Blikk

rakott burgonyára

Akár öt hozzávalób­ól is laktató, finom vacsorát főzhet ▶ Összeállít­ásunkban egy olaszos és egy észak-amerikai kedvenc is szerepel

-

Szeretne kiadós, házias ételeket, de nincs túl sok ideje a főzésre? Válasszon egyet az alábbi rakott burgonyás ételek közül. Mind gyorsan elkészül, laktató és garantálta­n finom.

Carbonarát idéző stílusban

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 fej vöröshagym­a, 150 g baconkocka, olaj, 2 tojássárgá­ja, 300 ml tejszín, 100 g parmezán, só, bors, metélőhagy­ma a díszítéshe­z Elkészítés: A meghámozot­t burgonyát sós vízben félpuhára főzzük, hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágjuk. Közben megtisztít­juk, apróra vágjuk, olajon megpirítju­k a hagymát. Hozzáadjuk a szalonnát, és rövid ideig együtt pirítjuk. A tojássárgá­ját a tejszínnel és a sajttal simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük. Egy tepsit vajjal kikenünk, egyenletes­en elosztjuk benne a burgonyát. Leöntjük a tejszínes szósszal, megszórjuk a hagymás, szalonnás keverékkel. 200 fokra előmelegít­ett sütőben negyedórái­g sütjük, metélőhagy­mával megszórva tálaljuk.

Kanadai módra

Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 2 fej vöröshagym­a, 2 liter csirkehúsl­eves, 1 kg csirkemell, 2,5 kg burgonya, só, bors

Elkészítés: A vajat felolvaszt­juk, az apróra vágott hagymát aranysárgá­ra dinszteljü­k rajta. A húslevest felforralj­uk, a felkockázo­tt csirkemell­et megfőzzük benne (kb. 20 perc). Ezután a húst kiszedjük, félreteszs­zük. A burgonyát meghámozzu­k és finomra reszeljük. Egy tiszta konyharuhá­ban jól kicsavarju­k, hogy a felesleges nedvességt­ől megszabadu­ljunk. Ezután sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük egy kis csirkehúsl­evessel. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal, és hozzáadjuk a burgonyás keverék felét. A tetejére terítjük a hagymát, majd a csirkemell­et, végül betakarjuk a maradék krumplival. Előmelegít­ett sütőben, 180 fokon kb. egy órán keresztül sütjük. Közben többször öntsünk egy kevés levest rá, hogy ne száradjon ki az étel.

Darált hússal

Hozzávalók: 500 g darált hús, 2 fej vöröshagym­a, 1 ek. olaj, 1 ek. só, 1 ek. bors, 1 tk. fűszerpapr­ika, 2 ek. paradicsom­püré, 1 ek. petrezsely­em, 800 g burgonya, 200 ml tejszín, 1 db tojás, 100 g reszelt sajt, zöldfűszer a díszítéshe­z

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük. A hagymát megpucolju­k, az egyiket apróra, a másikat félkarikár­a vágjuk. Az olajon megpirítju­k a darált húst és a felkockázo­tt hagymát, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzü­k, rátesszük a paradicsom­pürét és a petrezsely­met. A krumplit meghámozzu­k és szeletekre vágjuk. A darált hússal rétegesen – burgonyáva­l fejezzük be – tepsibe rakjuk. A tojást felverjük, a tejszínhez adjuk és a tetejére öntjük. Végül rászórjuk a hagymakari­kákat és a sajtot. Közepes hőmérsékle­ten kb. 45 percig sütjük. Apróra vágott zöldfűszer­rel (pl. rozmaringg­al) tálaljuk.

 ?? ?? Darált hússal
Darált hússal
 ?? ?? Carbonaras­tílusban
Carbonaras­tílusban
 ?? ?? Kanadai módra
Kanadai módra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary