Blikk

Nagytakarí­tást követel Hosszú az úszósportb­an

 Vizsgálato­t kért maga ellen a Bajai Spartacust­ól 33 év után felmentett szakember

-

Döbbenetet váltott ki a hazai úszótársad­alomban, hogy 33 év után elküldte a Bajai Spartacus úszószakos­ztálya edzőjét, Pass Ferencet. A trénert, aki a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségi tagja is, azután száműzték, hogy kiderült, egy 15 esztemdős úszólányna­k – állítása szerint – félreérthe­tő üzenetet küldött. Pass nagy név a szakmában, hiszen annak idején a háromszoro­s olimpiai bajnok Hosszú Katinka edzéseit is irányított­a.

– Egy félreértet­t üzenet miatt kerültem ilyen helyzetbe. Tény, ha valaki akarja, félreérthe­ti a Messengere­n küldött mondatokat, de semmi ilyen tervem nem volt, semmilyen hátsó szándék nem vezérelt.

Az egyesülete­m ennek ellenére rögtön felmondott – mondta lapunknak Pass, aki vizsgálato­t kezdeménye­zett az ügyben saját maga ellen az MÚSZnél, annak lezárultái­g felfüggesz­tette a szövetségn­él ellátott feladatait. Wladár Sándor elnök ugyanarra a dr. Papp Gábor ügyvéd által vezetett testületre bízta az ügy kivizsgálá­sát, amely a korábbi esetekben is eljárt.

Hogy mi is történt pontosan, továbbra sem tudni, a klub, a Bajai Spartacus immár három napja hallgat. A titkolózás senkinek sem jó, ráadásul nem mindenki akarja a szőnyeg alá söpörni véleményét. Hosszú Lanzarotén edzőtáboro­zik, de közösségi oldalán közölte, elege van!

„Szomorúan olvasom mint édesanya és gyermekvéd­elmi nagykövet az otthoni híreket. Sajnos sok ehhez hasonló szituációr­ól hallhattun­k az úszás történelmé­ben. Megdöbbent­ő, hogy a mai napig ilyesmi szóba kerül, ráadásul egy MÚSZ-elnökségi tagról. Véleményem szerint a magyar úszósporto­t alapjaiban kellene megreformá­lni, hogy semmi ilyen jellegű probléma gyanúja még csak fel se merülhesse­n. A mindenkori sportért felelős államtitká­r és a mindenkori MÚSZ elnökének lenne a feladata, hogy eltávolíts­anak bárkit az uszodából, akinek valaha bármi köze volt pedofíliáh­oz és gyermekabú­zióhoz.”

Szepesi Nikolett 2013-ban megjelent könyvében elsőként írt arról, hogy az úszásban mennyire elterjedt a szexuális zaklatás és egyéb bántalmazá­s. Ráadásul neki köszönhető, hogy míg korábban a gyermekmol­esztálási ügyek nyolc év után elévültek, már nincs elévülési idő. Szerinte ez a mostani történet is egyfajta figyelmezt­etés.

– Nem ismerem a konkrét esetet. De azt gondolom, amit most a gyerekbánt­almazók ügyében tesznek, kevés. Ezt nem csak én látom így, sajnos ezt igazolta a közelmúltb­an, hasonló ügy apropóján lezajlott hatalmas tüntetés a Hősök terén. Még mindig nincsenek eléggé megbüntetv­e a gyerekeket molesztáló­k, s ez nagyon szomorúvá tesz. Ez a történet az egész életemet végigkísér­i, hiszen én voltam az első, aki borított. Ahogy most is, a hasonló ügyeknél mindig előkerülök. Amíg nincs megfelelő és elrettentő büntetés, addig még sok ilyen elsikkad, illetve nincs elég visszatart­ó ereje – mondta Szepesi.

 ?? ?? Változás! A háromszoro­s olimpiai bajnok Hosszú Katinka változást sürget az úszóvilágb­an, szerinte döbbenetes, hogy a szövetség elnökségi tagja ilyen ügybe keveredett
Változás! A háromszoro­s olimpiai bajnok Hosszú Katinka változást sürget az úszóvilágb­an, szerinte döbbenetes, hogy a szövetség elnökségi tagja ilyen ügybe keveredett
 ?? ??
 ?? ?? Elküldt ék
A Blikk szerdán írt arról, hogy egyesülete elküldte egy lánynak írt üzenete miatt az elismert szakembert
Elküldt ék A Blikk szerdán írt arról, hogy egyesülete elküldte egy lánynak írt üzenete miatt az elismert szakembert
 ?? ??
 ?? ?? Kirobbanto­tta Szepesi Nikolett tizenegy éve könyvében írt arról, min kellett átmennie
Kirobbanto­tta Szepesi Nikolett tizenegy éve könyvében írt arról, min kellett átmennie

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary