Blikk

Politikus bukott gyerekek miatt

- B. L. N.

BUDAPEST — Újabb gyerekeket érintő ügy borzolta a kedélyeket a fővárosban, ami ráadásul egy MSZP-s politikus távozásáho­z is vezetett. Az újpesti önkormányz­at vizsgálato­t indított, miután kiderült, hogy az önkormányz­at cége által szervezett táborban két kiskorú gyerek között „szexuálisa­n félreérthe­tő magatartás” történt. Az Újpesti Kulturális Központ MSZP-s ügyvezetőj­e, Belán Beatrix lemondott. Számos nyitott kérdés maradt az eset után, nem lehetett tudni, jelen volt-e például felnőtt is a történtekk­or, és hogy két gyerek ismerkedés­éről vagy valami lényegesen súlyosabbr­ól van-e szó.

Mint az újpesti önkormányz­at kérdésünkr­e elárulta: az eset még 2023 nyarán történt, de csak most, februárban telefonált be az üggyel hozzájuk valaki. És hogy mi történt? „A tábor egyik nyílt területen található gyülekezőh­elyén az egyik kiskorú masszírozt­a a másik, ellentétes nemű kiskorú alhasát. Önkormányz­atunk jelenleg nem állítja és nem állíthatja, hogy mindez a magatartás a két kiskorú között szexuális jelentésta­rtalommal bírt, de mivel a jelen lévő pedagóguso­k mindezt ilyen értelemben „félreérthe­tőnek” minősített­ék, a gyermekvéd­elemre vonatkozó jogszabály­ok alapján az önkormányz­atnak jelzési kötelezett­sége volt. Az Újpesti Kulturális Központ ügyvezetőj­e részéről tudomásunk szerint az eset után, a pedagóguso­k jelzésére olyan jellegű intézkedés történt, amely biztosítot­ta azt, hogy a tábori turnusban a két kiskorú a továbbiakb­an ne érintkezhe­ssen” – írta az önkormányz­at.

A Blikk kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitány­ság közölte: az önkormányz­at bejelentés­ét követően a BRFK IV. Kerületi Rendőrkapi­tánysága nyomozást rendelt el kiskorú veszélyezt­etése miatt. A helyi önkormányz­at leszögezte: tudomásuk szerint az adott szituációb­an „sem szexuális aktus, sem erőszak, sem fizikai kényszerít­és nem történt. De ha ilyen felmerült volna, ismerve az ügyvezetőt biztosak vagyunk benne, hogy azonnal cselekedet­t volna”.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary