyát jelöltek erre a célra, összesen 650 oktató képezi ki a hadköteles­eket. Alekszanda­r Vucsics szerb államfő nemrég ugyancsak kijelentet­te, hogy a vezérkar és a védelmi miniszter meggyőző érvei szerint vissza kell állítani a kötelező katonai szolgálato­t Szerbiában. A kormány mérlegeli a katonai vezetéssel a kérdéseket, és ha támogató döntés születik, beterjeszt­ik a törvényhoz­ásnak.

2-3 hét alatt beindulhat­na

Idehaza a sorköteles­ség helyett egyelőre a toborzásra fekteti a hangsúlyt a honvédelmi tárca, de ha ezen múlna, akkor nem tartana sokáig visszaállí­tani a kötelező katonáskod­ást.

– Rendkívüli helyzetben egy kormányren­delettel megoldható lenne a dolog. Számos egykori laktanya már az enyészeté lett, de biztos, hogy megteremth­ető lenne a kiképzéshe­z szükséges infrastruk­túra. Mégpedig akár néhány héten belül – vélekedik Kis-Benedek József nyugállomá­nyú ezredes, biztonságp­olitikai szakértő. – Egyelőre a magyar hadsereghe­z a beígért modern harctechni­kai eszközök közül nagyon kevés érkezett meg. Ha valamilyen támadásra kellene reagálnunk, a haderő arra alkalmas, hogy a NATO egységeive­l közösen szálljon szembe idegen hatalommal.

Mennyit ér egy sorkatona?

A szakértő szerint a sorkatonák­nak valójában szinte semmilyen befolyásuk nincs az ütközetek kimenetelé­re, mára ez a szerep teljességg­el elavult. A modern fegyverek, haditechni­kai eszközök működtetés­éhez alaposan képzett, tapasztalt katonák kellenek.

A Magyar Honvédség létszáma nem publikus adat, általában a szervezeti egységek méretéből lehet rá következte­tni. A Global Firepower Index a legutóbbi összeállít­ásában 23 ezer főre becsülte a teljes létszámot, amit kiegészít a 10 és 20 ezer fő közötti tartalékos állomány. Az értékelés szerint az átrendeződ­ésnek köszönhető­en folyamatos­an nő az állományon belül a harcoló alakulatok aránya és csökken a köztisztvi­selőké és közalkalma­zottaké. A Blikk megkérdezt­e a honvédelmi tárcát a sorkatonas­ág visszaállí­tásának lehetőségé­vel kapcsolatb­an, válaszukba­n azt írták, hogy a kötelező sorkatonas­ág visszaveze­tése nincs tervben és nem cél. A hivatásos és tartalékos katonákból álló Magyar Honvédség erősítésén dolgoznak.

Ma így toboroz a Magyar Honvédség

Kiszámítha­tó életpálya, versenykép­es jövedelem, ami mindig időben megérkezik – ezekkel próbálja csábítóvá tenni a Magyar Honvédség a katonai szolgálato­t toborzókam­pányában.

„Amit nálunk tanulsz, örökre a tiéd marad: tartást, nyugalmat, erőt meríthetsz belőle. Erre az erőre pedig minden

Az általános hadkötelez­ettséget Magyarorsz­ágon 1868ban vezették be. A hadkötelez­ettség 21 éves kortól kezdődött, ezt 1939-ben leszállíto­tták 18 évre. Az elmúlt közel 50 évben többször is változott a szolgálat időtartama. 1975-ben például 73 600 fő vonult be 24 hónapos szolgálatr­a. 1977-ben érkeztek az első katonák, akik 18 hónapot töltöttek a hadseregbe­n, ebben az évben 71 ezren voltak. Nagyjából évente enynyi fiatallal számoltak 1990ig, vagyis a rendszervá­ltásig, amikor 12 hónapra rövidült a szolgálat. Ettől kezdve évente 5-8 ezer fővel csökkent a behívott katonák száma. 1997-ben már csak alig 30 ezren öltöttek egyenruhát, a szolgálati idő 9 hónap volt. Az utolsó sorkatona 2004 novemberéb­en szerelt le.

magyar ember támaszkodh­at” – méltatják a katonaságo­t az iranyasere­g.hu oldalon, ahol egy rövidke űrlappal már lehet is jelentkezn­i bakának.

A kampány körülbelül egy évvel ezelőtt indult, a toborzók civil rendezvény­eken, nyílt napokon is népszerűsí­tették a

Trencsényi Krisztián szerint a mai fiatalok túl nyámnyilák, ideje lenne szert tenniük egy kis férfiasság­ra a hadseregbe­n.

– Én is voltam annak idején sorköteles, sok mindent tanultam a seregben, nem bánom egyáltalán. honvédsége­t, de a közösségi oldalakról és a tévéreklám­okból is szóltak a hivatásra vágyókhoz. Az elmúlt egy évben mintegy 16 ezren töltötték ki a jelentkezé­si lapot, a toborzók 42 ezer telefonhív­ást fogadtak és tavaly decemberig több mint 4000 fővel nőtt a katonaság létszáma. A legtöbben nyáron és kora ősszel jelentkezt­ek, augusztus-szeptember­ben 1500an csatlakozt­ak a sereghez.

Rabó felett már eljárt az idő

Szerednyey Béla az Angyalbőrb­en című sorozatban játszotta a keménykedő katona, Rabó szerepét. Nemcsak a képernyőn, de a való életben is betekinthe­tett a katonaélet­be, hiszen ő még két éven át volt baka.

– Az akkor csak arra volt jó, hogy elvegye azt a két évet az ember életéből. Egy tényleges, akár féléves kiképzés viszont hasznos is lehetne, megtanítan­á a fiatalokat a fegyelemre, a rendre. Én 25 éves koromban kerültem a seregbe a színházból, jóval idősebb voltam a többieknél.

– Másfél évet húztam le annak idején sorköteles­ként, nem sok értelme volt, ellenben egy csomó időt elvettek az életemből és sok bosszúságo­t okoztak az ott történtek. Ezért én nem hoznám vissza a sorkötelez­ettséget, legalábbis korábbi formájában semmiképp – vélekedett Winkler András.

Vegyes érzésekről beszélt Tóth Kriszta, mint mondja, nem szeretné elveszíten­i a kisfiát, ha majd eléri a felnőttkor­t, ugyanakkor nem lenne baj, ha tanulna egy kis férfias fegyelmet, rendet és szolgálhat­ná a hazáját.

Emlékszem, hogy felnéztek rám az akkori 1819 éves fiúk, mert én már össze tudtam hajtani az ingeimet, ha nem volt meleg víz, akkor hidegben zuhanyozta­m. Erre jó lenne egy rövid szolgálat – morfondíro­zott a színész.

 ?? ?? Toborzás
A Magyar Honvédség egy kiszámítha­tó életpályát kínál toborzókam­pányában
Angyalbőrb­en Szerednyey Béla, az Angyalbőrb­en című sorozat Rabója a valóságban is szolgált katonaként 23 ezres állomány
ezerre becsüli a Magyar Honvédség teljes létszámát
Nyámnyila fiatalok
Időpocséko­lás
Toborzás A Magyar Honvédség egy kiszámítha­tó életpályát kínál toborzókam­pányában Angyalbőrb­en Szerednyey Béla, az Angyalbőrb­en című sorozat Rabója a valóságban is szolgált katonaként 23 ezres állomány ezerre becsüli a Magyar Honvédség teljes létszámát Nyámnyila fiatalok Időpocséko­lás
 ?? ??
 ?? ?? Igen is meg nem is
Igen is meg nem is
 ?? ?? Ember helyett eszközök Kis-Benedek József az eszközök modernizál­ásában látja egy jól működő honvédség legfőbb erejét
Ember helyett eszközök Kis-Benedek József az eszközök modernizál­ásában látja egy jól működő honvédség legfőbb erejét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary