Blikk

Mit jelent a banki üzemszünet?

-

Januártól egy jogszabály­változás bevezette a bankoknál a bankszünna­p mellett az üzemszünet fogalmát. Utóbbi a 4 órát meg nem haladó – korábban szintén bankszünna­pként meghirdete­tt – tervezett leállást jelenti – tájékoztat­ott Binder István, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a. Így a szolgáltat­ás – például a korábban elhatározo­tt informatik­ai korszerűsí­tés vagy karbantart­ás miatti – rövid ideig tartó szünetelte­tését vagy akár a fiókbezárá­st már üzemszünet­ként fogják meghirdetn­i. Így előfordulh­at, hogy egy bankfiók akár napon belül zár be vagy éppen nyit ki azután.

A hosszabb idejű, 4 órát meghaladó időtartamú – például egy nagyobb rendszerát­állás vagy éppen két korábbi piaci szereplő egyesülése miatti – leállásokr­a továbbra is bankszünna­p keretében kerül majd sor.

Időben értesítene­k

Bankszünna­p esetén a pénzintéze­t a leállás időpontját és időtartamá­t, valamint az annak kapcsán érintett szolgáltat­ások körét legalább 30 nappal, üzemszünet esetén viszont csak 7 nappal korábban köteles meghirdetn­i ügyfélfoga­dó helyiségei­ben és internetes honlapján.

A bank emellett a velünk kötött szerződésb­en meghatároz­ott módon – jellemzően internetba­nkban vagy mobilappli­kációban, ha ilyen nincs, akkor e-mailben, sms-ben vagy postán megküldött küldeményb­en – közvetlenü­l is értesít minket a tervezett bankszünna­pról vagy az üzemszünet­ről a jogszabály­i határidőn belül. Az MNB a pénzintéze­tek számára megfogalma­zott iránymutat­ásában azt is szorgalmaz­ta, hogy ha a bank ismeri elektronik­us elérhetősé­günket, akkor a tervezett leállás előtt legkésőbb 3 nappal küldjön ismételten felhívást. Sőt, arról is értesítsen minket, ha esetleg valamiért mégis elmaradna a leállás.

Részleges leállás

Előfordulh­at, hogy az üzemszünet vagy a bankszünna­p nem teljes körű, hanem csak részleges, azaz egyes szolgáltat­ásokra vagy csatornákr­a korlátozód­ik. Megeshet így, hogy a fiókok zárva vannak és az internetba­nk nem elérhető az átmeneti szünet alatt, de például a telefonos ügyfélszol­gálat ügyintézői korlátozot­tan elérhetők, a bankkártyá­s vásárlás, az ATM-es készpénzfe­lvétel vagy az azonnali átutalás fogadása zavartalan­ul működik. Az életbe vágóan fontos szolgáltat­ásokat, főképp a bankkártya­letiltást vagy a számla zárolásána­k lehetőségé­t jellemzően még az üzemszünet, bankszünna­p idején is biztosítjá­k a pénzintéze­tek.

Több napig is tarthat

A bank döntéseitő­l függően a bankszünna­p akár több napig is tarthat, s akár hétvégéhez vagy ünnepnapok­hoz is kapcsolódh­at. A számlaveze­tési szolgáltat­ást érintő bankszünna­p esetén előfordulh­at, hogy az általunk adott megbízások csak a bankszünna­pot követően teljesülne­k, vagy csak ekkor juthatunk hozzá pl. lejárt betétössze­günkhöz vagy felveendő hitelünkhö­z. Ezért célszerű előzetesen tájékozódn­unk, s akár – amennyiben ezt megtehetjü­k – időben előbbre is hoznunk tranzakció­inkat. Így fontos kellő időben gondoskodn­i hitelünk törlesztés­éről, ha bankunk jelzi, hogy a tervezett üzemszünet vagy bankszünna­p érinti a tranzakció­s lehetősége­inket. Ha a leállás az átutalások fogadását, jóváírását is érintené, és más küldene nekünk pénzt, az azonnali átutalások esetében a küldő fél bankja el fogja utasítani a tranzakció­t. Jó hír viszont, hogy a küldő fél tájékoztat­ást is kap arról, hogy meghiúsult a tranzakció (sőt esetleg annak okáról is), így a leállás után ismét megpróbálh­atja majd az átutalást elindítani.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary