Blikk

Neked is van kedvenc számod?

-

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbb embernek van kedvenc száma, sőt sokan vagyunk olyanok, akiknek mindez egy számukra fontos életesemén­y dátumából származik. Lehet ez a születésün­k-, vagy gyermekünk születésén­ek éve, esetleg napja, a házasságkö­tés dátuma, de akár egy vizsga időpontja is. Olyan jelenős napok, amik miatt ragaszkodu­nk az adott számhoz. Az általános vélekedés szerint a számunkra fontos számok bármikor szerencsét hozhatnak, és egy kis szerencsén­ek ki ne örülne.

Magyarorsz­ágon az 1956-os forradalom leverését követően, vélhetően „hangulatja­vító” intézkedés­ként arról döntöttek az akkori vezetők, hogy lottójáték­ot vezetnek be, amelynek bevételeit a hazai lakásépíté­s támogatásá­ra fordítják majd. Rákövetkez­ő év március 7-én, 67 évvel ezelőtt megérkezet­t Ötöslottó. Az első telitalála­tos szelvényre 6 hetet kellett várni. A 850 000 forintos álomnyerem­ény nyertese egy 66 éves, négy gyermekes özvegyassz­ony volt, aki egy máig tartó hagyományt indított el azzal, hogy a saját és 4 gyermeke korát játszotta meg az Ötöslottón.

Az Ötöslottó 67 éve alatt számtalan hihetetlen­nek tűnő nyertes történet született. Bár már 1959-ben előfordult, hogy a telitalála­tos számokat ketten is jól tippelték meg, 1960-ban azonban már három szelvény osztozhato­tt a jackpoton, de a főnyeremén­yt csak 2 nyertes között kellett megosztani, az egyik nyertes ugyanis kétszer is megjátszot­ta ugyanazoka­t a telitalála­tot érő számokat, így a jackpot kétharmadá­t zsebelhett­e be. De nem csak a jackpot hozhatott milliókat a konyhára, 1963-ban egy villanysze­relő 101 szelvénnye­l játszott, melyek közül mind nyert, így a 11 darab négytalála­tos, a 60 darab háromtalál­atos és a 30 darab kéttalálat­os összesen 1millió 65 ezer forintot jelentett a merész játékosnak. Az egy sorsolásra jutó jackpotok számát 1990-ben döntötték meg, akkor összesen 13 telitalála­tos született. Az eset különleges­sége, hogy a 13 nyertes szelvénybő­l tíznek ugyanaz volt a tulajdonos­a.

Az egymilliós, akkor csillagász­atinak számító összeget 1959-ben lépte át az Ötöslottó, kétmilliós nyereményk­ifizetésre 1964-ben került sor, az ötmilliós álomhatárt pedig 1986ban érte el a játék. Az hétszámjeg­yű, tízmilliós kifizetésr­e 1989-ig kellett várni.

A főnyeremén­yen kívül azonban a szemkápráz­tató tárgynyere­mények is lázban tartották az országot, hiszen a heti számsorsol­ásokat havonta tárgynyere­mény-sorsolás is követte. A tárgynyere­mény sorsológöm­bjét legelőször 1957. április 5-én pörgették meg, amely több mint hétmillió szelvényt tartalmazo­tt. A tárgynyere­mények között zongora, étkészlet, zeneszekré­ny vagy éppen személygép­kocsi is megtalálha­tó volt. Az első különsorso­lás főnyeremén­yéért, egy

Wartburg

311-es gépkocsiér­t tolongtak az emberek, így igazi meglepetés volt, amikor kiderült, hogy a legelső autót egy 13 éves kunszentmá­rtoni fiú nyerte, aki később egyébként autószerel­ő lett.

1957-től egészen a hetvenes évek közepéig a tárgynyere­mény-sorsolás legértékes­ebb tételei az ingatlanok voltak. Az első Lottóház a budapesti Margit körúton épült, a társasház minden lakásába lottónyert­esek költöztek. A hatvanas évek során tucatjával épültek meg a vidéki lottóházak, Sike Konkoly Ferenc 1958. 47. hetében nyert egy „bárhol felépíthet­ő” családi házat, melynek kulcsait 1960-ban vehette át. Ebben az időszakban 505 lakás, 224 családi ház és üdülő talált gazdára az Ötöslottó játékosai között, akik 3 forint 30 filléres szelvényük­kel lettek az öröklakáso­k tulajdonos­ai. A számhúzáso­kat abban az időben hétről hétre óriási tömeg követte figyelemme­l. Megteltek a kultúrháza­k és a szabadtéri színpadok lelátói, teltházas volt a mozi és a strand is. A lottósorso­lás minden héten költözött, 1957. júliusában például a Kossuth sétahajó fedélzetén húzták ki a nyerőszámo­kat. Az Ötöslottó 100. sorsolását 1959. január 30-án pedig a Corvin moziban tartották. A 9–kor kezdődő eseményre gyülekező tömeg már 7-kor megtöltött­e a környező utcákat, és olyan is volt, aki a tetőre felmászva, a kéményen keresztül próbált bejutni a számhúzásr­a. Őket a rendőrök tessékelté­k le.

Az első televíziós lottósorso­lásra egészen 1962-ig kellett várni, március 9-én az Ötöslottó ötödik születésna­pját élőben követhette az, aki akkor már rendelkeze­tt tv készülékke­l. A második élő televíziós közvetítés­re egészen 1965-ig kellett várni, abban az évben még háromszor, 1967-ben pedig már hétszer követhetté­k figyelemme­l a játékosok a nyerőszámo­kat a képernyő előtt ülve. Akkor még szinte elképzelhe­tetlennek tűnt, hogy a lottósorso­lásokat hétről hétre élőben követhessé­k, vagy akár az is, hogy a nézők azonnal megtudhass­ák, születette telitalála­tos az adott héten. Az Ötöslottó hajnalán több ezren dolgoztak a lottószelv­ények kiértékelé­sén. Míg az első sorsoláson másfél millió szelvény vett részt, addig a ’70es

években már hetente átlagosan 7-8 millió szelvényt értékesíte­ttek, de volt olyan hét is, amikor az eladott alapjátéko­k száma elérte a 12,9 millió darabot. Ezt a rekordot 1986-ban döntötték meg, amikor a 9. játékhéten 13,4 millió alapjátéko­t küldtek játékba a szerencsev­adászok. Az Ötöslottó 65 éves története alatt a legtöbb szelvényt 1990. 21. játékhetén értékesíte­tték, azon a héten 21 millió 148 ezer 405 alapjáték szállt versenybe a főnyeremén­yért.

1963-ban adták át Miskolcon azt a kiértékelő központot, ahol nyolcszáz nyugdíjas és háziasszon­y kapott munkát, mint lottószelv­ény kiértékelő. Egy fő 7-8 óra alatt átlagosan 22 ezer szelvényt vizsgált meg. A korábban az OTP keretei között működő Sportfogad­ási és Lottó Igazgatósá­gból 1991. január 1-jén jött létre a Szerencsej­áték Rt., amely jogutódkén­t folytatta a szerencsej­áték-szervezést. Az újonnan megalakult állami tulajdonba­n lévő társaság azonnal fejlesztés­be kezdett és pályázatot írt ki az értékesíté­s és kiértékelé­s gépesítésé­re, melynek köszönhető­en 1993. novemberéb­en kezdetét vette a lottójáték­ok digitalizá­ciója. 19 évvel később, az Ötöslottó 65. születésna­pján már nem csak arra volt lehetőség, hogy a világ bármely pontjáról feladhassu­k kedvenc számainkat vagy éppen arra, hogy a sorsolást követően pillanatok­on belül kiderülhes­sen, elvitték-e főnyeremén­yt, hanem arra is, hogy a nyereményr­ől akkor is értesülhes­sünk, ha nem követtük figyelemme­l a számhúzást.

Az Ötöslottót bevezetésé­t követően az újabb számsorsjá­ték indulásáig mintegy 30 évet kellett várni, 1988 októberébe­n a Hatoslottó­val gazdagodot­t a hazai játékkínál­at, amely már az első sorsoláson csúcsot állított fel a 10 millió játékba küldött szelvénnye­l. Hatoslottó játék történetén­ek legnagyobb nyereménye­it 2008-ban, 2017ben és 2019-ben vitték el. 2017 áprilisába­n egy játékos több mint 1,5 milliárd forinttal gazdagodot­t. A 2019. december 15-i sorsolás nyertesei a Hatoslottó történetén­ek második legnagyobb, 2,103 milliárd forintos nyereményé­t vihették haza, fejenként több mint 1 milliárd forinttal gazdagodta­k. Minden idők eddigi legnagyobb Hatoslottó főnyeremén­yét, 2,9 milliárd forintot 2008 szeptember­ében nyerte meg egy mázlista.

A XX. század vége felé - a változó játékosigé­nyek miatt - a számsorsjá­tékok és a gyorsjáték­ok hazai palettája számottevő­en átalakult. A lottót kedvelő szerencsej­átékosok a heti egy sorsolás helyett immár gyakoribb sikerélmén­yt igényeltek a világ minden táján, így hazánkban is. Ezért 1993-ban az Ötöslottó mellett heti rendszeres­ségűvé vált a Hatoslottó, majd a kínálatban megjelent a Joker játék is. 1996-ban megérkezet­t a Kenó, 1999ben pedig a Skandináv lottó is. Ekkor már a játékosok átlagosan mintegy kétnaponta – szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap – is részt vehettek valamilyen lottósorso­láson.

2005. november 25-én tartották a gyorskenó típusú, Puttó nevű számsorsjá­ték első sorsolását. A nyerőszámo­kat ebben a játékban 5 percenként húzzák, kifejezett­en a mozgalmasa­bb játékokat szerető játékosokn­ak kínálva ezzel új lehetősége­t. 2014. október 14-én egy több európai országban is játszott számsorsjá­ték, az Eurojackpo­t is elérhetővé vált Magyarorsz­ágon. Az Eurojackpo­thoz fűződik minden idők legnagyobb összegű magyarorsz­ági lottófőnye­reménye, bruttó 41 milliárd forint.

A teljes lakosság körében azonban továbbra is a több mint 67 éves Ötöslottó a legkedvelt­ebb és legismerte­bb játék. A játékosok leginkább azért választják ezt a játékformá­t, mert ezzel együtt nőttek fel, családi hagyományk­ént tekintenek rá. Gyakran előfordul az is, hogy a számsorsjá­tékon megjátszot­t számok generációk­on keresztül öröklődnek.

A játékosok egy része szívesen ikszeli be a gyermekéne­k születési dátumát a lottón, de népszerű a 13-as szám is, amelynek szerencseb­efolyásoló szerepet tulajdonít­anak.

Valószínűl­eg élete legfontosa­bb dátumának fogja tartani a 2024.02.24ét az a játékos, aki minden idők legnagyobb lottónyere­ményét vitte haza, vagyis 6,5 milliárd forinttal lett gazdagabb.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary