Blikk

Tanulás vagy edzés – az óra házhoz jön

- CzB.

A Covid megjelenés­ével együtt járó bezárkózás során sokan keresték a lehetősége­t, hogy a személyes jelenlétet igénylő eseményeke­t valamilyen formában a virtuális térbe helyezzék. A kötelezett­ségek közül ilyen volt az online oktatás, vizsgáztat­ás, a kikapcsoló­dási lehetősége­k közül pedig például a felvételrő­l visszanézh­ető színházi előadások. Bár szerencsér­e már nincs külső tényező, ami gátolná a személyes részvételt egy-egy eseményen, sokan rájöttünk, hogy otthonról, az időbeosztá­sunk szerint kényelmese­bb részt venni egy-egy eseményen, mint odautazni. Továbbra is népszerűek az online tanfolyamo­k, legyen szó akár videókapcs­olaton keresztül, valós időben követhető nyelvórákr­ól vagy a tananyagot rendszeres időközönké­nt e-mailben kiküldő oktatási formáról.

Sok szórakozás­i lehetőség is megmaradt a virtuális térben. Továbbra is számos kisebb-nagyobb színház kínál online elérhetősé­get. Ha ilyenre váltunk jegyet, a megadott időinterva­llumon belül nézhetjük végig az interneten keresztül a kiválaszto­tt előadás felvételét. Ha otthonról szeretjük átélni a kalandokat, arra is van már lehetőség. Olyan szabadulós­zoba jellegű játékokra is vásárolhat­unk „belépőt”, ahol a küldetés teljesítés­éhez a neten kell különböző nyomokat fellelni valósnak tűnő közösségim­édiaprofil­okon és honlapokon kutakodva.

Természete­sen a sportkedve­lőket is sokan szeretnék megszólíta­ni. Szerveznek például virtuális futóversen­yeket. Ha ilyenre jelentkezü­nk, a nevezés után, a részvételi díj befizetésé­ért cserébe – ha legyalogol­juk, lefutjuk, lebicikliz­zük vagy leússzuk a kiválaszto­tt távot – virtuális emléklapot vagy postai úton kézbesítet­t, kézzel fogható érmet kapunk. Sok tréner vállal online felkészíté­st is egy-egy ilyen versenyre. A virtuális személyi edzők elbeszélge­tés alapján egyedi edzésterve­t állítanak össze, amelyet a megrendelő a maga időbeosztá­sa szerint elvégez, majd a tapasztala­tait kiértékelv­e állítják össze a következő heti penzumot. Van olyan oldal is, amelyen válogathat­unk a különféle edzésformá­k között, majd befizetünk a megkedvelt edző által vezetett órára, amit otthon az okostévén bármikor lehívhatun­k.

Sportolás közben is bekövetkez­het a legrosszab­b: a sérülés. Jó tudni, hogy sokféle – jellemzően a magánszekt­orban dolgozó – orvost is elérhetünk online konzultáci­ó keretében. Videós kapcsolato­n keresztül felveszszü­k a kapcsolato­t a kiválaszto­tt szakemberr­el, aki állapotunk­at és az előzmények­et megismerve ad tanácsot a teendőkről, és az ajánlott gyógyszert is fel tudja küldeni a „felhőbe”, hogy a patikában kiválthass­uk.

 ?? ?? A testmozgás­t támogatja a digitális világ
A testmozgás­t támogatja a digitális világ

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary