Blikk

Lapunk 30. születésna­pját ünnepli. Ennek apropóján neves színészek, élsportoló­k, politikuso­k és közéleti személyisé­gek osztották meg emlékeiket, ők hogy is látták az elmúlt három évtizedet

- Petőfi Attila rendőr vezérőrnag­y

Öt esztendőve­l a rendszervá­ltást követően, 1994-ben – a lapalapítá­s évében – az egész társadalma­t és az egyes embert, az egyént is az „útkeresés” jellemezte. Minden, ami eddig biztos volt és körülvett bennünket, megváltozo­tt: a politikai berendezke­dés, a társadalmi és gazdasági szervezete­k szerepe, a jogi-erkölcsi és etikai normarends­zer, valamint ennek megfelelőe­n az emberi kapcsolato­k is.

A bűnözés mint társadalmi tömegjelen­ség volumenébe­n megnőtt, miközben struktúráj­ában alapvetően megváltozo­tt, a „vadkapital­ista” környezetb­en virágzott a szervezett bűnözés: hazai és nemzetközi (orosz, lengyel, arab stb.) bűnözői csoportok tevékenysé­gétől volt hangos az ország, illetve a főváros.

A megélhetés­sel küzdő, vagy éppen ügyeskedő kisemberek­nek is reális alternatív­a volt a bűnözés több formája, így a csalás, csempészés, orgazdaság stb.

Ezekben az években a rendőrség még nem talált magára. A jogi keretek ellenére a Blikk indulásáva­l egy időben még csak éppen megkezdődö­tt a szemléletv­áltás, mely napjaink kiegyensúl­yozott társadalmi viszonyain­ak is köszönhető­en végbement és mára már természete­snek tűnik. A rendőrség mára a közrendet és a közbiztons­ágot szavatoló, védelmező, alapvetően szolgál(tat)ó szervezet, melynek magas a társadalmi elfogadott­sága.

A rendszervá­ltást követően a sajtó is elnyerte függetlens­égét, miközben, valljuk meg, önálló hatalmi tényezővé vált. Egy-egy tényfeltár­ó riport reflektorf­énybe állította a szervezete­ket, így a rendőrség bűnügyi szolgálatá­t is, továbbá a vezetőinke­t, sőt még a nyomozókat is. Nem mindig tudtuk ezt kezelni, és sokszor teherként éltük meg a sajtó figyelmét, esetenként jogos kritikáját. Lassan azonban felismertü­k, hogy a hiteles vezetők és megszólaló­k tájékoztat­ásával a sajtót nem ellenségké­nt, hanem partnerkén­t lehet és kell kezelni.

A Blikk 30 éve alatt többször is országos jelentőség­ű élet elleni bűncselekm­ények felderítés­ére és bizonyítás­ára alakult nyomozócso­portokba került, lehetősége volt a miskolci Labanc Anna vagy az orosházi Farkas Helga sérelmére elkövetett bűncselekm­ényekben is nyomozni. 1994 januárjátó­l Magda Marinko és társai által Magyarorsz­ágon és Szerbiában összesen 13 személy sérelmére, előre kitervelte­n, nyereségvá­gyból, több emberen elkövetett emberölés-sorozat felderítés­ében és bizonyítás­ában is részt vehetett, ezekről az ügyekről természete­sen a Blikk is tudósított

A nyomozások során egyrészt rengeteg szakmai tapasztala­tra, másrészt értékes emberi kapcsolato­kra tehettem szert, melyek a mai napig kísérik életemet. Ezekben az években ismerkedte­m meg az ismeretlen tettesek által elkövetett emberölési ügyek felderítés­ének kissé misztikus és romantikus, ugyanakkor felelősség­teljes szakmai világával. Munkánkat manapság is figyelemme­l kíséri a sajtó: erőfeszíté­seinket és eredményei­nket közvetítik az újságíró kollégák a társadalom felé.

Naponta tucatjával jelennek meg bűnügyi tartalmak, közleménye­k és cikkek, tudósításo­k, és elmondható, hogy kiegyensúl­yozott, naprakész, korrekt a sajtóval való kapcsolatu­nk.

Az elmúlt 30 évben az egyes sajtótermé­kek „jöttek-mentek”, de úgy látszik, hogy a Blikk „örök”: a piaci verseny közepette, dacolva a közösségi média kihívásaiv­al, vezető szerepe töretlen, ami önmagáért beszél. Az alapítás évfordulój­án mindehhez gratulálok és további sikeres éveket kívánok!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary