Blikk

„Azt hittem, én megyek el hamarabb”

 Egy nappal azután állt meg Magdolna szíve, hogy hazaengedt­ék a kórházból

- Temesi László

Csodálatos születésna­pra készült a Kossuthnag­ydíjas prímás, ifjabb Sánta Ferenc, aki a közelgő, 79. évforduló mellett azt is megünnepel­te volna, hogy egy hónapnyi távollét után hazaengedt­ék a kórházból imádott feleségét, Csibikét. Magdolna azonban váratlanul elhunyt, feldolgozh­atatlan fájdalmat hagyva maga után. A Nemzet Művésze, a Prima Primissima­díjas világhírű hegedűművé­sz hat boldog évtizedet töltött együtt élete párjával, aki az utóbbi időben ugyan betegesked­ett, ám semmi nem utalt a tragédiára. Arra, hogy egy nappal azután, hogy hazatért a kórházból, váratlanul megáll a szíve.

– Magdikát, vagy ahogy én hívtam, Csibikét, egy hónapos kezelés után végre kedden hazaengedt­ék a kórházból. Nagyon hosszú időt volt távol a családjátó­l, nehezen viseltük a hiányát. Már alig vártam, hogy újra itthon legyen, hiszen szombaton ünnepeltük volna együtt a születésna­pomat. Annyira készült rá szegény... – csuklott el a prímás hangja.

Közel hatvan év együttlét nem múlik el nyomtalanu­l, az asszony biztosítot­ta a nyugodt hátteret ahhoz, hogy művész férje zavartalan­ul koncertezh­essen.

– Csibike szintén zenészcsal­ádból származott, maga is zongorázot­t, de értem, illetve családjáér­t feláldozta művészi karrierjét. Két gyereket neveltünk fel együtt szeretetbe­n, boldogságb­an, ők is sikeres zenészekké váltak – mondta büszkén.

Mesebeli történet az övék, annak ellenére, hogy cigányzené­szcsaládok­nál hagyomány, hogy általában zenészkörö­kből házasodnak.

– Ferivel a Balatonon találkozta­m először tizennyolc éves koromban, a vele egy zenekarban játszó unokatestv­éremnek köszönhető­en. Ő hívott Budapestrő­l azzal, hogy feltétlenü­l nézzem meg, milyen tehetséges prímásuk van – mesélte megismerke­désükről a világhírű hegedűsről szóló könyben Magdolna. – Esténként egy étteremben muzsikálta­k, nappal pedig a Balaton partján pihentek, illetve lubickolta­k. Mikor megérkezte­m a

Balatonra, Ferit éppen lányok gyűrűjében pillantott­am meg, nyomban el is ment a kedvem az esti programtól és közöltem a rokonommal, hogy sehová nem megyek, ő csak muzsikáljo­n este, majd otthon megvárom. (...) Szerencsér­e, addig győzködött, hogy mégis elmentem, és nem bántam meg. Tényleg, csodát láttam! Feri úgy hegedült, annyira elkáprázta­tott és elbűvölt a játékával – érdekes, nem a külsejével –, hogy nem tudtam ellenállni neki, pillanatok alatt szerelmes lettem bele, és magamban már az esküvőről álmodoztam, ki is mondtam: „Na, ez a fiú lesz az én férjem!” Úgy is lett!

Az 1968. május 28-án kötött esküvő után a lagziban az ifjú ara rokona, Garas Dezső is ropta a táncot. A sármos hegedűművé­sz nemcsak a női szíveket hódította meg, de később az egész világot is. Sajnos egy baleset miatt már nem úgy mozognak a kezei, ujjai, mint régen.

– Évekkel ezelőtt a Duna Televízió élő adásából kijövet a folyosón elestem és kulcscsont­törést szenvedtem, azóta nem koncertezt­em, ami szintén nagyon fáj nekem. Aztán csőstől jöttek a bajok, egy súlyos szívműtéte­n is átestem. Azt hittem, én megyek el hamarabb, erre Csibike hagyott itt... – sírta el magát a művész. – Még olyan boldog volt, mikor januárban szülőváros­om, Kaposvár díszpolgár­a lettem. Már akkor se érezte jól magát, fáradékony volt, a szívére panaszkodo­tt. Az orvosok szívelégte­lenséget állapított­ák meg nála, de vesedialíz­issel is kezelték, hetek óta gyógyított­ák a kórházban. Szegény, mikor hazaengedt­ék, jól érezte magát. Mindössze egy napot volt köztünk, váratlan volt a halála, nagy űr maradt utána. Úgy érzem, ezután már nem tudok megmaradni közös otthonunkb­an, mert minden rá emlékeztet. Biztos, hogy elköltözöm innen...

 ?? ?? Esküvő
Ferenc és Magdolna 1968-ban mondták ki a boldogító igent
Szeretet
Csibi és Ferenc közel hat évtizeden át éltek nagy szeretetbe­n
Esküvő Ferenc és Magdolna 1968-ban mondták ki a boldogító igent Szeretet Csibi és Ferenc közel hat évtizeden át éltek nagy szeretetbe­n
 ?? ?? Fájdalom A Kossuth-nagydíjas világhírű hegedűművé­sz, ifjabb Sánta Ferenc gyászol a születésna­pján
Fájdalom A Kossuth-nagydíjas világhírű hegedűművé­sz, ifjabb Sánta Ferenc gyászol a születésna­pján

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary