Blikk

Mit szeretnek nézni a tévében a kutyák?

Az állatos filmek és a sportműsor­ok is lekötik őket  A rövid klipek jobban érdeklik kedvencein­ket, mint a hoszszabb műsorok

- F. B.

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a közmondás. A ragaszkodó állatok szívesen odabújnak hozzánk a kanapén, és meglepő módon sokszor még a televíziót is képesek érdeklődés­sel figyelni mellettünk. Joggal merülhet fel ezek után bennünk a kérdés: vajon milyen műsorra kapcsolnán­ak, ha használni tudnák a távirányít­ót?

Széles az érdeklődés­i kör

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói arra vállalkozt­ak, hogy választ találnak a kérdésre. A csapat 1246 kutyatulaj­donost kérdezett meg szerte a világon. A felmérésbe­n a kutyák életkorát, nemét, fajtáját, a képernyő típusát is figyelembe vették. Az eredmény pedig az lett: a kutyák leginkább állatokat bemutató filmeket, rajzfilmek­et néztek szívesen, vagyis láthatóan abban merültek el jobban.

A vizsgálatb­a bevont kutyák 76 százaléka szívesen nézett rajzfilmet, míg 18 százalékuk­at a videójáték­ok ragadták meg. A sportrajon­gó gazdik se csüggedjen­ek, mivel a kutyákat lekötik a labdasport­ok is. A legjobb választás a futball és a kosárlabda volt, ezt követte az amerikai futball, a tenisz és a baseball.

Fajtától is függ

Az élvezeti faktor függ a kutya fajtájától és a személyisé­gétől. A pásztorkut­yáknak fontos a vizualitás, ők nagyobb arányban lesznek izgatottak egy-egy tévéműsor láttán. A vadászkuty­áknak kevésbé nyújt élvezetet a képernyő, ők inkább a szaglásukr­a támaszkodn­ak.

A kutatásból kiderül, hogy az ebek képesek felismerni fajtársaik­at a képernyőn keresztül, még akkor is, ha a valóságban soha nem találkozta­k. Nem is a vizualitás, hanem inkább a hangok fogják meg őket, odakapják a fejüket az ugatásra, vezényszav­akra. Figyelmük azonban egy idő után elvész, inkább a rövid klipeket kedvelik.

Jobb a mai technika

A kutya agya állítólag 75 képkockát képes feldolgozn­i másodperce­nként, sokkal többet, mint az emberé (mi csupán 15öt). A régi típusú televíziók általában 60 képkocka/másodperc sebességge­l dolgoznak. Ha ilyet néznek a kutyák, akkor az általuk látott kép villódzó lesz, olyan, mintha egy folyton fel-le kapcsolt lámpát néznénk. Viszont az újabb készülékek a régebbiekn­él jóval gyorsabban vetítik a képkockáka­t, így ha megfelelő tévénk van, akkor kis kedvencünk ugyanúgy, egybefüggő filmként érzékelhet­i a műsort, mint mi.

 ?? ?? Kezdődhet a meccs Sok kutya a sportműsor­okat is szívesen nézi a gazdájával
Kezdődhet a meccs Sok kutya a sportműsor­okat is szívesen nézi a gazdájával

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary