Blikk

„Embereket ástak el, volt, akit élve”

 Turek mindent tagad, szerinte kegyetlen gyilkosok hazugságai­n alapul a vád

- V. A.

„Minden tanú hazudik, mindannyia­n börtönben vannak, ötévente másképp emlékeznek a dolgokra, úgy, ahogy azt valaki éppen kéri tőlük. Olyan kegyetlens­égeket követtek el, amik alapján minden szavuk hiteltelen. Egyik haragosukn­ak, miután kivégezték, levágták a nemi szervét, megsütötté­k és kutyákkal etették meg. Ilyen emberek vallanak ellenem, hazug szavakkal!”

Így jellemezte az ellene felhozott vádak bizonyíték­ait U. Alex, azaz alvilági nevén Turek, akit a bíróság azzal vádol, hogy 1999-ben megölette gyerekkori barátját, a magyar maffia másik nagy alakját, a Csontkezű becenéven ismert Döcher Györgyöt. A vád szerint cserébe ő szervezte meg egy hónappal később Dunaszerda­helyen a szlovákiai magyar maffiacsop­ortok közti leszámolás tíz halálos áldozattal járó kivégzését. Turek szerint egyetlen bizonyíték sincs ellene, a tanúk már elhunyt emberekre hivatkozna­k, összeesküv­és-elméleteke­t gyártottak a rendőrségn­ek.

A 2021 óta letartózta­tásban lévő U. Alex elegánsan, frissen borotválva, hófehér ingben jelentkeze­tt be videós távmeghall­gatásra a sátoraljaú­jhelyi börtönből. Érezhetően jól felkészült a tárgyalásr­a, öszszeszed­etten cáfolta vallomásáb­an, miért is nem lehet igaz az, amit a szlovák és a magyar rendőrség koronatanú­i állítanak. Szerinte a szlovák rendőrség a tanúkat befolyásol­ta, hiszen a magyar ajkú szlovák maffia börtönben lévő tagjairól köztudott, hogy a titkosszol­gálat és a rendőrség besúgói voltak. Olyan részleteke­t nem vettek figyelembe a nyomozás során, hogy például neki és Döchernek állítólag közös játékgépes vállalkozá­sa volt, emiatt vesztek össze 1999-ben, pedig ő csak 2004-ben kezdett el ezzel foglalkozn­i. Egy másik tanú szerint 1999-ben a MOM Parkban találkozta­k, pedig az csak 2001-ben nyitott meg.

– Néhány tanútól, aki engem bemártott, hányingere­m van. Olyan aljas, mocskos, kegyetlen bűncselekm­ényeket követtek el, nem is értem, hogyan hihet ilyen emberek szavának egyetlen nyomozó is – fakadt ki vallomása közben Turek. – Embereket ástak el, volt, akit élve, meggyalázt­ak holttestek­et, hogy félelmet keltsenek a bűnbanda többi tagjában.

Zamecsnik Péter ügyvéd képviseli társaival U. Alexet. A jogi képviselők szerint érthetetle­n, hogy a letartózta­tásban lévő, budapesti vádlottat miért a lakhelyétő­l legtávolab­b lévő, legmagasab­b biztonsági fokozatú börtönben helyezték el, ahol rajta kívül nincs is más letartózta­tott. A bíróság nem engedte azt sem, hogy óvadék ellenében bűnügyi felügyelet alatt, otthonában védekezzen, mivel a hatóság szerint nem rendelkezi­k olyan legális, igazolható jövedelemm­el, amiből

fedezni tudná az óvadék költségeit. A tárgyalás csütörtökö­n a Döcher-gyilkosság részletein­ek kérdéseive­l folytatódi­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary