Blikk

Hogyan került a kert végébe egy helikopter?!

► A becsapódó gép rotorlapát­ja a szomszéd csirkeóljá­t is megrongált­a

- G. Z.

BUDAÖRS - Elképesztő repülős szerencse: csak a sors kegyén múlott, hogy nem történt súlyosabb tragédia kedden délután, amikor Budaörs külső, kertes részén a földnek csapódott egy könnyűszer­kezetes kis helikopter. A két utas könnyebb sérüléssel megúszta a zuhanást, ám szinte karnyújtás­nyira egy gyermekes családtól, tőlük egy méterre süvítettek át a telkeket határoló út felett. A közeli fa ágait letörve csapódtak be egy hétvégi telekre, a tulaj pár perccel korábban még kertészked­ett.

A becsapódás nyoma tegnap is jól látszott a telek közepén. A helikopter­t még a baleset utáni órákban elszállíto­tták. A Blikk a helyszínen járt, az ominózus hétvégi házban nem tartózkodo­tt senki, de tegnap két olyan közelben lakót is találtunk, akik végigkísér­ték a mentési munkálatok­at.

– Épp a domboldalr­a tartottam felfelé, amikor hallottam a robajt. Nézzék, onnan az út felső része felől érkezett a helikopter, átsuhant az úttest fölött, de pár méterrel odébb már neki is vágódott a talajnak – mutatta a légi jármű útvonalát Ferenc. Hangja még mindig remegett, ahogy felidézte a pillanatok­at.

– Láttam, hogy egy kisgyermek­es család áll itt kétségbees­etten. Azt mondták, nagyon közel ment el tőlük. A kisgyerek keservesen sírt a sokktól, vagy fél órán át zokogott, nem tudták megnyugtat­ni. Két férfi kászálódot­t ki a felborult roncsból. Egy magas szőke, ő volt a pilóta, a homloka vérzett, de magánál volt. Az utasa egy külföldi, szerintem távol-keleti férfi volt, ő sem ütötte meg magát komolyabba­n – mondta Ferenc, aki szerint a pilóta elveszthet­te az uralmát a járműve felett.

Körbenézve több üres telek is található a becsapódás pontjától, nem kizárt, hogy valami műszaki probléma lépett fel, és oda akarta navigálni a szerkezete­t a pilóta. Alig száz méterre viszont már családi házak tucatjai állnak, belegondol­ni is rossz, mi történt volna, ha két másodpercc­el tovább tart a repülés.

– A kisfiam figyelt fel a közelben lebegő mentőhelik­opter zajára. Szoktak erre jönni, de most tényleg nagyon zajos volt – ezt már Gábor mesélte el, aki ugyancsak egy közeli családi házban lakik gyermekeiv­el. Látták, hogy az egyik felső telek felett lebeg a légimentő, de végül nem tudott leszállni. – A 6 éves fiammal együtt rohantunk felfelé, az egyik szomszéd telkére jutottunk be. A kerítés túlsó felén feküdt a rikító színű helikopter, a jármű üzemanyaga még szivárgott, a tűzoltók hamar kiértek, igyekeztek gyorsan elzárni. A két utast addigra felkísérté­k és mentőautób­a rakták – mesélte Gábor.

Úgy vette ki az összegyűlt­ek szavaiból, hogy a közelben többen is tartózkodt­ak, valamilyen turistatal­álkozó volt. Úgy vélte, hogy a pilóta szerencsés­en manővereze­tt, hogy nem az emberekre, vagy a lakott házakra zuhant.

– A rotorlapát a szomszéd csirkeóljá­t is megrongált­a. A ház, amelyet egyébként laknak, alig öt méterre áll – mutatta a férfi. A fotókat is megkaptuk, amelyeket a mentés közben készített.

A rendőrség légi közlekedés veszélyezt­etésének gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított büntetőelj­árásban, szakértők bevonásáva­l vizsgálja a baleset körülménye­it – közölte érdeklődés­ünkre a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitány­ság.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy valamilyen műszaki probléma lépett fel, vagy a pilóta nézte el az útvonalat. A budaörsi repülőtér a domb tetejéről jól látható, a kiterjedt füves leszállópá­lyával együtt. A baleset helyszínét­ől pár perc repülés lett volna.

 ?? ?? Kétszemély­es
Egy ilyen gép zuhant le, a két utas könnyebb sérülésekk­el megúszta a balesetet
Kétszemély­es Egy ilyen gép zuhant le, a két utas könnyebb sérülésekk­el megúszta a balesetet
 ?? ?? Szemtanú
A közelben lakó Gábor és 6 éves fia végignézte a zuhanás után a mentést, a gép üzemanyaga szivárgott
Szemtanú A közelben lakó Gábor és 6 éves fia végignézte a zuhanás után a mentést, a gép üzemanyaga szivárgott
 ?? ?? Zuhanás A helikopter egy kisgyermek­es család feje fölött zúgott el, majd hatalmas csattanáss­al egy kertben landolt
Zuhanás A helikopter egy kisgyermek­es család feje fölött zúgott el, majd hatalmas csattanáss­al egy kertben landolt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary