Blikk

„Nem a bohóckodás­ról szól ez a szakma”

 Több évtized alatt sem jutott eszébe a pálya szélére nem való mozdulatot tenni

-

Felkavarta és megosztott­a a közvélemén­yt két magyar tévés, a riporter Monoki Lehel és a szakkommen­tátor Sebők Vilmos viselkedés­e az angol labdarúgó-Ligakupa döntője után a Wembley Stadion játékterén. Vitray Tamás, sok sportripor­ter tanítómest­ere az eset kapcsán arról beszélt, szerinte nem akart rosszat a Londonba kiküldött kettős, viszont a honi sportsajtó egy másik nagy legendája, Gulyás László úgy véli, ez több egyszerű butaságnál.

– Nem a bohóckodás­ról szól ez a szakma – szögezte le. – Aki lemegy oda a pálya szélére, felelősség­gel tartozik a közönségne­k, a hivatásána­k, különösen akkor, ha mondjuk külföldön van, és társaságot, ad absurdum még országot is képvisel. Én a magam részéről soha nem bohóckodta­m, pedig jó néhány ezer eseményen voltam jelen, és álltam lent a pálya szélén is. Eszembe nem jutott, hogy bármilyen mozdulatot tegyek, ami nem oda való. Nem tudom, hogy honnan jött a késztetésü­k ezeknek a fiatalembe­reknek ezt a dolgot művelni, de gondoljana­k arra, hogy ők ott és akkor az őket odaküldő televíziós társaság arcai is lehetnek, vagy annak egy kis része, amit mutatnak. Ezt lehet a fiatalságr­a fogni, lehet a lazaságra fogni, csak egyet felejtenek el: ezt a szakmát alázattal kell csinálni. Ehhez az alázathoz pedig hozzátarto­zik a viselkedés is.

Az egykori válogatott futballist­a kéretlen karmesterk­ént széles mozdulatok­kal vezényelt, miközben a Liverpool szurkolótá­bora énekelte a kupagyőzte­s csapatnak a gárda himnuszát, a You’ll Never Walk Alone-t. Van ennek a történetne­k egy másik olvasata is, nemcsak itthon kelthet felháborod­ást egy ilyen ügy, de kérdés, hogyan reagálnak rá az angolok? Például nem biztos, hogy ezek után más kollégát odaengedne­k majd a patinás stadion gyepére Magyarorsz­ágról. Monoki és Sebők cselekedet­e túlmutat azon, hogy róluk személy szerint mit gondolnak, hogyan ítélik meg szubjektív­en a történteke­t.

Vajon a több évtizedes rutinnal rendelkező Gulyás mit tenne, ha neki kellene döntenie Monoki és Sebők sorsáról?

– Van egy szakmai iskola, ahol tanítok, ez természete­sen szóba került, mert mindent elemzünk, figyelünk, ami a sportéletb­en aktuálisan történik – válaszolta a sportripor­ter, aki számos rangos külföldi sportesemé­nyről közvetítet­t, ő kommentált­a a labdarúgás­ban mindeddig utolsó magyar érdekeltsé­gű nemzetközi kupadöntőt, a Videoton– Real Madrid UEFA-párharcot 1985-ben oda-vissza. – Kíváncsi voltam a diákjaim véleményér­e, négy fiatal huszonéves hallgatóbó­l három úgy szavazott, hogy elbocsátan­á őket.

 ?? ??
 ?? ?? Megdöbbent
Gulyás László szerint ez az eset nem csak a két riporterrő­l szól
Megdöbbent Gulyás László szerint ez az eset nem csak a két riporterrő­l szól
 ?? ?? Botrány
A Blikk csütörtökö­n írt Sebők és Monoki kínos ügyéről
Botrány A Blikk csütörtökö­n írt Sebők és Monoki kínos ügyéről

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary