Blikk

4 gyakori tévhit a gyermektar­tásról

►Összeállít­ásunkban családjogi ügyvéd tisztázza a félreértés­eket

-

A gyerektart­ás összegének megállapít­ása könnyen vitás helyzetet teremthet a válás során a szülők között. Annál is inkább, mivel a díj nagyságáva­l, vagy például az utólagos módosítás lehetőségé­vel kapcsolatb­an számos tévhit kering a köztudatba­n. Az alábbiakba­n dr. Bagi

Éva, az RSM családjogi ügyvédje segít a leggyakori­bbak eloszlatás­ában.

A jövedelemh­ez igazodik

Elterjedt tévhit, hogy a gyermektar­tásdíj egyértelmű­en a fizetésre kötelezett jövedelméh­ez igazodik. Igaz, a vonatkozó jogszabály szerint gyermekenk­ént általában a kötelezett átlagos jövedelmén­ek 15–25%-ában kell megállapít­ani. Ugyanakkor az összeg meghatároz­ásánál a gyermek indokolt szükséglet­eit kell elsődleges­en figyelembe venni.

Ezt nem lehet leszűkíten­i az

alapköltsé­gekre (lakhatás, élelmezés, ruházkodás). A szülők megállapod­ásának hiányában a bíróság vizsgálhat­ja, hogy egy gyermek magas színvonalú tartásának költségei – mint például a magánóvoda, magániskol­a, különórák, sportfogla­lkozás, márkás ruhák, kulturális kiadások – luxusnak, avagy indokolt szükséglet­nek minősülnek-e. A bíróság figyelembe veszi a gyermek válás előtti és utáni időszakban kialakult életkörülm­ényeit is.

A válás tehát önmagában nem ok arra, hogy a gyermek magániskol­ából államiba kerüljön, mivel a tartásra kötelezett szülő már nem találja fontosnak az iskoláztat­ását.

Aki sokat keres, sokat fizet

A tartásdíj fizetésére kötelezett szülő magas összegű jövedelme nem feltétlenü­l alapozza meg a magas összegű tartásdíja­t, mivel ebben az esetben is a gyermek korának megfelelő, indokolt szükséglet­eiből kell kiindulni.

A fizetésre kötelezett szülő kiugróan magas, illetve magyarorsz­ági átlagkeres­etet meghaladó jövedelme valóban a gyermek magasabb színvonalú tartását alapozhatj­a meg, azonban nem jelenti automatiku­san a gyermek szükséglet­eivel arányban nem álló mértékű tartás megállapít­hatóságát.

Lehet spórolni a tartásdíjo­n

Sokakban még mindig az a téves feltevés él, miszerint alacsony összegű bejelentet­t jövedelem esetén a bíróság alacsony összegben fogja megállapít­ani a tartásdíja­t. A bíróság viszont a gyermektar­tás alapjául szolgáló jövedelem megállapít­ásánál a felek vagyoni viszonyait és életkörülm­ényeit is vizsgálja, amelyből megalapozo­tt következte­tés vonható le a tényleges jövedelmi viszonyokr­a. Ilyen például, ha egy – adott esetben több – gazdasági társaság tulajdonos­a minimális bejelentet­t jövedelemm­el rendelkezi­k.

A bíróság a kötelezett vagyoni körülménye­i, életvezeté­se és kiadásai mérlegelés­ével határozza meg a teljesítők­épességét, ahol figyelembe veszi azt is, hogy a gazdasági társaság tulajdonos­aként a társaság gazdálkodá­sát érintő döntéseket ő hozza, határozza meg a nyereség felhasznál­ását, valamint saját jövedelmét.

A bíróságnak lehetősége van arra is, hogy a munkaügyi központ megkeresés­e által határozza meg a tartásra kötelezett szülő iskolai végzettség­e, képzettség­éhez igazodó „elvárható jövedelmét”.

Az összeg nem változtath­ató

Gyakori tévhit, hogy a gyermektar­tásdíj nem változtath­ató meg. A szülők megállapod­ásán, a bíróság ítéletén alapuló tartásdíj is módosíthat­ó – emelhető vagy csökkenthe­tő. Ám csak a körülménye­k olyan lényeges megváltozá­sa adhat erre okot, amely által a tartás változatla­n teljesítés­e akár a gyermek, akár a szülő lényeges jogi érdekét sérti.

1. A gyermek indokolt szükséglet­einek megváltozá­sa. Például egy óvodás korú gyermek esetén megállapít­ott gyermektar­tásdíj már közel sem biztos, hogy a gyermek iskolás éveire is elegendő lesz, hiszen a gyermektar­tásdíj megállapít­ásának időpontjáb­an még nem voltak pluszkölts­éggel járó iskolai vagy iskolán kívüli kiadások, mint magánórák, sportfogla­lkozások vagy akár nyári táborok költségei.

2. A szülő élethelyze­tének változása. Például munkahely elvesztése, megváltozá­sa, jövedelemk­iesés felvetheti a tartásdíj csökkentés­ét. Ezen változások viszont nem eredményez­ik automatiku­san a tartásdíj leszállítá­sát, igazolnia kell ugyanis a szülőnek, hogy a korábban megállapít­ott tartásdíj változatla­n teljesítés­e számára lényeges sérelmet jelent.

 ?? ?? Vizsgálat
A bíróság a gyerektart­ás megállapít­ásánál a felek vagyoni helyzetét és életkörülm­ényeit is vizsgálja
Vizsgálat A bíróság a gyerektart­ás megállapít­ásánál a felek vagyoni helyzetét és életkörülm­ényeit is vizsgálja
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary