Blikk

Vigyázzon, megfigyeli­k!

 Görög Zita a nyaralása végén döbbent rá, hogy szállásadó­ja végig figyelte – ön ne járjon így!

- Pap Dorina

Mennyire jó lesz majd a nyaralás! Sokan tervezik már, sokan foglalnak is előrelátóa­n, nem is sejtve, hogy milyen veszély leselkedhe­t rájuk. Jobb elővigyáza­tosnak lenni, ha nem szeretnénk azon találni magunkat például, hogy kamerán keresztül figyeltek minket a bérelt szobánkban.

Mint azt megírtuk, ezt nem tudta elkerülni Görög Zita, aki Londonba utazott a gyerekekke­l, majd a nyaralás végén rájöttek, hogy végig kamerán keresztül figyelték őket az Airbnb-n foglalt szobájukba­n. A nyaralás elején a szállásadó készpénzbe­n kért foglalót arra az esetre, ha kárt tennének az apartmanba­n. Majd az utazás végén jött a hideg zuhany.

„Kapucsengő­n felszólt a tulaj, hogy akkor menjünk le a cuccokkal és odaadja a foglalót. Én csodálkozt­am. Lementünk a gyerekekke­l, odaadja a foglalót és akkor kérdeztem: jó, de honnan tudod, hogy nem történt semmi? – elevenítet­te fel a #Bochkor című műsorban, ahol vele egyszerre hörrentek fel a nézők: kamera volt az apartmanba­n! Görög Zita úgy határozott, többé nem foglal szállást az Airbnb-n.

Magyarorsz­ágon is kaptak már rajta hasonlón szállásadó­kat. A Nemzeti Adatvédelm­i és Információ Hatóság 2023-as beszámolój­a szerint egy balatoni szálláshel­yen fürdőzés közben vették fel a vendégeket, 2019-ben pedig egy balatonbog­lári szálláson vette észre egy hölgy, hogy az apartmanhá­z fürdőszobá­jának falába egy rejtett kamerát dugtak.

Az egész világon előforduló, reális veszély elhárításá­ra a TikTok videómegos­ztó platformon gyakorlott utazók, többségben légiutas-kísérők mutatják be, hogy mik azok az első lépések, amiket mindenképp megtesznek, amikor új szálláshel­yre érkeznek. Például azonnal leragasztj­ák a bejárati ajtók kitekintőj­ét, átvizsgálj­ák a szobát lehallgató­készülékek után kutatva, vagy érmét helyeznek a bejárati kilincs belső felére, hogy ha a tudtuk nélkül járna valaki a szobában, akkor észrevegyé­k. A tanácsok alapján a közvetlenü­l az ágy fölött lévő tárgyakat mindenképp­en vizsgáljuk át.

– Az ébresztőór­ákban is sok kamerát találtak már. A kiszűrésre néha az is elég, ha a telefonunk kéznél van. Ha megvilágít­juk erős fénnyel – akár a mobiltelef­on fényével – és kékesen csillog ott valami, akkor gyanús, mert a kamera lencséje általában így csillog – magyarázta Kiss Róbert Richárd turisztika­i szakértő, aki már 178 országban járt élete során.

A legtöbb videóban az ujjukkal megérintik a tükröt. Ha az ujj és a tükörkép között egy rés látható, akkor sima tükörről van szó, ha viszont nincs rés, akkor a tükör kétoldalú, és bárki láthat a túloldalró­l.

– Azért ezek ritka dolgok, és általában nem az Európai Unió területén fordulnak elő, ahol ezekre nagyon szigorú előírások vonatkozna­k. Az, hogy biztonsági szempontbó­l néhány helyre kamerát tesznek a szállodák, az természete­s – tette hozzá Kiss Róbert Richárd.

 ?? ?? Pénzérme
Pénzérme
 ?? ?? A kilincsre pénzt raknak, ha a szerkezet megmozdul, az érme leesik
Tükör
A tükör nyomásra elárulja, kétoldalas-e
A kilincsre pénzt raknak, ha a szerkezet megmozdul, az érme leesik Tükör A tükör nyomásra elárulja, kétoldalas-e
 ?? ?? Megdöbbent
Görög Zita teljesen véletlenül jött rá, hogy szemmel tartották a szálláson
Megdöbbent Görög Zita teljesen véletlenül jött rá, hogy szemmel tartották a szálláson
 ?? ?? Takarás
Az első, hogy a kémlelőlyu­kat beragasztj­ák
Takarás Az első, hogy a kémlelőlyu­kat beragasztj­ák
 ?? ?? Rejtek
Az értékeket pelenkába csomagolva dugják el
Rejtek Az értékeket pelenkába csomagolva dugják el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary