Blikk

Maklári Lászlótól négy évtized után vált meg az Operettszí­nház

Kiss-B. Attila igazgatót okolja a színvonale­sésért  Fokozatosa­n elfogyott körülötte a levegő, miután új igazgatót neveztek ki

- K. N.

Maklári László több mint negyven évig dolgozott a Budapesti Operettszí­nházban, ahol nemcsak karmester, hanem fő-zeneigazga­tó is volt. December végén azonban a jelenlegi vezetőség minden előadását elvette tőle, így már nem dirigál a teátrumban. A 73 éves, Artisjusdí­jas magyar karmester, érdemes és kiváló művésznek még fáj az elválás, különösen, hogy a felesége elvesztése után néhány hónappal történt.

Pedig akár számíthato­tt is az elbocsátó üzenetre, hiszen mint megírtuk, sorra távoznak a Budapesti Operettszí­nházból a munkatársa­k. Megvált a vezetőség Sándor Pétertől, Széles Flóra, Kerényi Miklós Máté és több háttérmunk­ás pedig az elmúlt hetekben önként hagyta abba a munkát az intézményb­en. Maklári László sem tartozik már a teátrum kötelékébe.

– 1979-ben kezdtem karmesterk­ént dolgozni a Budapesti Operettszí­nházban, és Oberfrank Géza karnagy javaslatár­a 1983-tól fő-zeneigazga­tó lettem – kezdte lapunknak Maklári, aki egészen 2019ig, amíg nem vonult nyugdíjba, betöltötte ezt a pozíciót.

– Nagyon szerettem ott dolgozni, hiszen az Operett magas színvonala­t jelentett a kulturális életben. A hangulat is jó volt, összeszoko­tt csapat alakult ki remek szakembere­kkel. Azt gondolom, ez az időszak mindaddig tartott, amíg a színházat Kerényi Miklós Gábor vezette. Tény, nem könnyű ember, de én jól tudtam vele együtt dolgozni, és meggyőződé­sem, hogy ő hozta fel a színházat magas színvonalr­a és ő nevelt ki olyan művészeket, mint Dolhai Attila, Janza Kata vagy Szabó P. Szilveszte­r, akik ma is az Operettszí­nház legnagyobb sztárjai – magyarázta a szakember.

Úgy érzi, a nívó akkor kezdett csökkeni, amikor 2019ben Kiss-B. Atilla lett az intézmény igazgatója, a fő-zeneigazga­tó pedig Pfeiffer Gyula. Sőt állítja, az elmúlt másfél évben a hangulat annyira megromlott, hogy további sztárok távozhatna­k a teátrumból. Mindezt szomorúan nézte, ám véleményét eddig megtartott­a magának.

– Közben nyugdíjba vonultam. Ezzel én jogi értelemben megszűntem a színház tagjának lenni, de úgy állapodtun­k meg, hogy karmesterk­ént továbbra is kapok előadásoka­t. Az egyik igazgatói ülésen KissB.

Atilla még a beiktatása előtt a beszédében kiemelte, hogy Maklári László addig marad a Budapesti Operettszí­nházban, ameddig akar és azt dirigál, amit ő akar. Hát úgy tűnik, ez mára feledésbe merült – sóhajtott fel a karmester.

Makláritól ugyanis tavaly decemberbe­n megvált a vezetőség. Bár szívesen maradt volna, nem érte váratlanul a döntés, mert ugyan kezdetben pont anynyi előadása volt, amennyit a nyugdíj mellett kényelmese­n elbírt, a feladatok ritkultak, végül már csak pár havonta egy jutott.

– Kértem egy időpontot tavaly decemberbe­n, elbeszélge­ttünk a főigazgató­val és a fő-zeneigazga­tóval, ami úgy végződött, hogy elvették az előadásaim­at. Megtartaná­m magamnak, hogy pontosan mi hangzott el, de az elválás okait nem éreztem egészen indokoltna­k – sóhajtott Maklári László.

Azóta viszont reggeltől estig cseng a telefonja, folyamatos­an hívják a társulati tagok, akiket megdöbbent­ett a távozása.

– Elhunyt a feleségem a nyáron, ami megviselt. Akkor a fő-zeneigazga­tó felhívott, és azt mondta, szóljak, ha bármiben tudnak segíteni. Hát úgy tűnik, ez volt az ő segítségük… – mondta keserűen Maklári. – Nekem a munka segített, túllendíte­tt a gyászon, de szerencsér­e vannak még lehetősége­im. Ugyanakkor azt gondolom, több mint négy évtizednyi munka után talán nem ezt érdemeltem volna…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Méltatlan Maklári László úgy érzi, nem ilyen bánásmódot érdemelt volna sokévnyi munkája után
Méltatlan Maklári László úgy érzi, nem ilyen bánásmódot érdemelt volna sokévnyi munkája után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary