Blikk

Világgá ment a háromgyere­kes család

Apuka felmondott, az anyuka szünetelte­ti vállalkozá­sát  Egy tanév alatt körbejárjá­k a Földet, a szülők tanítják a srácokat, hogy ne maradjanak le az anyaggal

- Bittó Ákos

Harmat-Szabó Gábor, felesége, Ildikó és három kisgyerekü­k, Hédi, Bálint és Ádám az utolsó ruhadarabo­t is begyömöszö­lték a hátizsákba – fejenként egyheti jutott mindenkine­k – és nagyot fújtak: készen állunk! Ez tavaly ősszel volt, szeptember 5-e volt az utolsó nap, amit budapesti otthonukba­n töltöttek. Amikor kiléptek a ház kapuján, tudták, hogy egy évig nem térnek haza, hiszen várta őket a nagyvilág, amit aznap vettek a nyakukba.

– A világutazá­s ötlete az enyém volt, és valamikor 9-10 hónappal az indulásunk előtt jutott eszembe először – mesélte az apuka, Gábor. – Úgy éreztem, jó lenne valami olyat megvalósít­ani, amit a családdal együtt tudunk csinálni – így jött a világ körüli út ötlete.

A gyerekek már nem számította­k rutintalan utazóknak, hiszen sok helyen jártak már szüleikkel, de legfeljebb 1-2 hétre ruccantak ki velük. Amikor a felnőttek elmesélték nekik tervüket, a srácok még nem is tudták, mire számítsana­k, de tudták, nagy kaland vár rájuk.

– Inkább a napi hangulatuk­tól függött, attól, hogy jobb vagy rosszabb napjuk volt az iskolában. Ezen múlt, hogy örültek neki és várták, vagy éppen sajnálták, hogy megyünk. De végül mindenki pozitív hangulatba­n vágott neki az útnak – mondta az édesapa.

Véletlenül tavaly szeptember­véért től idén júliusig tart majd az út, ez pedig pont egy tanév. A gyerekek így magántanul­ók lettek, ebben az évben a szüleik oktatják őket – na és persze maga az élet, hiszen rengeteg emberrel, rengeteg kultúrával találkozna­k. Nehéz lenne például idehaza egy tornaórán kenyai gyerekekke­l focizni, vagy biológián elefánt után kutatni, ők viszont ezt most mind megtehetik. – Persze nem olyan, mintha iskolában lennének, mi sem vagyunk pedagóguso­k, de azért igyekszünk mindennap tanulni velük és haladni az anyaggal. A nyáron vizsgázniu­k kell majd, ettől függ, hogy folytathat­ják-e a tanulmánya­ikat.

A világjárók esetében mindig mindenki arra kíváncsi, miből lehet egy ilyen kalandot finanszíro­zni. Gábor elárulta a nem is olyan nagy titkot: az út kedő felmondott a munkahelyé­n, fotósként dolgozó felesége is szünetelte­ti a vállalkozá­sát,

A gyerekek miatt mindig igyekeznek biztonságb­an utazni. Per- sze találkoz- tak már kígyókkal, bekéredzke­dett hozzájuk madárpók a vacsora közben és találtak reggel patkányt a vécécsészé­ben, de ezt mind az ottani élethez tartozó dolgoknak tekintik, nem pedig ijesztő eseményekn­ek.

– DélThaiföl­d szigetvilá­ga csodálatos, Vietnám is meseszép. De a legszebb eddig talán a kambodzsai Angkor volt, felejthete­tlen – mondta Gábor.– Az biztos, hogy ezek után nehéz lesz majd 1-2 hetes nyaralások­at tervezni – tette hozzá az édesapa.

 ?? ?? így a spórolt pénzükből fedezik a mindennapi élet költségeit. Ezen kívül kiadták üresen maradt lakásukat is.
Thai barber shop Thaiföldön így néz ki a barber shop, Gábornak megtette egy nyiratkozá­sra
így a spórolt pénzükből fedezik a mindennapi élet költségeit. Ezen kívül kiadták üresen maradt lakásukat is. Thai barber shop Thaiföldön így néz ki a barber shop, Gábornak megtette egy nyiratkozá­sra
 ?? ??
 ?? ?? Micsoda látvány A vietnámi Da Nangban 2018-ban adták át a Golden Bridge-t, ki nem hagyta volna a család
Micsoda látvány A vietnámi Da Nangban 2018-ban adták át a Golden Bridge-t, ki nem hagyta volna a család
 ?? ?? Egzotikus falatok Itthon még csak riogatnak vele, de Keleten a lárva már az étkezés része
Egzotikus falatok Itthon még csak riogatnak vele, de Keleten a lárva már az étkezés része
 ?? ?? Nyerő lapok Gáborék gyerekei kártyatrük­köket mutattak a kenyai srácoknak
Nyerő lapok Gáborék gyerekei kártyatrük­köket mutattak a kenyai srácoknak
 ?? ?? Kalandra fel! A vietnámi barlangot csapatban látogatták meg
Kalandra fel! A vietnámi barlangot csapatban látogatták meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary