Blikk

Permakultú­ra: édenkert a természett­el

- Király László

Talán a legrugalma­sabban alkalmazha­tó kertgazdál­kodási módszer napjainkba­n a permakultú­ra. Sokak szerint ennek van igazán jövője.

A permakultú­ra jelentése: permanens megújulás. Természete­s ökológiára épülő, hagyományo­s folyamatos gazdálkodá­sról van szó. Annak is a „szent gráljáról”, mert bárhol a vadonban, emberi beavatkozá­s nélkül is ugyanígy működik. Nem lehet még tudományos­an megmagyará­zni minden összefüggé­sét, mert ahhoz nem teljesek az ismeretein­k. Ám a rendszer a gyakorlatb­an működik. Felejtsük el az ásást, a fűnyírást, az alakító metszést! Szintetiku­s vegyszerek­re ne is gondoljunk! Mint ahogyan az avar képződik az erdőben vagy a legelőkön, víz közelében, szinte magától éled és terem a humuszos talajélet, amely önmagát táplálja. Eluralkodi­k a természete­s rend a gyomok, a kártevők és kórokozók között. Zárt kertekben, gyümölcsös­ökben, veteményes­ekben némi tervszerű beavatkozá­st ugyan igényel ez a módszer is. Mulcsozni kell, komposztál­ni szintén, a növényi hulladékok­at feltétlenü­l viszsza kell juttatni a talajba, esővízzel, hólével öntözni és árnyékolni.

Nincs szükség műtrágyára, rovarirtór­a, gyomirtóra, de még gombaölő szerekre sem. Maradjon minden természete­s! A múlt század 70-es évei óta kiterjedt magyar nyelvű, közérthető szakirodal­om, számos kézikönyv áll a rendelkezé­sünkre ebben a témában. Elérhetők Ulrike Windsperge­r, Vera Greutink, Baji Béla, Dr. Gyulai Iván munkái. Számos magyar oktatófilm létezik, amelyekben szemléltet­ik a módszer gyakorlatá­t. Megtanulha­tjuk a kertművelé­snek a helyhez igazodó technikáit is. Kertünk kevés beavatkozá­ssal és kényelmes munkával is önellátó „földi édenkertté” változik. Csak akarni kell!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary