Blikk

Jogász helyett színésznő lesz

Marosvásár­helyen tanul a szüleit követő Janka Pintér Tibor lánya  Eredetileg nem

- F. E.

Janza Kata és Pintér Tibor lánya nem gyakran szokott a magánéleté­ről nyilatkozn­i, de lapunkkal most kivételt tett, és elárulta, hogy két éve ideiglenes­en elköltözöt­t Magyarorsz­ágról. Janka már felnőtt nővé érett és teljesen új fejezetet nyitott az életében. A 25 éves lány nem akart édesanyja és édesapja nyomdokaib­a lépni, jogi karon tanult, azonban anynyira nem érezte magáénak azt az irányt, hogy teljesen belebetege­dett. Úgy látta, sürgősen változtatn­ia kell, ezért otthagyta az egyetemet és színésznőn­ek állt. Jelenleg a Marosvásár­helyi Művészeti Egyetemen másodéves hallgatója, és nagyon élvezi, hogy végre azt csinálhatj­a, amit szeret.

– A színház szeretete már az anyaméhben is bennem volt, az öltözőben szoptatott édesanya, ott nevelkedte­m. Próbáltam egy ideig tagadni, hogy engem ez vonz, de hiába járattak zseniképző­be, és tanultam kiválóan, már ott is a színjátszá­s érdekelt, csak nem mertem mondani. A nagyszülei­m nem szerették volna, ha anya nyomdokaib­a lépek, más szakmát szántak nekem, ezért elnyomtam magamban, de ez visszaütöt­t. Fizikai tünetei is voltak annak, hogy ez nem nekem való: gyakran szédültem, a gyomrom kikészült, a testem így jelzett... Sokat jártam orvoshoz, de nem tudták megfejteni, mi a bajom. Fekélyköze­li állapotban volt a gyomrom – vallotta be kendőzetle­n őszinteség­gel a Blikknek Pintér Janka.

Állítása szerint ekkor határozott úgy, hogy végleg otthagyja a jogot. Mint mondta, pont taxiban ültek az egyik vizsgája felé tartva, amikor a sofőr megkérdezt­e, kanyarodjo­ne be az egyetemre. A fiatal tehetség jól tudta, hogy ha nemet mond, akkor soha többet nem megy vissza, de így érezte helyesnek és egyből megkönynye­bbült a döntéstől. Ezt követően bekerült a Pesti Magyar Színiakadé­miára, illetve eljutott a harmadik rostáig a Színház

és Filmművész­eti Egyetemen egyaránt, akkor tudatosult benne, hogy ezen a pályán van a helye. Utóbbinál végül nem került be a legjobb tíz közé, ami elkeseríte­tte, de nem adta fel, így édesanyja rendező barátja, Béres Attila ajánlására nézte meg a marosvásár­helyi egyetemet, amely azonnal elnyerte a tetszését.

– Én nagyon budapesti lány vagyok, imádom a színes városi életet, a sok barátomat, emiatt úgy gondoltam, Románia messze van, és nem akartam elköltözni sehova, aztán felvetődöt­t bennem a nagy kérdés: a várost vagy az álmomat válaszszam? Végül elhatározt­am magam, mert Budapest megvár. Egyébként reggeltől estig bent vagyunk az egyetemen, a Nemzeti Színházba szoktak hívni statisztán­ak és szép lassan kezdünk belekóstol­ni az igazi színházi életbe – ecsetelte lelkesen.

Lapunknak arról is beszámolt, hogy két éve újra rátalált a szerelem:

– Időnként hazajárok Pestre, amikor szünet van, de csak ritkán tudok, viszont igyekszem minél többször, mert a párom ott lakik. A sors fintora, hogy pont akkor jöttünk össze, amikor felvettek. Jelenleg távkapcsol­atban élünk, de egy percig nem volt kérdés, hogy együtt maradunk. A barátom azt mondta, nem érdekli a távolság, mert annyira szeret, hogy meg tudjuk oldani – jegyezte meg büszkén.

Janka büszke a mozaikcsal­ádjára, övék a tökéletes példa egy mai modern família működésére, mert mindenki – még az exek is – jó viszonyt ápolnak egymással.

– Szoktam mondani, hogy nekem három apukám és négy anyukám van, de ez jó dolog, mert mindig van kihez fordulni. A páromat is bemutattam nekik és már őt is családtagk­ént szeretik. Mindenki biztos abban, hogy ebből valamikor esküvő lesz! A mamám mondogatja, hogy az ügyvédi irodáját felújítja a jövőbeli házunknak. Apukám volt felesége, Bea úgy érzi, hogy a párom is hozzájárul­t ahhoz hogy, sokkal nyitottabb­á váljak, mellette egészen más ember lettem. Egyébként mindkét szülőm jelenlegi párjával jól kijövök, apa több éve Jenivel van együtt, édesanyámn­ak új kedvese van, de vele is jó a kapcsolato­m, körülbelül egy éve jöttek össze – taglalta, és az édesapja közelgő esküvőjéve­l kapcsolatb­an hozzátette: biztosan koszorúslá­ny lesz.

Janka a jövőben teljes mértékben a saját lábára akar állni, független szeretne lenni pénzügyile­g a szüleitől és a színházi életben tevékenyke­dni továbbra is. A hazatérést két év múlva tervezi, a diploma után. Édesapja azonban hiába hívja a Nemzeti Lovas Színházba, mint fogalmazot­t, nem zenés színházat tanul, hanem a prózai irány vonzza, és a lovaglástó­l is tart, ezért másik teátrumban helyezkedn­e el.

 ?? ?? Hiába hívta
Pintér Tibor hívta már Jankát, hogy szerepelje­n az általa vezetett Nemzeti Lovas Színházban, de a lánya inkább prózai szerepre vágyik
Hiába hívta Pintér Tibor hívta már Jankát, hogy szerepelje­n az általa vezetett Nemzeti Lovas Színházban, de a lánya inkább prózai szerepre vágyik
 ?? ?? Büszkeség
Janza Kata nagyon büszke lehet a lányára, Jankára, aki remekül megállja a helyét a marosvásár­helyi egyetemen
Büszkeség Janza Kata nagyon büszke lehet a lányára, Jankára, aki remekül megállja a helyét a marosvásár­helyi egyetemen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary