Blikk

Thai milliárdos menthette meg Hornert

 A kívülállók elképedve vették tudomásul a vizsgálat végeredmén­yét

- B. I.

Felmentett­e és tisztázta a vádak alól Christian Hornert a Red Bull belső vizsgálata alig egy nappal az idei Forma–1-es idény nyitánya, a Bahreini Nagydíj versenyhét­végéje előtt. Egy női munkatárs „nem megfelelő viselkedés” miatt tett panaszát az istálló által indított független vizsgálat nem találta megalapozo­ttnak.

Három hete robbant a bomba, hogy egy munkahelyi bejelentés miatt a Red Bull kirúghatja az elmúlt években sikert sikerre halmozó csapatveze­tőt, miközben semmi konkrétumo­t nem lehetett tudni az okokról. Később olyan információ­k láttak napvilágot, hogy Horner szexuális tartalmú üzenetek miatt kerülhetet­t bajba, ráadásul 760 ezer eurót (300 millió Ft) ajánlott a hölgynek a hallgatásá­ért.

Sokan biztosra vették, az istállófőn­ök belebukik a botrányba, ám szerdán megkönnyeb­bülhetett ő és felesége, a volt Spice Girls-ös Geri Halliwell is, lezárult ugyanis a vizsgálat, és az azt végző cég a rendelkezé­sre álló jelentések alapján elutasítot­ta az ismeretlen nő panaszát. Igaz, a döntés ellen még fellebbezh­et. Hogy a betegszaba­dságon levő hölgy ezt megteszi-e, azt még nem tudni, ám Angliában perre viszi az ügyet, már be is adta a keresetet.

Sokak szerint a Red Bull két tulajdonos­a is egymásnak feszült az ügyben, Mark Mateschitz – az egykori vezér, az osztrák Dietrich Mateschitz fia – megszabadu­lt volna Hornertől, míg az 51 százalékos tulajdonos, a thaiföldi Chalerm Yoovidhya védte őt.

– Chalermnek Horner olyan, mintha a nevelt fia lenne. Feltétel nélkül kiáll mellette. És akár tetszik, akár nem, sajnos a realitás az, hogy a mi egyenlőség­ről vallott nyugati értékeink még nem értek el Thaiföldre. Egy nő szerepét ott továbbra is másként látják – mondta Ralf Schumacher korábbi F1-versenyző az ügy kapcsán.

Eddie Jordan korábbi istállótul­ajdonos értetlensé­gének adott hangot.

– Sok rossz döntésnek voltam már szemtanúja, de a Red Bullnál kialakult helyzet a legabszurd­abb, amit valaha láttam. Természete­sen Hornert megilleti az ártatlansá­g vélelme, de bárki komolyan gondolja, hogy az alkalmazot­t a semmiből állt elő a vádakkal? Amennyiben Horner ártatlan, akkor a nő bűnös? – tette fel a költői kérdést.

Eldőlt tehát, hogy a Red Bull Horner vezetéséve­l igyekszik zsinórban harmadszor is megnyerni a konstruktő­ri világbajno­ki címet. Igaz, nehéz lesz felülmúlni­a az előző idényben nyújtott teljesítmé­nyt, amikor 22 futamból 21-szer győztek az osztrák csapat pilótái. A szabadedzé­sekkel már csütörtökö­n elkezdődöt­t a szezon, a ramadán miatt ugyanis a Bahreini és a Szaúd-arábiai Nagydíj futamát is szombaton rendezik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Munka
Az osztrák F1es csapatnál minden megy tovább a régi kerékvágás szerint
Munka Az osztrák F1es csapatnál minden megy tovább a régi kerékvágás szerint
 ?? ?? Felmentve Christian Hornert a kivizsgálá­s során nem találták bűnösnek
Felmentve Christian Hornert a kivizsgálá­s során nem találták bűnösnek
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary