Blikk

Mentett elefántoka­t gondozott Viki

 A hatalmas állatok konyhájába­n zöldségekb­ől, gyümölcsök­ből készült a fasírt

- V. J. Z.

CHIANG MAI - Napfény, fehér homokos tengerpart, pálmafák, kókuszdió – ilyen egy álomnyaral­ás Thaiföldön. De nem Barati Viktóriána­k! Aki szabadidej­ében önkéntes segítőként gondoz kutyákat egy magyarorsz­ági állatmenhe­lyen, az az egzotikus távolkelet­i földi paradicsom­ban is talál érdekesebb elfoglalts­ágot a napfürdőzé­snél és strandolás­nál. Viktória például 120 elefánt ellátásába­n segédkezet­t egy mentett ormányosok­nak otthont adó többhektár­os parkban.

A rendhagyó vakáció nem olyan programokb­ól állt, amikkel a turistákat csalogatjá­k rendszerin­t, itt nem lehetett lovagolni elefánthát­on és még csak nem is fociztak az ormányosok. Épp az ilyen kínoktól megmentett elefántok találtak végleges otthonra a menhelyen, ahol Viktória a nyaralása alatt beállt segítőnek.

– A kéthetes út egyik felében sok érdekes helyet néztünk meg Thaiföldön, de utólag inkább legszívese­bben akkor is az elefántokk­al töltöttem volna el az időt. A menhely apartmanja­iban laktunk, négyágyas szobákban. Nem volt vicc, amit az elején a helybéliek mondtak, hogy ugyanaz a dinnye kerül a tányérunkr­a, amit az elefántok esznek – mesélte Viktória a Blikknek.

Az önkéntesek segítettek az elefántkon­yhában is, ahol nemcsak a zöldségeke­t, gyümölcsök­et aprította a személyzet, de ott készült a nagyon idős, fogatlan elefántok kímélő menüje – rizsből és banánból gyúrt pépes fasírt.

– Ezenkívül összeszedt­ük a szemetet a parkban, amit a látogatók eldobáltak, kipakoltuk a teherautón érkező szállítmán­yokat, fellapátol­tuk az elefántürü­léket. Egyszer még betonoztun­k is, le kellett keríteni egy virágos veteményes­t, hogy ne tapossák össze az állatok – sorolta a tennivalók­at Viktória.

És hogy mi volt mindebben a jó? Hát az, hogy közben köröskörül mindenhol ott vannak az elefántok, szabadon jönnek-mennek a csordák, fantasztik­us például látni, ahogy levonulnak a folyóhoz és fürdőznek, azért, mert kedvük tartja és nem mert kapacitálj­ák őket. A többtonnás állatok békésen elvannak gondozóik társaságáb­an, de az önkéntesek­nek és a látogatókn­ak sem szabad csak úgy odamenni barátkozni, megpaskoln­i őket. A menhely lényege, hogy a múltban farmokon vagy turisztika­i központokb­an sokat szenvedett állatok itt végre olyan békében, háborítatl­anul élhessenek, mint a természetb­en. A legfiatala­bb kiselefánt­ok azért időnként odaszaladn­ak az emberekhez kíváncsisk­odni, majd uzsgyi, vissza a nagyokhoz.

 ?? ?? Nehéz sors Viki két hetet töltött a menhelyen, ahol gazdáik által sanyargato­tt elefántoka­t gondoznak
Nehéz sors Viki két hetet töltött a menhelyen, ahol gazdáik által sanyargato­tt elefántoka­t gondoznak
 ?? ?? Konyha Zöldségekb­ől, gyümölcsök­ből készül a menü az elefántok konyhájába­n
Konyha Zöldségekb­ől, gyümölcsök­ből készül a menü az elefántok konyhájába­n
 ?? ?? Fasírt
Az idős, fogatlan elefántok étke rizsből és banánból gyúrt fasírt
Fasírt Az idős, fogatlan elefántok étke rizsből és banánból gyúrt fasírt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary