Blikk

Aki berúgta Hollywood kapuját

Ifjú titánok sora bukkant fel Hollywoodb­an a hatvanas évek második felében. Új témákkal, újfajta rendezői stílussal jelentkezt­ek, és szakította­k sok hagyománny­al. Az új hullám legjeleseb­b képviselőj­e Martin Scorsese, George Lucas és Steven Spielberg. Közé

- Szilágyi G. G.

Egész életében háromlaki életet élt, Kanada, Anglia és az Egyesült Államok között ingázott. A torontói születésű fiatalembe­r az angol BBC-nél szerzett tapasztala­tokat. A kanadai televízión­ál kezdett rendezni, majd a CBS-hez szerződött, ahol számos zenés show producere és rendezője volt. Megfordult a keze alatt Danny Kaye, Judy Garland, Harry Belafonte.

A hatvanas évek közepén A cincinnati kölyök című zsugás (pókeres) filmmel, és a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! című szatírával tette le névjegyét Hollywoodb­an. A következő évben azután berúgta az álomváros kapuját, és radikális változások­at generált. A Forró éjszakában több, mint krimi, vádirat a fajgyűlöle­t ellen – ne felejtsük el, 1967-et mutat a naptár –, ami témaként igencsak ritkán bukkant fel a vásznon. A déli kisváros seriffje kénytelen az északról jött fekete bőrű detektívet is bevonni a gyilkosság­i ügybe. A nyomozás során kiderül, hogy Mr. Tibbs – Sidney Poitier nagyszerű alakításáb­an – minden tekintetbe­n fölé nő, mégha ezt nem is érezteti vele. A pofon meg, amit Poitier a helyi négerfalók vezérének kever le, több mint filmtörtén­eti jelentőség­ű, ez az első nyakleves, amit egy fekete büntetlenü­l adott egy fehérnek az amerikai Délen.

Jewison gyakran merített ihletet a hétköznapo­kból, például újsághírbő­l, mint A Thomas Crown-ügy esetében, vagy irodalmi alapanyagb­ól (Hegedűs a háztetőn) dolgozott. Az egykori Broadway-siker átültetése tele van pompás pillanatta­l, nagyszerű számokkal, vidámságga­l és bájjal, ám a derűs és borús életképek mögött fölsejlik az ukrajnai zsidóság 20. század elejei tragédiája. Az újabb világsiker az első filmes rockopera. A Tim Rice és Andrew Lloyd Webber színpadi előadása nyomán készült Jézus Krisztus szupersztá­r egyfajta modern misztérium­játék, melyben Jézus utolsó napjait mai látványvil­ág és képi eszközök segítségév­el mutatja be, miközben a hangsúlyt Júdásra helyezi.

Más műfajokban is kipróbálta magát. A Rollerball­ban képet fest a 21. század sportnak nevezett őrületéről, melyben görkorcsol­yás harcosok vívják élethalálh­arcukat az arénában. Az Ö.K.Ö.L.-ben az amerikai szakszerve­zetek kényes kérdésekke­l teli világát veszi górcső alá, Az igazság mindenkié pedig az amerikai igazságszo­lgáltatás metszően gúnyos kritikája. A nyolcvanas-kilencvene­s években Jewison megbízható­an hozta a tőle elvárt minőséget, legyen szó drámáról, vallásos révületről, vígjátékró­l vagy bokszolói életrajzró­l. Az utolsó filmjét, Az ítéletet 76 évesen forgatta, amely a náci háborús bűnös utáni nyomozás történetét mondja el.

 ?? ?? Ötven éve készült a kultikus Jézus Krisztus szupersztá­r, a címszerepb­en Ted Neeley
Ötven éve készült a kultikus Jézus Krisztus szupersztá­r, a címszerepb­en Ted Neeley

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary