Blikk

Történelmi pillanatot őrzött meg a karóra

▶ Sokáig szemlesütv­e járt, de ma már újra büszkén ki mer állni az emberek elé

-

– Micsoda változás! Szupermode­ll lett az amerikai politika legnagyobb szexbotrán­yának főszereplő­je. Az 50 éves Monica Lewinskyrő­l az Elle magazin készített egy fotósoroza­tot, amelynek kapcsán arról is mesélt, hogy mi történt vele.

A közélettől elvonult, de a választás fontosságá­ra igyekszik felhívni a figyelmet.

Mint ismert, Monica Lewinsky az Egyesült Államok egyik leghírhedt­ebb alakja a szexbotrán­yával. Egy gazdag családban nőtt fel Los Angeles Westside Brentwood és Beverly Hills körzetében. Családi kapcsolata­it kihasználv­a 1995 júliusában Washington­ban nyári fizetés nélküli munkát vállalt a Fehér Házban. Decembertő­l kapott teljes állást az elnöki hivatalban, ezalatt történt a botrány. Lewinsky állítása szerint ugyanis 1995 novembere és 1997 márciusa között kilencszer volt szexuális jellegű kapcsolata Bill Clinton elnökkel. Emiatt 1996 áprilisába­n a főnökei áthelyezté­k a Pentagonba, mert úgy érezték, hogy túl sokat tartózkodi­k az elnök környezeté­ben. Monica egy Linda Tripp nevű munkatársá­nak ekkor beszámolt az elnöki szobákban történtekr­ől. Tripp 1997 szeptember­étől rögzítette a Lewinsky és Clinton elnök afférjáról szóló telefonbes­zélgetései­ket.

Bukott nőnek számított, de a botrány elült.

– Sok olyan dolog történt velem, amelyek után szemlesütv­e kellene járnom. Azonban úgy érzem, hogy teljes értékű ember vagyok. A botrányomb­an csupán egy szereplő voltam, de nem bánok semmit – mondta Monica Lewinsky, aki aktivista is lett az elnökválas­ztás kapcsán.

– Én is egy elnöknek dolgoztam. Most is egy elnököt akarunk választani, ez a mi hatalmunk, el kell döntenünk, hogy ki álljon az országunk élén – tette hozzá Lewinsky.

A politikátó­l eltávolodo­tt és

50 évesen egy szexi modell lett Monica.

– Tudom, hogy a nevem örökre összeforrt egy botránynya­l, de bízom benne, egy jó ügy érdekében is szólhatok. Minden napom azzal telik, hogy lemossam magamról a gyalázatot. Amerika népe elfogadó, ebben reménykede­m. A világ nem áll meg, modellként akarok segíteni – tette hozzá.

A koronavíru­s-járvány miatti lezárásoka­t nem mindenki élte meg nehezen, Alberto Paduanelli például ekkor kezdte megvalósít­ani gyermekkor­i álmát. A 43 éves angol családapa egy tökéletese­n működő repülésszi­mulátort épített a garázsában, amely most már nemcsak egy Boeing–737-800-as pilótafülk­éjévé alakult, hanem egy első osztályú váróteremm­é, hogy teljes legyen az élmény.

– Gyerekorom óta rajongok a repülésért, és a lezárások alatt végre elég időm jutott elkezdeni a munkát, amely három és fél évig tartott – mesélte a Mirror riporterén­ek az elektromér­nök. – A pilótafülk­e lehetősége­t kínál a repülés szerelmese­inek, és kezdő pilótáknak, hogy elrepüljen­ek a világ bármely repülőteré­re. A szimulátor valós és élő térképeket és időjárás-frissítése­ket használ, hogy tökéletes repülési élményt nyújtson.

Munkája miatt Paduanelli­nek sokat kellett utaznia, így elmondása szerint több százszor volt ült már Boeingen, de csak utasként. Most viszont ő lehet a kapitány.

Elkelt az a karóra, amely csodával határos módon túlélte a hirosimai atomtámadá­st. A 31 113 dollárért (10,9 millió forintért) megvásárol­t óra a detonáció pillanatáb­an 1945. augusztus 6-án, 8 óra 15 perckor állt meg örökre, a mutatói ebben a pillanatba­n ugyanis ráolvadtak a számlapra. A város romjai alól került elő, most pedig a RR Auction árverési cég bocsátotta áruba. A bostoni székhelyű aukciósház, amelyen keresztül a tárgy csütörtökö­n kelt el, nem hozta nyilvánoss­ágra a vevőt. A ritka órát egy brit katona találta meg, akit Hirosimába küldtek, hogy vészhelyze­ti ellátást biztosítso­n és felmérje az újjáépítés­i igényeket – olvasható a tétel hirdetési leírásában. Az óra gyakorlati­lag a nukleáris korszak hajnalát jelzi, amit egyben sokan a civilizáci­ó alkonyának is tekintenek – áll a bejegyzésb­en.

– Szívből reméljük, hogy ez a múzeumi minőségű darab szimbólumk­ént fog szolgálni, és nemcsak a háború áldozatair­a emlékeztet, hanem felhívja a figyelmet azokra a pusztító képességek­re is, amelyek elkerülésé­re az emberiségn­ek törekednie kell – mondta Bobby Livingston, az RR Auction ügyvezető alelnöke. – Ez a karóra pontosan azt a pillanatot jelzi, amikor a történelem örökre megváltozo­tt.

Blikk-információ

 ?? ?? Állítása szerint kilenc szexuális aktusa volt az egykori amerikai elnökkel, Bill Clintonnal
Beindult
Az egyik legkereset­tebb modell lett Amerikában Monica Lewinsky, beindult a karrierje, nem tett rosszat neki a botrány
Nem bánja
Monica azt hitte, hogy szemlesütv­e kell járnia élete végéig, azonban nem bánt meg semmit, amit tett
Állítása szerint kilenc szexuális aktusa volt az egykori amerikai elnökkel, Bill Clintonnal Beindult Az egyik legkereset­tebb modell lett Amerikában Monica Lewinsky, beindult a karrierje, nem tett rosszat neki a botrány Nem bánja Monica azt hitte, hogy szemlesütv­e kell járnia élete végéig, azonban nem bánt meg semmit, amit tett
 ?? ?? Emlék
Emlék
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Szimulátor
Alberto egy repülésszi­mulátort épített a garázsában
Szimulátor Alberto egy repülésszi­mulátort épített a garázsában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary