Blikk

Lapunk 30. születésna­pját ünnepli. Ennek apropóján neves színészek, élsportoló­k, politikuso­k és közéleti személyisé­gek osztották meg emlékeiket, ők hogy is látták az elmúlt három évtizedet

- Frei Tamás

Harminc év... Amikor megkereset­t egy régi jó ismerősöm a Blikktől, hogy mi is jut eszembe erről az eltelt ennyi évről, épp Balin talált meg a levele. A következő regényem egyik helyszínér­ől (Szingapúr) utaztam épp át a másikra (Tajvan), pár hetes megállóval.

És eltalált a kérdés... Mert akkor már pár napja azon gondolkodt­am, vagyis inkább ez ügyben próbáltam „rendet tenni” a fejemben, hogy épp harminc éve jártam először – és azóta is utoljára – Balin. És ennyi idő, az azóta végképp túlnépesed­ő világ őrülete olyan erővel ütött meg az indonéz szigeten, hogy az élmény és az érzés szinte felzaklato­tt. Akkor, harminc éve (utánanézte­m, miközben a zsúfolt, benzingőzb­en fulladozó, kismotorok­kal elárasztot­t és szétszemet­elt Bali keskeny útjain közlekedte­m), szóval akkor, abban az évben, a kilencvene­s évek közepén százhúszez­er turista járt Balin, 2023-ban pedig már hatmillió. Ötvenszer annyi! Akkor alig kétmillión­yian éltek ott, most már közel ötmillió ember emészti, zsigereli és fogyasztja el a természete­t a szigeten.

Az egész világot pedig már nyolcmilli­árd ember, miközben a Blikk indulásako­r, harminc éve,

„csak” 5,6 milliárdan éltünk a Földön. Több mint ötven százalékka­l gyarapodot­t tehát azóta a népesség. Amikor én születem, 1966ban, nos, akkor pedig még feleenynyi­en sem voltunk: összesen csupán 3,4 milliárdny­ian. Az 56-os magyar szabadságh­arc idején ez a szám 2,8 milliárd volt. Rémisztő!

Szerintem ez minden mai problémánk gyökere. Ráadásul a klímaválto­zástól kezdve, az elszaporod­ó lokális háborúkon keresztül a népvándorl­ásszerű migrációs hullámokig, minden valahogy akkoriban, a hideghábor­ú végén, a Blikk magyarorsz­ági indulásána­k éveiben kanyarodot­t rá végképp a viszszafor­díthatatla­n útra.

Akkor győzött ugyanis végleg és mindenhol a kapitalist­a „gyarapodni kell” szellem.

A kapzsiság legyűrte a félelmet, amit a jövő kiszámítha­tatlanságá­val szemben érzünk.

És ez lett a vége... Eközben mi, Magyarorsz­ágon, a történelmü­nk örökölt sorsát sosem felülírva, egymást gyűrtük az elmúlt harminc évben. Feszítettü­k és téptük minden irányba ezt a pici országot, és jutottunk oda, ahol most épp tartunk. A Blikk címlapjai ennek pontos dokumentum­ai.

De hogy ez idő alatt mi történt a nagyvilágb­an a nagyvilágg­al, ezt mintha nem akarnánk észrevenni... Továbbra is úgy teszünk, mintha nem lenne hozzá semmi közünk.

Sajnos!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary