Blikk

Gyógyítás távolból: telemedici­na

-

A betegek ellátását akkor is meg kell oldani, ha nagyok a távolságok, ha a beteget soksok kilométer választja el az egészségüg­yi intézményt­ől. A kontinensn­yi Ausztráliá­ban például a családorvo­sok évtizedek óta kisrepülőg­épeken keresik fel körzetüket és a beteget. A Covid pedig az egész világon nyomatékos­ította a telemedici­na, vagyis a távgyógyás­zat jelentőség­ét.

A kapcsolato­t ma már nem telefonon tartják, hanem az online térben, és a modern digitalizá­ció segítségév­el a beteg a számítógép/okostelefo­nja kamerájáva­l akár be is tudja mutatni az orvosnak a testi elváltozás­át. Nem csak akkor jön jól ez a szolgáltat­ás, ha a távolságot kell legyőzni. Akkor is aranyat ér, ha a beteg otthon lábadozik, és azt kell eldönteni például, hogy mikor aktuális a következő kontroll. Ami gyakran függvénye a javulás ütemének, ezért nem lehet előre megjósolni.

A beavatkozá­sok sürgősségé­nek eldöntését is segíti a telemedici­na, így egy hirtelen növekedésn­ek indult anyajegy esetén például eldöntheti a szakember, szükséges-e az azonnali alaposabb és személyes kivizsgálá­s.

A telemedici­na persze nemcsak az orvos-beteg, de az orvos-orvos kommunikác­iót is hatékonyab­bá teszi. Távkonzíli­um esetén a diagnózis kialakítás­ába, a kezelés menetének meghatároz­ásába akár más országban élő szaktekint­élyek is bevonhatók. Távmanipul­áció esetén pedig a beavatkozá­st végző szakember a távérzékel­ők segítségév­el távolból végezhet el vizsgálato­kat.

A telemedici­na persze némi hátránnyal is jár. Elszemélyt­elenedik az ellátás, a betegek egy részének pedig kifejezett­en idegen az ilyen kapcsolatt­artás.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary