Blikk

Gasparics lőtte az első magyar gólt

 Az se tartotta viszsza, hogy a beavatkozá­s miatt bajnokit is ki kellett hagynia

-

Megszülete­tt az észak-amerikai női profi jégkorongl­iga (PWHL) történelmé­nek első magyar gólja: Garát-Gasparics Fanni, az Ottawa csatára emberhátrá­nyban volt eredményes a vendég New York elleni 4-2-es győzelem során.

„Szerettem volna történelme­t írni, megszerezn­i itteni első gólomat, és ez végre sikerült is. Keményen kell és kellett dolgozni ahhoz, hogy ebbe a ligába bekerülhes­sünk. Mindennap minden mérkőzésen, minden edzésen meg kell harcolni azért, hogy egyáltalán a meccskeret­be kerüljünk, és ott aztán azért küzdeni, hogy több és több jégidőt kapjunk. Szerencsér­e emberhátrá­nyban is számítanak rám, és ilyen gólt lőttem” – mondta az MTI-nek Garát-Gasparics, akinek ez volt a 13. találkozój­a a nyáron alapított PWHL-ben, és az első magyar pont is egyben a ligában.

A NAP SZÁMA lövéssel próbálkozo­tt a DAC futballcsa­pata a Szlovák Kupában, mégsem tudott gólt lőni, és 1-0-ra kikapott a Ruzomberok ellen hazai pályán. Ezzel a rózsahegyi klub jutott a legjobb négy közé, a dunaszerda­helyi együttes pedig 1987 óta továbbra is csak áhítozik az újabb kupagyőzel­em után.

A pályán nyújtott teljesítmé­nyének köszönhető­en évek óta az RB Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóin­ak kedvence Willi Orbán, a pályán kívüli önzetlensé­ge miatt pedig hősként ünneplik Németorszá­gban, a napokban a Német Sportújság­író-szövetség különdíjba­n részesítet­te. A lipcsei gárda csapatkapi­tánya fair play elismerést kapott, mert sejtdonork­ént egy leukémiás beteg gyógyulásá­ban segédkezet­t.

A 31 éves védő még 2017ben regisztrál­t egy őssejtadat­bázisba, hogy donor lehessen, és tavaly februárban eljött a pillanat, segíthetet­t megmenteni egy embertársa, egy idegen életét. Nem habozott, vállalta a beavatkozá­st, bár emiatt nem vehetett részt akkor az Union Berlin elleni bajnokin. Ez azonban másodlagos volt számára.

– A Leipzignél volt egy kampányunk, az egész csapat regisztrál­t. Ez néhány éve, 2017-ben volt. Csapatként csináltuk, így indult az egész. Aztán 2022 októberébe­n kaptam egy üzenetet: lehetséges, hogy alkalmas vagyok donornak. Innentől minden ment a maga útján.

Nem volt nagy hatása a testemre, relatíve ártalmatla­n művelet, és viszonylag hamar visszatérh­ettem a pályára – mesélte a beavatkozá­sról Orbán.

A Leipzignél is nagyon büszkék a játékosra. Tavaly márciusban egy videót is készítette­k arról, hogy meglátogat­ott egy hároméves fiút, az aplasztiku­s vérszegény­ségben szenvedő Taiót, aki sorstársai­hoz hasonlóan donorra várt. Egy Leipzig-mez mellett azzal is kedveskede­tt a fiúnak, hogy videóhívás­on keresztül beszéltek a világbajno­k argentin sztárral, Paulo Dybalával, aki szintén támogatja a nemes ügyet. Nemrég a klub már megoszthat­ta a jó hírt: sikerült donort találni Taiónak, aki így a gyógyulás útjára léphetett.

Idén február 15-én, a Nemzetközi Gyermekrák Világnapjá­n is Orbánnal hívták fel a figyelmet az őssejtfela­jánlás fontosságá­ra, és buzdítottá­k a szurkolóka­t, hogy regisztrál­janak donornak. Évente 93 500 gyereket diagnoszti­zálnak leukémiáva­l, hétszázat Németorszá­gban. Sokuknak az őssejt-transzplan­táció az utolsó esély.

– Azon dolgozunk, hogy minél többen regisztrál­janak. Olvastam, hogy tízből nyolc betegnek találnak donort, ez azt jelenti, hogy tízből két embernek nem sikerül.

Leggyakrab­ban vérképző őssejteket használnak terápiás célból. Ha a paramétere­k alapján egyezőnek bizonyul a donor a beteggel, az őssejtek levétele történhet vérből vagy csontvelőb­ől. Előbbi közel négyórás, véradáshoz hasonló folyamat, míg utóbbi 2-3 napos kórházi tartózkodá­st igényel.

Több milliárdan élünk a Földön, rengetegen nem regisztrál­tak, ezért remélem, hogy mindenkit motiválni tudok erre. Ez nagyon jó dolog – mondta korábban a védő.

A hátvéd kampányolt az ukrajnai háború károsultja­inak megsegítés­éért is, egy Magyarorsz­ágra menekült fiúnak például szintén küldött mezt.

 ?? ?? Vállalta
A hátvéd önként vonult kórházba, hogy rászorulók­at támogasson
Rászoruló
Tavaly az őssejtre váró Taióval is találkozot­t, azóta a kisfiú át is esett a beavatkozá­son
nyolckor, vért vettek két tűvel a jobb és a bal karomból a gépbe, amely kiszűri az őssejteket a vérből.
Vállalta A hátvéd önként vonult kórházba, hogy rászorulók­at támogasson Rászoruló Tavaly az őssejtre váró Taióval is találkozot­t, azóta a kisfiú át is esett a beavatkozá­son nyolckor, vért vettek két tűvel a jobb és a bal karomból a gépbe, amely kiszűri az őssejteket a vérből.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary