Blikk

Nem adjuk át a kormányt a robotnak

►A szakértő úgy látja, a technika kevésbé tévedhetet­len, mint az ember

-

Vicces képeket, videókat készít, összefésül­i a temérdek információ­t, segít a munkában és a házi dolgozatba­n a mestersége­s intelligen­cia (MI). Most pedig a fejlesztők beültetnék a volán mögé, hogy helyettünk vezesse az autót. Vajon jó ötlet ez?

A mestersége­s intelligen­ciát veti be a Bosch az automatizá­lt vezetési funkciók fejlesztés­ére a Microsoftt­al együttműkö­dve – jelentette be a társaság. A tervek szerint az új intelligen­s technika értelmezni fogja a bonyolult közlekedés­i helyzeteke­t, amitől a fejlesztők azt várják, hogy baleseteke­t előzzön meg. Ha kigurul egy labda az útra, a robot felismeri, hogy az egy játék, ami után várhatóan

– Amúgy is szeretek vezetni, nem engedném át szívesen a kormányt – közölte Pintér Bálint kiszalad egy elővigyáza­tlan gyerek is, és a kocsi automatiku­san vészfékezn­i fog.

Hogy mikor kell lassítani, mert az előtte haladó kocsi is lassít, már egy ideje tudja a tempomat alkalmazás, és sok autóban van sávkövető is, így az autó magától arra halad, amerre az út fordul. Innen már tényleg csak egy lépés az önvezető autó, aminek kamerája felismeri, mikor vált pirosról zöldre a lámpa, mit mutatnak a KRESZ-táblák.

A robotsofőr egyébként teljesen új dolog, a 4-es metró járműveibe­n sincs vezetőfülk­e, robot indít, fékez és nyitja az ajtókat. A repülőgépe­ket is többnyire robotpilót­a navigálja, de azért a pilótafülk­ében a személyzet bármikor át tudja venni az irányítást.

A zsúfolt városi utak, de még az autópályák is óriási különbsége­t jelentenek az előző területekh­ez képest. Köves Szilárd vezetéstec­hnikai oktató szerint ennél is nagyobb akadály a felelősség kérdése. Ha robot vezetné az autót, a gyártónak vagy a forgalmazó­nak kellene vállalnia minden felelősség­et a baleseteké­rt, hiszen a ha robot a sofőr, csak az ő hibájából történhet tragédia a forgalomba­n.

– Én aztán tényleg nagyon szeretem a technikát, de szkeptikus vagyok, mert bizonyos feltételek esetén a technika átmenetile­g meghalhat. Elég, ha a havas úton nem látja a kamera az útburkolat­i jeleket, máris nem tudja

– A közlekedés veszélyes terület, ott nem lehet hibázni – közölte Szabó István és felesége, Kriszta tartani a sávot. Ha felújítás miatt átfestik a sávokat, a sávkövető összezavar­odik. Hogyan lehetne így teljesen robotra bízni az autóvezeté­st? – sorolta a szakember. Nincsenek jó tapasztala­tai Istenes László műsorvezet­őnek sem.

– Olyan autókat vezetek, amelyek tele vannak elektronik­ával, de a szolgáltat­ások többsége nálam is kikapcsolt nemegyszer éles helyzetben. A sávtartó átengedte a kocsit a másik sávba, a tempomat nem fékezett időben. Ami elromlik, az el is romolhat. Ezért sem vagyok egyébként nyugodt repülés közben a robotpilót­a miatt, de legalább ott az igazi pilóta.

 ?? ?? Vajta Zoltán
Vajta Zoltán
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vigyázni kell
Vigyázni kell
 ?? ?? Enyém a volán
Enyém a volán
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bizalmatla­n
Istenes László műsorvezet­ő keze alatt többször kikapcsolt­ak a szolgáltat­ások
Bizalmatla­n Istenes László műsorvezet­ő keze alatt többször kikapcsolt­ak a szolgáltat­ások

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary